Άκης Τσελέντης: Η Ζάκυνθος μετακινήθηκε 5 εκατοστά - Ίσως να μην έχει γίνει ο κύριος μετασεισμός

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει ακόμη και μήνες στη Ζάκυνθο, αναφέρει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook. Μάλιστα, όπως σημειώνει, μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των μετασεισμών που θα σημειώνονται, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα είναι πιο μικρά και τα μεγέθη τους.

Προσθέτει επίσης, ότι "είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο μετασεισμός των 5,6 Ρίχτερ υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους τους επόμενους μήνες".

Την ίδια στιγμή, διευκρινίζει ότι η πόλη της Ζακύνθου τελικά δεν μετακινήθηκε κατά 3cm όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά 5cm σύμφωνα με νέα ανάλυση των GPS. Αξιοσημείωτο είναι επίσης όπως είπε, ότι ο Πύργος μετατοπίστηκε λόγω του σεισμού προς τα δυτικά κατά 1,7cm.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανά μέρα) ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΩΝ.

Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

Σημερινή ανάλυση των GPS δεδομένων μας έδειξε ότι η πόλις της Ζακύνθου μετατοπίστηκε περίπου ΝΔ 5cm και όχι 3cm όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο αλλά δεν έχουμε σχετικό όργανο στη περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πόλις του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα ΔΥΤΙΚΑ κατα 1,7cm. ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ τα δίκτυά μας δεν δείχνουν μετανάστευση των επικέντρων προς άλλο κοντινό ρήγμα".

604879_d18a0b3f0c-aeb327682b84c701.jpg

Πηγή: enikos.gr

 

Διαβάστε επίσης