Διαβούλευση για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

του Χρήστου Πατούχα, Δημοτικόυ Σύμβουλου, επικεφαλής "Ανυπότακτης Πολιτείας"

Ο Δήμος Πατρέων βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης του πλαισίου των κατευθύνσεων για την προκήρυξη του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ανάπλασης και αξιοποίησης του Θαλασσίου Μετώπου.
Θέλουμε εξ αρχής να τονίσουμε τα εξής:
Πρώτο:
Στον αγώνα της μακροχρόνιας διεκδίκησης για την απόδοση στον Δήμο της παραλιακής ζώνης, η Ανυπότακτη Πολιτεία και ο επικεφαλής της, συμμετείχαμε με καίριο και αποφασιστικό ρόλο. Αποφασιστικό κυρίως για την αποσαφήνιση του τρόπου της αξιοποίησης προς όφελος της πόλης και των δημοτών. Για την προστασία του από τα ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα, για την αποτροπή της πλήρους ιδιωτικοποίησης, που ήταν οι μακροχρόνιες βλέψεις επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικών παραγόντων του συστήματος εξουσίας.
Δεύτερο:
Στον αγώνα αυτόν, χρειάσθηκε να συγκρουστούμε με τις προηγούμενες και με την παρούσα Κυβέρνηση. Και με την ενδοτικότητα και τον εύκολο συμβιβασμό φιλοκυβερνητικών απόψεων, παρατάξεων και προσώπων.
Τρίτο:
Ο λαός της πόλης μας, πρέπει να γνωρίζει με σαφήνεια, ότι ο αγώνας αυτός στέφθηκε με επιτυχία, αλλά με μία μεγάλη επί μέρους ήττα. Το τμήμα από την οδό Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Θεσσαλονίκης, δηλαδή το μεγαλύτερο και κεντρικότερο μέρος του παλιού Λιμανιού, έχει εξαιρεθεί από την παραχώρηση. Παραμένει στην ιδιοκτησία της ΟΛΠΑ ΑΕ, δηλαδή στην εν δυνάμει πώληση και πλήρη ιδιωτικοποίηση του. Παρά την πρόβλεψη που υπήρχε στην Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης. Πλην ημών, όλες οι παρατάξεις το αποσιωπούν. Η στάση της Δημοτικής Αρχής, υπήρξε επί αυτού πολύ χαλαρή και αναποτελεσματική. Στις επίσημες προτάσεις και στην αλληλογραφία της δεν το έθεσε καν. 
Αυτό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο ενός συνολικού σχεδιασμού. Η διεκδίκηση του εν λόγω τμήματος πρέπει να επανέλθει με σαφές χρονικό πλαίσιο και να περιληφθεί το τμήμα αυτό στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.
Τέταρτο:
Πληθαίνουν, εν όψει της προκήρυξης, οι πιέσεις από διάφορες πλευρές, για την ανάγκη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και στον σχεδιασμό και στην «αξιοποίηση». Το βαφτίζουν «εξωστρέφεια», «προοπτική», «τουριστική ελκυστικότητα» και άλλα παρόμοια. Τί είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!
Ο σχεδιασμός πρέπει να υπακούσει στην γενική αρχή, ότι ο χώρος πρέπει να είναι κοινωφελής και κοινόχρηστος. Για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, να γίνει το φυσικό της περιβάλλον, χώρος περιπάτου, αναψυχής, πολιτισμού.
Κατά τούτο, οι καταρχήν προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Η Ανυπότακτη Πολιτεία, επεξεργάζεται ήδη και θα καταθέσει σύντομα βελτιώσεις.
 

Διαβάστε επίσης