Η προ ημερών συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και οι σχέσεις κράτους και Εκκλησίας έδωσαν την αφορμή για μονομαχία ανάμεσα στους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζει το θέμα «ως ένα διμερές παζάρι, ξεσηκώνοντας χιλιάδες ιερείς και δημιουργώντας προβληματικές σχέσεις με το Φανάρι».
Υποστήριξε ότι «για την Εκκλησία δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση αλλά νομοθετικές παρεμβάσεις», συμπληρώνοντας ότι το άρθρο 3 δεν χρειάζεται καμιά αναθεώρηση γιατί το μόνο πράγμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο είναι οι σχέσεις της Εκκλησίας -Κράτους».
«Η Εκκλησία είναι θέμα ολόκληρου του λαού και η όποια ρύθμιση στις σχέσεις δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον λαό ή με τον λαό απέναντι», τόνισε ο αρχηγός της Ν.Δ. και επισήμανε ότι το κράτος «δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού». Η Εκκλησία «δεν είναι εταιρεία και αποστολή της δεν είναι να κερδίζει χρήματα», είπε επίσης, ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο»
Απαντώντας στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι αρχικά η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε με ικανοποίηση τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο. Ωστόσο, είπε ο πρωθυπουργός, έπειτα από οκτώ ημέρες η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι η ίδια διαμαρτυρήθηκε διότι«δεν είχε ενημέρωση» για το θέμα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι θλίβεται «επειδή η Εκκλησία της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα».
«Αναρωτιέμαι», είπε ο πρωθυπουργός «πώς φτάσαμε από την ικανοποίηση αρχικά από τη Νέα Δημοκρατία και την προσπάθεια υιοθέτησης» της κυβερνητικής πρότασης... «στη θλίψη» και τις «επιθέσεις πλάγιες ή ευθείες» όχι μόνο προς την κυβέρνηση αλλά και κατά της Εκκλησίας της Ελλάδας... Μήπως σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στο κόμμα σας;»
Επίσης αναφερόμενος στο θέμα των 10.000 ιερέων που βρίσκονται με την ευρεία έννοια στο μισθολόγιο του Δημοσίου, τόνισε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».
«Αυτός είναι ο ορισμός που μπορεί να οδηγήσει το πάντρεμα του νεοφιλελευθερισμού με τον ακραίο συντηρητισμό, τον εθνολαϊκισμό που έχει η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός σας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
Δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
«Ήρθε ο καιρός για θρησκευτική ουδετερότητα»
Σημειώνεται ότι στην πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στο ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητας, σημειώνοντας ότι ότι «έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα».
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη».
«Αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος, ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
«Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές και προωθητικές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
efsyn.gr