Ο σύγχρονος Ιντιάνα Τζόουνς -Εντόπισε ψηφιδωτό ηλικίας 1.600 ετων

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ

Ένας σύγχρονος «Ιντιάνα Τζόουνς στον κόσμο της τέχνης» εντόπισε ένα ψηφιδωτό ηλικίας 1.600 ετών που αξίζει πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο είχε κλαπεί από την Κύπρο.

Η απεικόνιση του Αγίου Μάρκου από τον 6ο αιώνα – ένα από τα τελευταία χαμένα κομμάτια της βυζαντινής τέχνης που είχαν κλαπεί από την Κύπρο την δεκαετία του 1970 – επιστράφηκε αυτή την εβδομάδα από τον Άρθουρ Μπραντ.

Ο ιδιωτικός ερευνητής από την Ολλανδία έκανε την ανακοίνωση την Παρασκευή κατά την διάρκεια μιας ιδιωτικής τελετής στην πρεσβεία της Κύπρου στην Χάγη, μετά από ένα ταξίδι αναζήτησης για το συγκεκριμένο έργο σε όλη την Ευρώπη που διήρκησε δύο ολόκληρα χρόνια.

«Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι που έχει ηλικία άνω των 1.600 ετών. Είναι ένα από τα τελευταία και ωραιότερα παραδείγματα τέχνης από την πρώιμη βυζαντινή εποχή » είπε.

Μετά από ένα στοιχείο που του έδωσε ένας εξέχοντας έμπορος τέχνης στο Λονδίνο, ο Μπραντ ταξίδεψε στο Μονακό τον Αύγουστο.

Μέσα απλό μια σειρά μεσαζόντων -συμπεριλαμβανομένων αρκετών στον υπόγειο κόσμο – ο Μπραντ τελικά εντόπισε το χαμένο ψηφιδωτό σε ένα πολυτελές διαμέρισμα στην μικρή πόλη – κράτος.

Όπως είπε ο Μπραντ: «Ήταν στην κατοχή μιας Βρετανικής οικογένειας, που αγόρασε το ψηφιδωτό για καλό σκοπό πριν από 4 δεκαετίες. Τρομοκρατήθηκαν όταν ανακάλυψαν πως ήταν στην πραγματικότητα ένας ανεκτίμητος θησαυρός τέχνης, λεηλατημένος από την εκκλησία Κανακαριά μετά την τουρκική εισβολή».


 

Διαβάστε επίσης