Είχες και στο χωριό σου Black Friday;

Στην Ελλάδα έγινε μόδα την εποχή της κρίσης.

Και ως… αμερικανοφερμένη συνήθεια, κάποιοι έσπευσαν να την ειρωνευτούν. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες η «Μαύρη Παρασκευή» έχει και παράδοση και νόημα. Σηματοδοτεί την είσοδο στον εορτασμό των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) και τα καταστήματα προχωρούν σε εντυπωσιακές προσφορές ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράσουν ευκολότερα τα δώρα τους.

Στην Ελλάδα η… «Μαύρη Παρασκευή» έχει γίνει μάλλον «Μαύρη Εβδομάδα». Τα πολυκαταστήματα άλλωστε έχουν από μέρες αρχίσει να προβάλουν τις προσφορές τους. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι πλέον και στην Ελλάδα η online Black Friday λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις.

Την εβδομάδα της «Μαύρης Παρασκευής» οι ηλεκτρονικές πωλήσεις σε ένδυση τετραπλασιάζονται, ενώ το ένα τρίτο των πωλήσεων μέσω paypal πηγαίνει σε Έλληνες εμπόρους.

Κι αν για μία ομάδα προϊόντων και καταστημάτων οι Αρχές (Συνήγορος του Καταναλωτή) επισημαίνουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ύψος και την… ειλικρίνεια των εκπτώσεων, υπάρχει μία κατηγορία καταστημάτων που όχι μόνο είναι οικεία στον καταναλωτή, αλλά και εύκολα αξιολογίσιμη ως προς τις προσφορές της: τα σούπερ μάρκετ.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα των αλυσίδων έχουν μπει και αυτά για τα καλά στο χορό των προσφορών, με τους καταναλωτές να μπορούν να γνωρίζουν online αν και κατά πόσο τους συμφέρει να αγοράσουν προϊόντα που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην κατηγορία είναι το e-shop των My Market, το οποίο και «άνοιξε» σχετικά πρόσφατα. Οι υπεύθυνοι της αλυσίδας έχουν ήδη προσχωρήσει σε σημαντικές online εκπτώσεις και η απήχηση των πρώτων ημερών είναι εντυπωσιακή και αυξανόμενη.

Όσο κι αν η Black Friday δεν είναι ελληνικό έθιμο, οι προσφορές της είναι καλοδεχούμενες. Δεν το δείχνουν μόνο… οι αριθμοί αλλά και η κοινή λογική.

 

Πηγή: tromaktiko

Διαβάστε επίσης