Κινητοποίηση αγροτών σε μοναστήρι των Καλαβρύτων - Τι θα γίνει με τα χωράφια

Η θετική στάση των εκπροσώπων της ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων απέναντι στους κατοίκους του Χειμαδιού και της Κουτσοχέρας, ήταν μια έκπληξη για την έκβαση της υπόθεσης των εκτάσεων που το μοναστήρι υποστηρίζει πως του ανήκουν από την εποχή της Τουρκοκρατίας και τον Αγά Καρά Τουλά.

Το πρωί του Σαββάτου περίπου 100 κάτοικοι απο τα δύο χωριά και την ευρύτερη περιοχή, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που αιφνιδίως προέκυψε σχετικά με 7.000 (οι κάτοικοι μιλούν για συνολικά 22.000) αμφισβητούμενα στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, μετέβησαν στα Καλάβρυτα.

Στόχος τους να σταματήσουν την πλειοδοτική δημοπρασία που θα γινόταν για τις εν λόγω εκτάσεις. Εκεί βρέθηκαν απέναντι σε ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε ενημερωθεί να βρίσκεται εκεί για παν ενδεχόμενο. Όμως οι κάτοικοι δεν πήγαν εκεί ως «τραμπούκοι» αλλά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και πως μπορεί να κατέχει το μοναστήρι την γη τους, από τη στιγμή που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Μαζί με τους κατοίκους ταξίδεψε στη μονή και ο δικηγόρος τους Λάμπης Μπράμος, όπως και αρκετοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης, ο Στάθης Καννής, ο Λάμπης Αριστειδόπουλος και άλλοι. Φυσικά παρόντες και οι πρόεδροι των χωριών Χειμαδιού Θεόδωρος Μπάλλας, Κουτσοχέρας Δημήτρης Μητρόπουλος και Σοπίου Λευτέρης Σταυρόπουλος.

Σε δήλωση του ο δικηγόρος των κατοίκων Λάμπης Μπράμος τόνισε πως «... είχαμε μια εξαιρετικής φύσεως επαφή, σε πνεύμα ανταλλαγής επεδείχθη πνεύμα κατανοήσεως εκ μέρους αμφότερων των πλευρών. Η ηγούμενη είναι υποχρεωμένη με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να δημοπρατεί την περιουσία της Μονής αλλιώς διαπράττει το αδίκημα της απιστίας και σε καταληκτική ερώτηση μου “αφού είναι έτσι να πάμε στην ευχή της Παναγίας χωρίς να διατρέχουμε κανένα κίνδυνο αποβολής;”… Και μου απάντησαν… “να πάτε στην ευχή της Παναγίας και να είστε ήσυχοι ότι το Μοναστήρι δεν θα κάνει διαδικασίες εξώσεως. Διατρέχετε κίνδυνο μόνο από τους εαυτούς σας, διότι θα διατρέξετε κίνδυνο μόνο αν εμφανιστούν πλειοδότες από την περιοχή σας! Ξένος δεν έρχεται εκεί».

Ο κ. Μπράμος επισήμανε πως με τη συμβολή της Πολιτείας θα λυθεί το θέμα που υπάρχει βάσει του διατάγματος του 1933. «Για τους κατοίκους των κοινοτήτων Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Μουζακίου και Περιστερίου το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει υπό το καθεστώς του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου και δη του διατάγματος του έτους 1933. Σε πρώτη φάση επετεύχθη ο στρατηγικός στόχος πλην όμως η οριστική λύση του προβλήματος απαιτεί ουσιαστική βούληση της Πολιτείας, με νεότερη σύγχρονη νομοθετική παρέμβαση η οποία θα δικαιώνει τους κόπους των κατοίκων των τελευταίων 200 ετών και θα δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την παραμονή των νέων παιδιών – αγροτών στο τόπο τους. Ο τελικός στόχο αφενός είναι η επιβίωση τους και αφετέρου η προσφορά τους στην εθνική Οικονομία. Το πρόβλημα τούτο, που είναι το κυρίαρχο, καλούμε την Πολιτεία και την εκκλησία, αμφοτερομερώς, να το κατανοήσουν και να το επιλύσουν για την εξασφάλιση της ομοψυχίας που απαιτεί η εύρυθμη κοινωνική λειτουργία στους παραπάνω κοινωνικούς χώρους».

Ο κ. Μπράμος στάθηκε και στο κλίμα που συνάντησαν οι Ηλείοι που έφτασαν στην Ι.Μ. Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων. «Συναντήσαμε νέους ανθρώπους, νέες μοναχές όπως η ηγουμένη Βηθλεέμ, ενώ και ο δικηγόρος της Μονής Γιάννης Κανελλόπουλος, εκ Πάτρας, συμφώνησε με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Θεωρώ αγαστή την συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών… αυτό που επιδιωχθεί για την ώρα, επετεύχθη. Τελικός στόχος είναι η βούληση της Πολιτείας» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγη: ilialive.gr

Διαβάστε επίσης