Τι προβλέπει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολογία των αγροτών

Πότε κερδίζουν έκπτωση φόρου έως 50%

Σημαντικά φορολογικά κίνητρα έχουν οι νέοι αγρότες.  Όσοι ασκούν αγροτική επιχειρηματική  δραστηριότητα για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης της δραστηριότητάς τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας μειώνεται κατά 50% εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.  Συγκεκριμένα όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

- Για τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας μειώνεται κατά 50%, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

- Και για το φορολογικό έτος 2017 τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης δραστηριότητας από 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κατά τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, έχουν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου κατά 50% εφόσον αθροιστικά τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

- Ειδικά, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων.

- Για όσους ασκούν αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απαλλαγή ή όχι από την τήρηση βιβλίων  και την ένταξή τους ή όχι στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.

Δεδομένου ότι ο όρος «επιτήδευμα» δεν αναφέρεται στον ν.4172/2013 (παρά μόνο για τις ανάγκες επιβολής του τέλους επιτηδεύματος του ν. 3986/2011) διευκρινίζεται ότι για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι υποχρεώσεις δήλωσης φόρου εισοδήματος (πάντα μέσω Ε3) είναι οι ίδιες ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απαλλαγή ή όχι από την τήρηση βιβλίων του ΚΦΑΣ και την ένταξή τους στα καθεστώτα του ΦΠΑ. Επομένως, η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή  έχει εφαρμογή για όποιον ασκεί ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απαλλαγή ή όχι από την τήρηση βιβλίων και την ένταξή του στα καθεστώτα του ΦΠΑ. Η εν λόγω μείωση εφαρμόζεται για το πρώτο έτος που δηλώνεται εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω Ε3 και για τα δύο επόμενα έτη για τα οποία δηλώνεται εισόδημα.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης