Σχέδιο «εισβολής» από την Κρήτη καταγγέλλει η "Yeni Safak"

Δυσαρέσκεια της Τουρκίας εκφράζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχουν προκαλέσει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου για κήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στη Μεσόγειο.

Στον απόηχο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Ελούντα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», εκφράζει την εν λόγω δυσαρέσκεια κάνοντας λόγο για «εισβολή» από την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως Αθήνα και Κάιρο φιλοδοξούν να οριοθετήσουν ευρεία θαλάσσια ζώνη που θα αρχίσει νοτιοανατολικά της Κρήτης και θα περιορίζει δραστικά τις ευκαιρίες της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο «καταδικάζει» την Τουρκία σε περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας.

Αντιτείνει μάλιστα, παρουσιάζοντας χάρτες, ότι η τουρκική θαλάσσια ζώνη θα έπρεπε να είναι υπερτριπλάσια και να φτάνει έως την αιγυπτιακή ΑΟΖ, χωρίζοντας πλήρως την Ελλάδα από την Κύπρο.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει σε έλθει σύντομα σε συνεννόηση με την Λιβύη ώστε να ανατρέψει τα φερόμενα ελληνικά σχέδια.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ιδιαίτερα κακή σχέση με την Αίγυπτο από το 2013, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Διαβάστε επίσης