Ενημέρωση για την παιδική κακοποίηση στο Bright Side Study Room - Φιλοποίμενος 45

από την Σία Μπούρα κοινωνική λειτουργό - Κυριακή 18 νοεμβριου

Ενημέρωση για τα ¨σημάδια¨ παιδικής κακοποίησης - Προσεγγίσεις Αντιμετώπισης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 5.30μμ, στο Bright Side Study Room, Φιλοποίμενος 45, με εισηγήτρια την Σία Μπούρα, κοινωνική λειτουργό.


Κατά συχνά διαστήματα, συναντάμε παιδιά που στερούνται βασικών αναγκών, που έχουν μελαγχολικό προφίλ, εμφανίζουν έλλειψη κοινωνικής συνδιαλλαγής ή προσέρχονται στον χώρο του σχολείου υπό συνθήκες κακής υγιεινής και στη πορεία παρουσιάζουν και ελλιπή σχολική φοίτηση. Σε όλους τους χώρους που κινούμαστε σε καθημερινή βάση, στο σχολείο, στην αγορά, σε χώρους εστίασης, αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης μας, παρατηρούμε παιδιά που… υφίσταται κακοποίηση. Βρίσκονται δίπλα μας, μας περιβάλλουν...

Δυστυχώς, το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τόσο στον ελλαδικό όσο και στον διεθνή χώρο.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπάρχει μία διεθνώς αυξανόμενη αναγνώριση από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας των παιδιών, ότι η κακοποίηση και η παραμέληση αποτελούν θέματα μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο. Επισημαίνεται, ότι το εν λόγω φαινόμενο επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις στη ψυχοσύνθεση και λειτουργικότητα του παιδιού.

Η κακοποίηση ή κακομεταχείριση του παιδιού περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής ή συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένη ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά στη ζωή και στην ανάπτυξη του παιδιού, στα πλαίσια μιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης και δύναμης.

Είναι ευρέως αποδεκτό το γεγονός, ότι το παιδί πιθανόν να υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος, από εξωγενείς παράγοντες, όπως η άσκηση σωματικής και σεξουαλικής βίας, σχολικός εκφοβισμός, κοινωνική απομόνωση, κ.ά.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι βάσει διεθνών στατιστικών ερευνών, οποιοδήποτε παιδί διατρέχει μεγάλες πιθανότητες κινδύνου να βιώσει κακοποίηση εντός του συστήματος της οικογένειας.

Ακόμα και στις μέρες μας, αρκετά παιδιά πέφτουν θύματα κακοποίησης, κυρίως από τους γονείς τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο πειθαρχίας, αλλά και από τρίτα σημαντικά πρόσωπα του περιβάλλοντός τους.


Τι κάνουμε σε μία τέτοια περίπτωση; Μπορούμε να δράσουμε άμεσα ως τρίτοι, ώστε να τα βοηθήσουμε; Υπάρχουν αρμόδιοι φορείς στήριξης, ώστε τα παιδιά να αισθανθούν ότι διαβιούν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον; Με ποιες υπηρεσίες μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά, με στόχο τη μείωση του φαινομένου στο μέτρο του εφικτού;

Στη συνάντηση αυτή, θα υλοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με τις ενδείξεις και τα σημάδια που κινούν υποψίες για παιδική κακοποίηση μέσα στην οικογένεια, καθώς θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής αναφορά για το πώς μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα ως τρίτοι.
Ενδιάμεσα, θα μεσολαβήσει βιωματικό role-play, όπου καλλιεργείται η ικανότητα της ΄΄ενσυναίσθησης΄΄ με στόχο την ευρύτερη κατανόηση του φαινομένου.
Επίσης, θα γίνει σύντομη παρουσίαση σε χρήσιμες - αρμόδιες υπηρεσίες, κατάλληλες σε θέματα κακοποίησης παιδιών, η οποία θα συμβάλλει καταλυτικά στη δική μας ενεργοποίηση ως ¨τρίτα πρόσωπα¨ να βοηθήσουμε στη διασφάλιση της σωματικής αλλά και της ψυχικής ακεραιότητας των παιδιών. 

Ε-mail επικοινωνίας : [email protected]

Δηλώσεις συμμετοχών : έως 16 Νοεμβρίου 2018 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας 

Συμμετοχή: 10 ευρώ

Διαβάστε επίσης