Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στο ζήτημα των συντάξεων, με τις περικοπές τους, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κι άλλα επώδυνα για τον πολίτη μέτρα, έχουν από σήμερα έναν δημόσιο θαυμαστή: Τον πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σε άρθρο του στο προσωπικό του blog, με τίτλο «οι συντάξεις ποιου θέλουν προσοχή;» ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ως θετικές κινήσεις μια σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα: «...Πολλές διατάξεις για πρόωρη συνταξιοδότηση έχουν καταργηθεί, η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης θα φτάσει τα 76 χρόνια, ενώ οι συνταξιούχοι τώρα πληρώνουν και για την ασφάλιση υγείας. Ένας νέος τύπος συνδέει, πλέον, τα μελλοντικά οφέλη με τις προηγούμενες συνεισφορές. Οι παραχωρήσεις, όπως λ.χ. το ΕΚΑΣ καταργούνται σταδιακά. Οι παροχές για παιδιά στο πλαίσιο του συνταξιοδοτικού συστήματος, διακόπτονται. Όλα τα κεφάλαια (του ασφαλιστικού) συγχωνεύονται σε δύο συνταξιοδοτικά ταμεία. Τέλος, το χάσμα μεταξύ των συνεισφορών και των δαπανών θα αντιμετωπιστεί με την προσωρινή δέσμευση των παροχών και την αύξηση των εισφορών. Όπως πάντα, η εφαρμογή αυτό το φθινόπωρο στην Ελλάδα θα απαιτήσει ακόμα μεγάλη προσοχή...»
Στη συνέχεια εκφράζει την άποψη ότι πιθανή κατάργηση του μέτρου για μείωση των συντάξεων, «δεν έχει διαρθρωτικές επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα», επικαλούμενος τα πλεονάσματα 3,5% κι επισημαίνοντας ότι ακόμα και το ΔΝΤ, πυο τα θεωρούσε απραγματοποίητα, τώρα αλλάζει άποψη.
Αντίθετα, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εκφράζει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα άλλων ασφαλιστικών συστημάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες: «Στην πατρίδα μου, την Ολλανδία, η ηλικία συνταξιοδότησης (τώρα είναι στα 66, που συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής) τίθεται υπό αμφισβήτηση στις τρέχουσες συνομιλίες με τα συνδικάτα και τους εργοδότες. Στην Ιταλία, τα κόμματα του συνασπισμού έχουν ήδη συμφωνήσει να μειώσουν ξανά την ηλικία συνταξιοδότησης (τώρα είναι στα 66). Και στη Γερμανία (ηλικία συνταξιοδότησης τα 65 έτη), η κυβέρνηση επιδεινώνει μια ήδη άσχημη κατάσταση... Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών στη Γερμανία είναι ήδη από ττους υψηλότερους στον κόσμο (μαζί με την Ιαπωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα) και το 2035 θα υπάρχει ένας εργαζόμενος που θα πληρώσει για έναν συνταξιούχο. Αυτός ο εργαζόμενος θα πρέπει στη συνέχεια να συνεισφέρει το ήμισυ του μισθού του για τη χρηματοδότηση των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης. Οι κυβερνητικές δαπάνες θα εκραγούν αν δεν αλλάξει τίποτα. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα έχει ήδη εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια, το χρέος θα ανέλθει στο 208% το 2060. Πολύ πάνω από το τωρινό ελληνικό χρέος».
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ύμνοι Ντάισελμπλουμ για το «μαχαίρι» Τσίπρα στο ασφαλιστικό
14|10|2018 | 15:38
Οικονομία