Την ώρα που στο ΣτΕ εκκρεμεί η απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και η απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του Ανώτατου δικαστηρίου για τις περικοπές των δώρων εν ενεργεία δικαστικών υπαλλήλων, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε δίκη- πιλότο, έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές που έγιναν το 2010 σε συνταξιούχο στρατιωτικό για τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.
Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο έκρινε ότι οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.500 ευρώ "μπορούν" να περικοπούν και πως η επίμαχη περικοπή δεν αντιβαίνει ούτε τις διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας και αναλογικότητας, ούτε τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Όλα δείχνουν ότι λόγω της εξαιρετικής σημασίας που έχουν οι υποθέσεις οι οποίες εισάγονται στα δικαστήρια, αυτές θα φτάσουν να κριθούν στον ανώτατο βαθμό, όπως διαφαίνεται και με την υπόθεση του ΣΤ' Τμήματος, η οποία αφορά στα δώρα εν ενεργεία εργαζομένων. Νομικές πηγές υποστηρίζουν ότι επειδή η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων βάσει των οποίων έγιναν οι επίμαχες περικοπές, οι δικαστές του ΣΤ' Τμήματος θα παραπέμψουν το θέμα για τελική κρίση στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
"Πονοκέφαλο" όμως, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να προκαλούν και οι αποφάσεις που εκδίδονται από τα Ειρηνοδικεία για αντίστοιχα θέματα με το Δημόσιο να ασκεί εφέσεις. Δεν είναι λίγοι οι δικηγόροι που υποστηρίζουν ότι αυτό το δικαστικό σήριαλ μπορεί να φτάσει πολύ "ψηλά", δηλ. μέχρι τον Άρειο Πάγο σε αυτήν την περίπτωση. Και τότε, με το Δημόσιο να εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα, οι ανώτατοι δικαστές θα είναι αυτοί που θα αποφανθούν για το "καυτό" αυτό θέμα. Σε περίπτωση που η απόφασή τους θα είναι διαφορετική από αυτήν της Ολομέλειας του ΣτΕ, τότε την ενδεχόμενη διχογνωμία θα κληθεί να λύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Πηγή: Έθνος