Μια αναπάντεχη τροπή πήρε η υπόθεση του εντοπισμού του πίνακα «Κεφάλι Αρλεκίνου» του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε στην Ολλανδία, ενώ είχε κλαπεί το 2012 από το μουσείο Kunsthal στο Ρότερνταμ, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που τα τοπικά μίντια είχαν χαρακτηρίσει ως την «κλοπή του αιώνα».
Η Ολλανδή συγγραφέας που θεώρησε ότι βρήκε τον πίνακα, είπε σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ότι έπεσε θύμα διαφημιστικού τεχνάσματος.
Το «Κεφάλι Αρλεκίνου» ήταν ένα από τα επτά διάσημα έργα που είχαν αφαιρεθεί από το μουσείο, μαζί με πίνακες του Μονέ, του Γκογκέν και του Ματίς και έκτοτε δεν έχουν εντοπιστεί.
Πώς ξεκίνησε η φάρσα
Η Ολλανδή συγγραφέας με καταγωγή από τη Ρουμανία, Μίρα Φετίτσου, που έγραψε ένα μυθιστόρημα βασισμένο στη ληστεία, θεώρησε ότι βρήκε το έργο του Πικάσο, όταν πριν από 10 ημέρες της έστειλαν ένα ανώνυμο γράμμα και της έλεγαν πού ήταν κρυμμένο.
Η συγγραφέας δήλωσε στο AFP ότι ο αποστολέας την οδήγησε σε ένα δάσος στα ανατολικά της χώρας, όπου έσκαψε και βρήκε ένα έργο τέχνης τυλιγμένο σε πλαστικό.
Οι αρχές της Ρουμανίας, στους οποίους παραδόθηκε ο καμβάς το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωσαν ότι «ενδέχεται να είναι» Πίνακας του Πικάσο, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 800.000 ευρώ.
Ήταν μέρος παράστασης αφιερωμένης σε διάσημο πλαστογράφο
Ωστόσο, η Φετίτσου είπε στην Ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS ότι έπεσε θύμα παράστασης δύο Βέλγων διευθυντών στην Αμβέρσα.
Η συγγραφέας εξήγησε ότι έλαβε ένα e-mail που της εξηγούσε ότι το γράμμα ήταν μέρος ενός έργου που ονομάζεται «True Copy» και είναι αφιερωμένη στον διαβόητο Ολλανδό πλαστογράφο Geert Jan Jansen, οι απομιμήσεις του οποίου πλημμύρισαν τις συλλογές τέχνης στην Ευρώπη, μέχρι που τον έπιασαν το 1994.
«Μέρος αυτής της παράστασης προετοιμάστηκε σιωπηλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με στόχο την επαναφορά του πίνακα “Κεφάλι του Αρλεκίνου” του Πικάσο» έγραψαν στην ιστοσελίδα τους ο Bart Baele και ο Yves Degryse.
Σε δήλωσή τους, ανέφεραν ότι η εταιρεία παραγωγής «επιθυμεί προς το παρόν να απέχει από κάθε σχόλιο» γιατί πρώτα ήθελαν να μιλήσουν στην Φετίτσου. «Θα επανέρθουμε με περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα μέσα στις επόμενες ημέρες», διευκρίνισαν.
Άγνωστο αν τα έργα υπάρχουν ή καταστράφηκαν
Το 2014 τέσσερις Ρουμάνοι φυλακίστηκαν για τη ληστεία και διατάχθηκαν να πληρώσουν 18 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικές εταιρείες.
Μία από τους συλληφθέντες, η Όλγκα Ντογκαρού, είπε στους ερευνητές ότι έκαψε τους πίνακες στη σόμπα της στο χωριό Καρκαλιού για να προστατεύσει τον γιο της, όταν δεν μπορούσε πλέον να τους πουλήσει. Αργότερα ανακάλεσε τη δήλωση.
Την ίδια ώρα, ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι οι πίνακες καταστράφηκαν μετά την αποτυχία των κλεφτών να βρουν αγοραστή.
Οι ειδικοί από το μουσείο φυσικής ιστορίας της Ρουμανίας έκαναν έρευνα σε στάχτες από τη σόμπα στο σπίτι της Ντογκαρού και βρήκαν ίχνη τουλάχιστον τριών ελαιογραφιών, που βασίζονται σε χρωστικές ουσίες με βάση τον μόλυβδο και το ψευδάργυρο σε μπλε, κίτρινο, κόκκινο και πράσινο χρώμα, που πλέον δεν χρησιμοποιούνται, είχε δηλώσει ο διευθυντής του μουσείου.
Η κλοπή έγινε το βράδυ της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2012, όταν οι κλέφτες κατάφεραν να μπουν μέσα στο μουσείο και να πάρουν τα έργα που παρά την αξία τους, δεν προστατευόταν με συναγερμό.
Μεγάλη ανατροπή: Φαρσέρ φύτεψαν «κλεμμένο Πικάσο» στη Ρουμανία
Ο πίνακας «Κεφάλι Αρλεκίνου» ήταν στα έργα που αφαιρέθηκαν στην «κλοπή του αιώνα» το 2012
19|11|2018 | 16:37
Πολιτισμός