Τα απαραίτητα βήματα για να προλάβετε το κρυολόγημα

Από το σωστό πλύσιμο των χεριών μέχρι την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, είναι αρκετά τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να προστατευτείτε από τις ιώσεις.

Το κοινό κρυολόγημα έχει αυτή την περίοδο την… τιμητική του, αφού όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν και μένουμε συγκεντρωμένοι σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς διευκολύνεται η μετάδοση των ιών.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος περιλαμβάνουν τη ρινική καταρροή, τον πονόλαιμο, τον βήχα, τη ρινική συμφόρηση, τους πόνους στο σώμα και τον πονοκέφαλο, καθώς και το επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα. Αν και συνήθως είναι ήπια, μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες, επομένως πρωταρχικός στόχος είναι η γρήγορη ανάρρωση.

Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό; Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα.

1. Χρησιμοποιήστε υγραντήρα

Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους αφυδατώνουν τη ρινική κοιλότητα κι έτσι οι βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης αδυνατούν να παγιδεύσουν και να απομακρύνουν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν το κρυολόγημα. Για να εξασφαλίσετε τα κατάλληλα επίπεδα στο σπίτι σας, αξίζει να επενδύσετε σε έναν υγραντήρα και να τον χρησιμοποιείτε όταν νιώθετε ότι ο αέρας είναι ξηρός.

2. Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης Dστον οργανισμό τους είναι πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα. Η εξήγηση είναι ότι τα κύτταρα του οργανισμού χρειάζονται τη βιταμίνη D για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό να εξουδετερώσει τους μικροοργανισμούς που έχουν εισβάλει στο σώμα. Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D εξασφαλίζεται κυρίως μέσω της καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (σε ποσοστό 90%) και λιγότερο μέσω της διατροφής. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού, συνιστάται η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D.

3. Σωστό πλύσιμο χεριών

Είτε στο σπίτι είτε στον χώρο εργασίας σας, σίγουρα τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με πολλές κοινόχρηστες επιφάνειες μέσα στην ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιος συνάδελφος έχει αρρωστήσει μπορεί εύκολα να μεταφέρετε με τα χέρια σας τον ιό και στη συνέχεια να μολυνθείτε κι εσείς, ιδίως αν ακουμπήσετε ασυναίσθητα το πρόσωπό σας και ο μικροοργανισμός βρει τρόπο να «τρυπώσει» στο στόμα ή τη μύτη σας. Έτσι, το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι η πρώτη γραμμή άμυνας που έχετε στη διάθεσή σας ενάντια στις λοιμώξεις.

4. Βρείτε χρόνο για χαλάρωση

Το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι δεν έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει άμεσα μια λοίμωξη στο σώμα. Συγκεκριμένα, η «ορμόνη του στρες» κορτιζόλη είναι αυτή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό και δεν το αφήνει να κάνει καλά τη… δουλειά του. Δοκιμάστε λοιπόν διάφορες δραστηριότητες, όπως ο περίπατος με τον σκύλο ή η γιόγκα, για να βρείτε ποια σας χαλαρώνει και σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις πιέσεις της καθημερινότητας.

5. Κοιμηθείτε

Ο επαρκής ύπνος παίζει ρόλο-κλειδί στην πρόληψη του κρυολογήματος και στην γρήγορη ανάρρωση από τις ιώσεις. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, ο ύπνος για λιγότερες από επτά ώστε κάθε βράδυ συνδέεται με τριπλάσιες πιθανότητες λοίμωξης από κρυολόγημα συγκριτικά με τον ύπνο μεγαλύτερης διάρκειας.

6. Καλύψτε τις ανάγκες σας σε ψευδάργυρο

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση των ιών και να μειώσει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων μιας ίωσης. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε ποικιλία τροφών, όπως το κόκκινο κρέας, τα στρείδια και οι φακές.

7. Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών

Το γνωρίζατε ότι μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού «ελέγχεται» από το γαστρεντερικό σύστημα; Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε ορισμένα γιαούρτια, στο ξινολάχανο και το κεφίρ βελτιώνουν την υγεία του εντέρου κι έτσι μπορούν να τονώσουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition, η λήψη προβιοτικών συνδέεται με μικρότερη διάρκεια και ένταση ενός επεισοδίου κρυολογήματος.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης