Τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοκαλλιεργητές, που υπέστησαν φέτος μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή τους, παρουσίασε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας, Χρήστος Νικολάου. Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως, στα προ ημερησίας θέματα, κατόπιν αιτήματος της ΑΚΙΔΑ. Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου:
Είναι γνωστό πλέον ότι οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Δυτικής Αχαΐας έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του ελαιολάδου τους. Η οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί είναι καίριας σημασίας τόσο για την τοπική οικονομία και παραγωγή, όσο και για τον ίδιο τον αγρότη, αφού πρόκειται για μια συγκυρία που χρονικά έρχεται τη στιγμή που έχει δαπανήσει, εκτός από κόπο και πολλά χρήματα για τις καλλιέργειές του.
Κάποιοι από τους λόγους είναι:
1.Η παρατεταμένη ξηρασία του Οκτωβρίου όπου στην ελιά ως και τα μέσα Αυγούστου, γίνεται η πήξη του πυρήνα και μετά ως τέλη Οκτώβρη, δημιουργείται η σάρκα γύρω από το κουκούτσι έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να παίρνει βάρος ο καρπός. Λόγω λοιπόν της ανομβρίας του Οκτωβρίου, οι ελιές δεν πήραν το φυσιολογικό βάρος που έπρεπε και σε πρώτη φάση η μείωση του βάρους του ελαιοκάρπου φτάνει πολλές φορές έως και το 50%, υπό την προϋπόθεση όμως ότι πάντοτε όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες είναι τέλειοι, κάτι το οποίο στην περίπτωσή μας αυτή τη φορά δεν ισχύει.
2.Μεγάλη είναι η ζημιά που προκάλεσε στη φετινή ελαιοπαραγωγή το πέρασμα του κυκλώνα “Ζορμπά” από τον Δήμο μας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν την πτώση στο έδαφος του ελαιοκάρπου πριν αρχίσει η συγκομιδή του ,καθώς και αυτοί που παρέμειναν πάνω στα δέντρα υπέστησαν τραυματισμούς .
Ορατά έχουν, πλέον, αρχίσει να γίνονται τα αποτελέσματα από τη μη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, αφού ο δάκος φαίνεται πως έκανε καλά τη δουλειά του και ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελαιοκάρπου έχει προσβληθεί από το έντομο και έχει πέσει κάτω. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας ευνοεί την βιολογία του εντόμου(υγρασία, θερμοκρασίες κάτω των 35 βαθμών Κελσίου, κλπ).
Συνέπεια και των παραπάνω, τα σαπίσματα τις τελευταίες ημέρες εξαπλώνονται σε ένα μεγάλο μέρος του καρπού, που είναι πάνω στα δέντρα με αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική μείωση του ελαιολάδου.
Εμείς από πλευράς Δήμου, πέραν των επαφών και των αιτημάτων μας, στους αρμόδιους φορείς, υπουργεία, υπηρεσίες κ.λπ. για την φροντίδα της άμεσης αποζημίωσης των αγροτών μας, ξεκινάμε και τις εξής διαδικασίες:
Συγκροτούμε επιτροπή αποτελούμενη από τις δυο γεωπόνους του Δήμου μας, έναν γεωπόνο από συνεταιριστικό φορέα της περιοχής μας, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας,τον Αγροτικό Σύλλογο Ωλενίας, τον Σύλλογο Νέων αγροτών Δυτικής Αχαΐας καθώς και εκπρόσωπο της ΕΑΣ Πατρών.
Περισυλλογή και καταγραφή στοιχείων σε ότι αφορά την ποσότητα των ελαιοδέντρων του Δήμου μας, τους Δημότες που ασχολούνται με την συγκεκριμένη καλλιέργεια, την ποσότητα ελαιολάδου που παράγεται κλπ.
Δήλωση συμμετοχής της συγκεκριμένης επιτροπής, στις επιτροπές του ΓΕΩΤΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του , κ. Πετρόπουλο Αθανάσιο, για την επιπλέον στήριξη του αρμόδιου ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην συγκεκριμένη επιτροπή και στο έργο της.
Παρακολούθηση πιλοτικού προγράμματος Δακοκτονίας, καθώς πλέον είναι γεγονός ότι παρά την αναγνωρισμένη δυναμική της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, η εφαρμοζόμενη πρακτική της δακοκτονίας, παρουσιάζει δυσλειτουργίες, οι οποίες αφενός αυξάνουν το κόστος και αφετέρου δεν εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου. Το τελευταίο έχει σαν αποτέλεσμα, να χάνεται σημαντικό μέρος της παραγωγής, να γίνονται ανεξέλεγκτα ψεκασμοί κάλυψης από τους παραγωγούς, αυξάνοντας το κόστος της παραγωγής, τον κίνδυνο ανίχνευσης υπολειμμάτων στα ελαιοκομικά προϊόντα, αλλά και τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα. Η έγκαιρη και έγκυρη παρακολούθηση και καταμέτρηση του δακοπληθυσμού, η δυνατότητα πρόγνωσης της πληθυσμιακής πορείας, η επιλογή βάσει επιστημονικών δεδομένων των αποτελεσματικότερων ανά περιοχή δραστικών ουσιών , είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας (ΕΠΔ).
Χαρακτηρίζει δε, την πρόταση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα ΝΤ4D από το Ινστιτούτο Ελαίας Αμπέλου και Υποτροπικών Φυτών, για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου, πολύ θετική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, σε οκτώ Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, προτείνεται να υλοποιηθούν σχέδια για αποτελεσματικότερη και πιο οικονομική δακοκτονία, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κινητές συσκευές, την επιστήμη της γεωπληροφορικής, την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική καταγραφή των δακοσυλλήψεων και την μοριακή βιοτεχνολογία. Κατά τη διάρκειά του, θα γίνει πιλοτική χρήση τεχνολογιών ηλεκτρονικής και αυτοματισμών (έξυπνα κινητά με GPS, ηλεκτρονικές παγίδες). Επιπλέον, θα γίνει επισκόπηση της ευαισθησίας των πληθυσμών του δάκου, στις χρησιμοποιούμενες δραστικές εντομοκτόνες ουσίες για την διαπίστωση του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
Έργο της συγκεκριμένης επιτροπής θα είναι, πάντα με την στήριξη του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και των υπολοίπων αρμοδίων φορέων, να ενταχθεί και ο Δήμος μας σε πρόγραμμα δακοκτονίας και όχι μόνο, για μια σωστή και σοβαρή προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί μας σήμερα.