Λιμενικά έργα σε ακτογραμμή μήκος 13.6χλμ από την περιοχή του Μονονεδρίου μέχρι και τον Αλισσό, θα κατασκευαστούν με στόχο την αντιμετώπιση και την προστασία των περιοχών από την διάβρωση των ακτών.
Στην ολοκληρώμενη μελέτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλαδας, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, περιλαμβάνονται αποσπασμένοι έξαλλοι κυματοθραύστες, έργα θωράκισης της ακτογραμμής καθώς και εγκάρσιοι πρόβολο, έργα αξίας 23.6 εκ. ευρώ
Τα προτεινόμενα έργα ανά περιοχή:
Α) Βραχναίικα – Τσουκαλαίικα – Μονοδένδρι
Θωράκιση από Φ.Ο. μήκους 865 m
Θωράκιση από Φ.Ο. μήκους 91.50 m
Θωράκιση από Φ.Ο. μήκους 687 m
Είκοσι τέσσερεις (24) έξαλους κυματοθραύστες από Φ.Ο. μήκους στέψης 74.5 m, δύο φάσεων κατασκευής
Έξι (6) εγκάρσιοι πρόβολοι από Φ.Ο. μήκους στέψης από 24.0 έως 33.2 m
Ένας (1) εγκάρσιος πρόβολος από Φ.Ο. μήκους στέψης από 56.8 m
Β) Καλαμάκι – Νιφοραίικα
Έντεκα (11) έξαλους κυματοθραύστες από Φ.Ο. μήκους στέψης 80 m, δύο φάσεων κατασκευής
Έργο διευθέτησης στερεομεταφοράς – κυματοθραύστης μήκους 326 m
Θωράκιση από Φ.Ο. μήκους 392 m
Γ) Αλισσός
Θωράκιση από Φ.Ο. μήκους 93 m
Θωράκιση από Φ.Ο. μήκους 100 m
Ένας (1) εγκάρσιος πρόβολος από Φ.Ο. μήκους στέψης από 28.5 m
Ένας (1) εγκάρσιος πρόβολος από Φ.Ο. μήκους στέψης από 30 m
Πέντε (5) έξαλοι κυματοθραύστες από Φ.Ο. μήκους στέψης 80 m, δύο φάσεων κατασκευής
Είναι η πρώτη φορά που για τις περιοχές των Δήμων Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, υπάρχει μελέτη, στην οποία καταγράφονται και αναλύονται πλήρως οι ενέργειες εκείνες που θα τις θωρακίσουν, από το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, που τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αλλάξει το φυσικό τοπίο, προκαλώντας προβλήματα και σε αστικά έργα.
Η επόμενη φάση, είναι η εξασφάλιση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίση του έργου. Αυτό σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα, καθως βασική επιδίωξη είναι η ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους μελετητές, το φαινόμενο της διάβρωσης, γίνεται πλέον πολύ έντονο στην συγκεκριμένη περιοχή, λόγω του αμμώδους εδάφους των ακτών. Σε κάποιες περιοχές, από το 1965 έως σήμερα, έχει χαθεί πλάτος παραλίας μέχρι και 26 μέτρα, ενώ ο ποταμός Πείρος, έχει χάσει εκβολές πλάτους 100 μέτρων.