Κοινοτικός αξιωματούχος: Είμαστε ανοιχτοί στη μη περικοπή των συντάξεων, αν υπάρχει πλεόνασμα 3,5%

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι "η συζήτηση για το θέμα των συντάξεων λαμβάνει χώρα, αλλά όχι στην ημερήσια διάταξη της 5ης Νοεμβρίου".

Παρομοίως ο κοινοτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι "ενώ μπορεί να υπάρξει άλλο ένα Eurogroup για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, δεν υπάρχει προγραμματισμός μέχρι στιγμής ούτε σε αυτό το Eurogroup για συζήτηση επί των προϋπολογισμών,

Ο αξιωματούχος επέμεινε ότι "αυτό που ενδιαφέρει τα κράτη μέλη είναι η τήρηση του στόχου του 3,5%", του πρωτογενούς πλεονάσματος. "Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο", τόνισε.

"Η αίσθηση που έχω από τα κράτη μέλη είναι ότι είναι ανοιχτά στην κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, αλλά υπό τον όρο ότι τηρείται το 3,5%". Συμπλήρωσε δε ότι "η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι τα μέτρα που λαμβάνει θα συμβάλουν και στην αύξηση του ΑΕΠ".

"Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που είπα πριν, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι που εξετάζουμε. Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει άλλα πράγματα τότε μπορεί να δούμε αν και κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομική απόκλιση, αυτό", τόνισε.

"Σε μια ορισμένη στιγμή το Νοέμβριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στο κοινοβούλιο και να δώσει τον τελικό προϋπολογισμό και όχι δύο παραλλαγές. Αυτό μας είπε ο Γιώργος (Χουλιαράκης). Προς το τέλος Νοεμβρίου", διευκρίνισε.

"Η απόφαση θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω, πρέπει να είναι πριν ο ελληνικός προϋπολογισμός πάει στο κοινοβούλιο", είπε.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το Eurogroup συνέρχεται ξανά σε δύο μορφές, η πρώτη ξεκινά στις 1ο μέρος ξεκινά στις 15:00 τοπική ώρα και η 2η σε επίπεδο 27 χωρών στις 17:30. Θα ξεκινήσει δε με μια παρουσίαση από τον μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας SSM και θα ακολουθήσει θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αμέσως μετά οι υπουργοί θα κάνουν μια μικρή ανασκόπηση του που βρισκόμαστε σε σχέση με την κατάθεση προσχεδίων προϋπολογισμών και αν ζητηθεί η γνώμη της Κομισιόν, τότε αυτή θα την καταθέσει, τόνισε ο αξιωματούχος.

Ακολούθως, στο επίπεδο των 27 ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τα μέλη για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και οι 27 θα ανταλλάξουν απόψεις για την τραπεζική ένωση και η μεταρρύθμιση του ΕSΜ, αλλά και για το EDIS (την κοινή εγγύηση καταθέσεων). Σε ότι αφορά τον ESM στο τραπέζι βρίσκεται η εργαλειοθήκη των προληπτικών γραμμών χρηματοδότησης που αυτός παρέχει και θα συζητηθεί ένας νέος τύπος παροχής εγγυήσεων τύπου "backstop", με σκοπό να ακολουθήσουν τεχνικές συζητήσεις που θα πρέπει να καταλήξουν ως τη Σϋνοδο του Δεκεμβρίου.

Πηγή: Real.gr

Διαβάστε επίσης