Μαξίμου σε Ιεραρχία: Ευθύνη της πολιτείας το μισθολογικό των κληρικών

Ούτε βήμα πίσω από το σύνολο της συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο φαίνεται πως κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο διαμηνύει με ανακοίνωσή του πως το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών «είναι ευθύνη της Πολιτείας».

Στο πρώτο σχόλιό του μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας όπου αποφασίστηκε ομόφωνα το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών να μείνει εκτός της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ανένδοτο στην πλήρη τήρησή της, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου προαναγγέλλει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, το οποίο και θα τεθεί υπόψιν της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους», σχολιάζει χαρακτηριστικά το Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζει:

«Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Πρόκειται για το πρώτο σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και ενώ είχαν αποχωρήσει δύο μητροπολίτες αντιδρώντας στο σχέδιο συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι Μητροπολίτες αποφάσισαν ομόφωνα το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών να μείνει εκτός της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου. Αποφασίστηκε επίσης να συστηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε να επεξεργαστεί τα υπόλοιπα σκέλη της συμφωνίας.

Η Ιεραρχία αποφάσισε να συσταθεί ειδική επιτροπή, οι οποία θα συζητήσει τις υπόλοιπες πτυχές της Συμφωνίας Εκκλησίας - Κράτους, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης για τη μισθοδοσία των κληρικών, αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Μητροπολιτών και νέο κύκλο αντεγκλήσεων.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η κυβέρνηση είχε σπεύσει να ανακοινώσει ότι οι 10.000 θέσεις μισθοδοτούμενων που θα «άδειαζαν» από την αλλαγή του μισθοδοτικού καθεστώτος των κληρικών θα καλύπτονταν με νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Διαβάστε επίσης