Ο πατρινός Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. θέτει σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό που βρίζει με χυδαίο τρόπο ηλικιωμένη - ΒΙΝΤΕΟ

ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ

Σοκάρει το περιστατικό στον καταυλισμό της Μόριας όπου Έλληνας αστυνομικός επιτίθεται φραστικά με χυδαίο τρόπο σε μία ηλικιωμένη πρόσφυγα που περιμένει στην ουρά για το συσσίτιο. Όταν έρχεται η σειρά της, οι μερίδες του φαγητού έχουν τελειώσουν. Ο αστυνομικός φωνάζει στη γυναίκα "άει γ@#$ου, σκ@@@τογρια, φύγε από εδώ", ενώ της αρπάζει και της πετάει και το μπαστούνι που κρατάει.

Οι άλλοι αστυνομικοί που βρίσκονται δίπλα δεν αντιδρούν. Το βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα περιλαμβάνεται σε ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi από την αποστολή στη Λέσβο για την ιταλική δημόσια τηλεόραση. Προβάλλεται το Σάββατο στις 20 Οκτωβρίου στις 23.15 ώρα Ιταλίας στο RAI tg2.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας σχολιάζει το περιστατικό αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Με αφορμή το βίντεο του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI 2 όπου άνδρας με πολιτικά παρουσία ενστόλων ακούγεται να καθυβρίζει χυδαία ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφυγες, ως Διεθνής Αμνηστία απαιτούμε άμεσα την τοποθέτηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη διεξαγωγή έρευνας τυχόν ευθυνών αστυνομικού προσωπικού και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στην αηθή αυτή λεκτική επίθεση. Δεν αρκούν οι άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στην Μόρια, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίζουν και την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών".

Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ με εντολή αρχηγού, του αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, διέταξε ΕΔΕ για το περιστατικό, ενώ ο αστυνομικός που εμφανίζεται να εξυβρίζει την αλλοδαπή τίθεται σε διαθεσιμότητα. Η θέση σε διαθεσιμότητα και των υπολοίπων θα εξεταστεί άμεσα στο πλαίσιο της ΕΔΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "οι τέσσερις αστυνομικοί που εμφανίζονται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο να επιδεικνύουν επίμεμπτη συμπεριφορά σε βάρος ηλικιωμένης αλλοδαπής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου, ανακαλούνται άμεσα στις Υπηρεσίες τους, σε Αττική, Ιωάννινα και Έδεσσα. Σε βάρος τους διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, στην οποία θα διερευνηθεί εάν η συμπεριφορά τους ενέχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Ο ένας από τους αστυνομικούς που εμφανίζεται να εξυβρίζει την αλλοδαπή τίθεται σε διαθεσιμότητα, ενώ η θέση σε διαθεσιμότητα και των υπολοίπων θα εξεταστεί άμεσα στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης".

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ