«Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8».
«Τα μέτρα που πάρθηκαν για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ διευκολύνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει μια πανευρωπαϊκή συζήτηση για τη ρήτρα των CO2 την οποία και παρακολουθούμε. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το πώς θα το χειριστούμε», πρόσθεσε ο υπουργός. «Η ΔΕΗ προσαρμόζεται, με πολύ μεγάλες αλλαγές, στο νέο ενεργειακό τοπίο. Επίσης, έχει περάσει όλες τις μεγάλες δύσκολες στιγμές όσον αφορά την ικανότητά της να δανείζεται και να χρηματοδοτεί τα δάνειά της. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στηρίζει τη ρευστότητα της ΔΕΗ με συγκεκριμένα μέτρα. Σας υπενθυμίζω, ότι την περασμένη εβδομάδα καταργήσαμε τη Χρέωση Προμηθευτή και το Τέλος Λιγνίτη, δίνοντας μια επιπρόσθετη χρηματοδοτική ρευστότητα στη ΔΕΗ άνω των 200 εκατ. ευρώ».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η οικονομία βρίσκεται σε πορεία σταθερής τροχιάς ανάκαμψης, κι αυτό θα αποτυπωθεί στα οριστικά μεγέθη του 2018. «Όλη η κυβέρνηση, είπε, εργάζεται με βάση την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας και οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το θετικό μήνυμα είναι ότι πλέον η οικονομία έχει, όχι μόνο σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά, αλλά και ισχυρές τάσεις ανάκαμψης σε θέματα ρυθμού ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. Βήμα - βήμα, ο χρόνος θα φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα που όλοι επιδιώκουμε».
Αναφορικά με τις διαφορετικές θέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Σταθάκης σημείωσε: «Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι καθαρές. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει, τότε, πώς θα προχωρήσει στη συνέχεια».
Τέλος, σε ερώτηση για τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία και την ενίσχυση ακροδεξιών τάσεων στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «υπάρχει εμφανώς κάποια ενίσχυση αυτών των δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία οι βασικοί ωφελημένοι είναι οι Πράσινοι, κάτι που δημιουργεί μια θετική διάσταση σ΄αυτές τις πολιτικές ανακατατάξεις», προσθέτοντας πάντως ότι «είναι πολύ πρόωρο να αξιολογήσουμε τις γερμανικές εξελίξεις οι οποίες είναι απόλυτα κρίσιμες για όλη την Ευρώπη».