Το Bright Side Study Room διοργανώνει κύκλο συναντήσεων - "Γνωρίζοντας την πόλη μας"

Σάββατο 10 Νοεμβρίου - Φιλοποίμενος 45

Το Bright Side Study Room, Φιλοποίμενος 45, διοργανώνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στις 6.30μμ, κύκλο συναντήσεων με θέμα "Γνωρίζοντας την πόλη μας". 

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Σαραφόπολυος, ερευνητής και συγγραφέας,θα μας μιλήσει (μετά προβολής εικόνων) για την "Οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ζωή στην Αχαΐα", σε μια διαδρομή 150 χρόνων.

Ο Ν. Σαραφόπουλος ξεκίνησε να γνωρίζει το χώρο της Βιομηχανίας από τις επισκέψεις του σ’αυτόν, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας, ως Τεχνικός Επιθεωρητής Εργασίας.

Όσο όμως πλησίαζε αυτόν το χώρο από μια άλλη πλέον ματιά, της ιστορίας του, και ερχόταν σε επαφή με πρόσωπα που κουβαλούσαν την κληρονομιά του, ένιωσε ότι είχε ξεκινήσει ένα ταξίδι μνήμης μέσα στο χρόνο με ό,τι συνεπάγεται αυτό: γνώση, ευαισθησία, συγκίνηση, συναίσθηση της ενότητας του χτες με το σήμερα, πολλές φορές όμως και την πίκρα για εκείνα που χάθηκαν. Η πρότασή του δεν είναι να επιστρέψουμε απλά στο παρελθόν, αλλά κατανοώντας το να ξαναβρούμε μια ισορροπία για το παρόν και το μέλλον.

Τα εκατόν πενήντα χρόνια ζωής (1825-1975), από τη σύσταση του νέου ελληνικού Κράτους έως τις μέρες μας, περιλαμβάνουν στην πορεία τους πολλές ατυχείς περιπέτειες, καταστροφές, εσωτερικές διαμάχες, Βαλκανικούς πολέμους, τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και εθνικές εξάρσεις, ελπίδες και όνειρα και δράσεις για μια καλύτερη ζωή σε μια καλύτερη πατρίδα. Σημαντικό κομμάτι σ’αυτήν την πορεία αποτελεί η ίδια η παραγωγική διαδικασία.

Στην περιοχή της Αχαΐας καθοριστικό προϊόν για την εξέλιξή της υπήρξε η σταφίδα που ήταν ό,τι ο καφές για τη Βραζιλία. Η ίδια η παραγωγή της σταφίδας και η επέκταση της καλλιέργειάς της δημιούργησαν στη συνέχεια δευτερογενείς ανάγκες κατασκευής γεωργικών εργαλείων και μηχανών, σταφιδοκιβωτίων και άλλων μέσων συσκευασίας, έργων υποδομής για την εμπορία της σε λιμάνια και τρένα, αλλά και ίδρυση μονάδων οινοποιίας και ποτοποιίας. Καθώς αναπτύσσεται η οικονομία της περιοχής, εμφανίζονται και νέοι κλάδοι παραγωγής όπως: αλευρόμυλοι, βυρσοδεψεία, ελαιουργίες, κλωστικές επιχειρήσεις, χαρτοποιίες και άλλες συμπληρωματικές μεταποιητικές εταιρείες μικρότερες (π.χ. ζαχαρωδών) ή μεγαλύτερες (π.χ. ζύθου-πάγου).

Παρακολουθώντας αυτήν την πορεία στην εξέλιξή της, θα συναντήσουμε κοπιαστικές προσπάθειες σημαντικών αποτελεσμάτων, τις ευρεσιτεχνίες και το μεράκι των παραγωγών, την επιμονή τους, το ήθος και το φιλότιμο, θυσίες και εντάσεις για να στεριώσουν οι νέες δράσεις και να γεννηθεί το καινούργιο, οάσεις που μας γεμίζουν άλλοτε με περηφάνια και άλλοτε με χαρά και συγκίνηση. Θα γνωρίσουμε πτυχές μιας άλλης ζωής και εποχής, των ανθρώπων και των έργων τους, θα ξαναβρούμε τις ρίζες μας, θα γεμίσουμε με εντυπώσεις και εικόνες, θα πατήσουμε στο παρελθόν για να κατανοήσουμε το παρόν.

Σταθμούς στην πορεία μας αποτελούν τα χρόνια της σταφιδικής ευφορίας και κρίσεων έως τη Βιοτεχνική Έκθεση Πατρών (1898), τα χρόνια της δειλής αστικής ολοκλήρωσης των αρχών του 20ου αιώνα έως τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τα χρόνια της μεγέθυνσης της Βιομηχανίας μετά το 1950 έως το 1975 που αναδιατάσσεται το τοπίο της παραγωγής.

Κλείνουμε αντιγράφοντας τα λόγια της Τζέσαμιν Γουέστ, αμερικανίδας συγγραφέα, γιατί σε αυτά βρήκε ο Ν. Σαραφόπουλος συμπυκνωμένα όλα όσα βίωσε στη μακρόχρονη προσπάθειά του να καταγράψει, όσο ήταν δυνατό, μια περίοδο τόσων χρόνων και τόσων πολλών εκφάνσεων. 

«Η αφοσίωση στο παρελθόν μπορεί να είναι ένα είδος θανάτου πάνω από το χώμα. Το να γράφεις για το παρελθόν όμως είναι μια ανάσταση. Το παρελθόν τότε ζει μέσα στις λέξεις και εικόνες σου και εσύ είσαι ελεύθερος» Τζέσαμιν Γουέστ.



Πηγές:

Σαραφόπουλος, Ν. (2008). Ιστορικό Λεύκωμα της Αχαϊκής Βιομηχανίας 1825-1975. Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, Πάτρα:Typorama, 552 + XVI σελ.

Σαραφόπουλος, Ν. (1997). Λεύκωμα της Αχαϊκής Βιομηχανίας 1840-1940. Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, Πάτρα: Typorama, 124 σελ.


Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Γωνιά του Βιβλίου - Παπαχρίστου.


Είσοδος ελεύθερη
Ελάχιστη κατανάλωση καφές/ ρόφημα.

Διαβάστε επίσης