«Ησυχία» παρατηρείται στην Πάτρα στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έστω και αν η διαδικασία μετά το διάλειμμα των καλοκαιρινών μηνών έχει ξεκινήσει και πάλι.
Οι συγκεντρώσεις των αλληλέγγυων και των αναρχικών έξω από τα γραφεία των συμβολαιογράφων της Πάτρας μπορεί να έχουν σταματήσει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται πράξεις πλειστηριασμού.
Οι οποίες εκτελούνται από διάφορα συμβολαιογραφεία της χώρας και όχι από τα τρία συμβολαιογραφικά γραφεία που ελάμβαναν μέρος στις προ μηνών διαδικασίες και είχαν μπει στο στόχαστρο πολιτών και του «μετώπου» κατά των πλειστηριασμών.
Οι συμβολαιογράφοι έκριναν προφανώς ότι οι ζημιές από την συμμετοχή τους σε τέτοιες διαδικασίες είναι περισσότερες από τα κέρδη. Όμως τα σπίτια και οι περιουσίες πολιτών της Πάτρας που βγαίνουν κάθε εβδομάδα στο "σφυρί" είναι δεκάδες, πολλά εκ των οποίων είναι ακίνητα μεγάλης αξίας που ανήκουν σε γνωστές οικογένειες της πόλης οι οποίες κάποτε έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή της Αχαϊκής πρωτεύουσας.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δείχνουν να έχουν παγιωθεί από το κράτος, αλλά και τις τράπεζες, αφού παρά τις ρυθμίσεις που γίνονται προς τους δανειολήπτες, τα χρέη παραμένουν, με τους οφειλέτες και τους δανειολήπτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων.
Έτσι, μέσα σε διάστημα τεσσάρων περίπου εβδομάδων από την στιγμή που οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν πάλι, αρκετά ακίνητα έχουν χαθεί από τα χέρια των πολιτών και έχουν περάσει, σε χαμηλότερες από την αξία τους τιμές στα χέρια των πλειοδοτών.
Μάλιστα, κρίνοντας από τα κατασχετήρια και τα "ραβασάκια" που στέλνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μέσα στους επόμενους μήνες, θα βγουν δεκάδες ακόμα σπίτια στο "σφυρί". Όσο για τους πολίτες που χρωστούν σε ΕΝΦΙΑ, πρώην ΤΕΒΕ και τράπεζες;
Οι περισσότεροι το έχουν πάρει απόφαση. Περιμένουν ότι κάποια στιγμή, άγνωστο πότε, θα τους ειδοποιήσουν ότι το σπίτι τους, το μαγαζί τους ή κάποιο ακίνητο της περιουσίας τους θα έχει περάσει στην κυριότητα άλλου.