Ευθύμιος Β. Γκότσης: Ο Ταγματάρχης Διαιτολόγος που μας μαθαίνει σωστή διατροφή

Πατρινός που ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του, καθώς η σχέση με την περιοχή παραμένει δυνατή, επέστρεψε στην αχαϊκή πρωτεύουσα,μετά από μακρά νοσοκομειακή και επιστημονική εμπειρία, για να προσφέρει τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του σε έναν ιδιαίτερο τομέα όπως είναι η διαιτολογία.

Ο Ευθύμιος Β. Γκότσης Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος (φέρει τον βαθμό του ταγματάρχη) έχει μια μεγάλη και σημαντική διαδρομή στον χώρο του δεδομένου ότι ήταν εκτός των άλλων διευθυντής του Διαιτολογικού τμήματος του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι και η εθελοντική προσφορά του, ως Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Επιστημονικού Οργανισμού "ΦΟΙΝΙΚΑ",με ομιλίες και διαλέξεις σε φορείς, συλλόγους κλπ, για το κορυφαίο ζήτημα "καρκίνος και διατροφή", καλύπτοντας σημαντικό κενό που υπάρχει στην χώρα μας. Γιατί όπως και ο ίδιος αναφέρει με έμφαση "ο  Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής προσφορά στον ασθενή και στάση ζωής για εμένα".

Η συζήτηση με τον Ευθύμιο Β. Γκότση ιδαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς μας μυεί στα μυστικά της διατροφής και όχι μόνο.

 

Πότε πρέπει να απευθυνόμαστε σε ένα Διαιτολόγο;

Ο κόσμος πιστεύει κυρίως για την Παχυσαρκία αλλά όχι μόνο τότε.

Σειρά παθήσεων όπως Διαβήτης, Υπέρταση, Σιδηροπενία, Υπερχολοστερολαιμία, Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμηση, Κολίτιδες,   Γαστρεντερολογικά Νοσήματα, Νεφροπάθειες, Υποθυρεοειδισμός, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, Τροφικές Αλλεργίες, Αυτοάνοσα νοσήματα, Καρκίνος, Λεμφοίδημα . Είναι νόσοι κατά τις οποίες η ειδική διατροφή θεωρείται μέρος της θεραπείας του ασθενούς και διαφέρει αρκετά από την καθημερινή δίαιτα.

Σε ποιους απευθύνεστε;

Σε όλο τον κόσμο που απευθύνεται σε Διαιτολόγο είτε υγιείς για απώλεια βάρους, εγκυμοσύνη, μυική ανάπτυξη, κυτταρίτιδα, χαλάρωση, είτε σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων.

Πώς γίνεται κανείς Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος;

 Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις αποφοιτήσει από την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων στην Θες/νικη  και να κατέχεις Πανεπιστημιακό Πτυχίο στην Ιατρική ή Κτηνιατρική ή Φαρμακευτική.

Ακολούθως κατόπιν επιτυχών εξετάσεων σπουδάζεις Διαιτολογία –Διατροφή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών  (4 έτη) κι εν συνεχεία 2 έτη Μάστερ Ειδίκευσης στην Κλινική Διατροφή στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Υπηρετείς ως Διευθυντής σε Διαιτολογικό Τμήμα Στρατιωτικού Νοσοκομείου αλλά και σε Διοικητικές θέσεις αναλόγως του βαθμού σου.

Όπως κι εσείς αναφέρατε η παχυσαρκία είναι η πρώτη αιτία,  Που οφείλεται  η παχυσαρκία; Γιατί παχαίνουμε ; Είναι κληρονομική; Ή όχι ;

Η παχυσαρκία είναι η κορυφή από το παγόβουνο συνήθως από κάτω κρύβονται κληρονομικά αίτια, ορμονικές ανωμαλίες, διαιτητικές συνήθειες, ψυχολογικά αίτια κλπ.

Η ίδια η παχυσαρκία τι προκαλεί στον άνθρωπο;

Όταν ένας άνθρωπος διατηρεί στο σώμα του περισσότερο λίπος από το φυσιολογικό δημιουργούνται ποικίλα προβλήματα όπως ινσουλινοαντίσταση, λιπώδης διήθηση του ήπατος, αθηρωμάτωση στα αγγεία, επιβάρυνση στις αρθρώσεις, μεταβάλλει την φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς, τον κάνει ευάλωτο σε λοιμώξεις ιδίως αναπνευστικές και έχει συνδεθεί με 11 μορφές καρκίνου.

Πως χειρίζεστε έναν άνθρωπο που πρέπει να χάσει βάρος;

Ακολουθώ μία απαράβατη σειρά 1) καλό Ιατρικό Ιστορικό και 2) Κλινική Εξέταση 3) Μετρήσεις (Εμπεδισιομετρία και έμμεση θερμιδομετρία ) 4) Διαιτολόγιο 5) Παρακολούθηση

 

Τι μετράτε στην έμμεση θερμιδομετρία & τι στην εμπεδισιομετρία; Πως γίνονται οι μετρήσεις αυτές;

Η εμπεδισιομετρία είναι το ιατρικό ανάλογο της απλής λιπομέτρησης, με 4κάναλο εμπεδισιόμετρο μετράμε ακριβώς την μυική μάζα, το λίπος, τα εξωκυττάρια και ενδοκυττάρια υγρά, κα. Είναι πολύ χρήσιμο μηχάνημα και σε υγιείς και σε ασθενείς.

Η έμμεση θερμιδομετρία (είναι το ιατρικό αντίστοιχο της μέτρησης μεταβολισμού) γίνεται με εργοσπιρόμετρο που διαθέτει αναλυτή O2 & CO2 . Το διοξείδιο του άνθρακα που μετράται είναι το προϊόν του μεταβολισμού στον εξεταζόμενο. Εκτιμάται η θυρεοειδική λειτουργία στην πράξη και των πνευμόνων σε ηρεμία.

Πως πρέπει να είναι ένα σωστό διαιτολόγιο;

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθεί τις εξής αρχές: πρώτον εξατομικευμένο- απαγορεύεται να ταΐσεις έναν άνθρωπο με λιγότερες θερμίδες από αυτές που μέτρησε το εργοσπιρόμετρο. Δεύτερον λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαίτερες απαιτήσεις (ηλικία, φύλο, νόσος, φάρμακα τρόπος ζωής). Τρίτον πάντα με ασφάλεια για την υγεία του ανθρώπου προστατεύοντας τον μυικό τους ιστό. Διότι απώλεια βάρους με απώλεια μυών, είναι επικίνδυνο και προοδευτικά επιδεινώνει την παχυσαρκία, έτσι παρά το λίγο φαγητό ο άνθρωπος παχαίνει αντί να αδυνατίζει!!

Άρα οι γυναίκες που υποστηρίζουν ότι δεν τρώνε αλλά παχαίνουν λένε αλήθεια; Ισχύει κάτι τέτοιο;

Φυσικά και λένε αλήθεια. Πάντα οι άνθρωποι στο ιστορικό λένε αλήθεια , με εξαίρεση λίγα ψυχιατρικά περιστατικά. Δυστυχώς είναι επιδημία των καιρών μας ο υποσιτισμός. Κυρίως οι γυναίκες που επί σειρά ετών τρώνε λιγότερο από τον μεταβολισμό τους, λόγω μεταβολής ενζύμων των θυρεοειδικών ορμονών και της ινσουλίνης, συντηρούνται «τρώγοντας » τους μύες τους ενώ ταυτόχρονα αποθηκεύουν λίπος. Άρα όχι μόνο δεν αδυνατίζουν τρώγοντας λίγο αλλά παχαίνουν και μάλιστα παίρνουν βάρος στην κοιλιά.

Δώστε μας ένα παράδειγμα διότι φαίνεται αντικρουόμενο να τρως λίγο και να παχαίνεις!

Μία γυναίκα 50 ετών, 90 κιλών μετράμε με το εργοσπιρόμετρο μεταβολισμός: 1800 θερμίδες , αυτό σημαίνει ότι αν αυτή η γυναίκα φάει 1500 kcal πρέπει να συμπληρώσει για τις βιολογικές της ανάγκες άλλες 300θερμίδες για να ζήσει. Αφού δεν τις παίρνει με την τροφή της θα τις πάρει από τους μύες , όχι το λίπος της. Πρακτικά ότι απώλεια βάρους δει στην ζυγαριά, τον πρώτο μήνα, θα είναι μόνο απώλεια μυών και νερού που είναι μοριακά συνδεδεμένο με τα μυικά κύτταρα-ΟΧΙ ΛΙΠΟΣ! Από τον δεύτερο μήνα δεν χάνει πια αλλά παίρνει βάρος κυρίως στην κοιλιά. Αυτό γίνεται από το σώμα για να προστατευτεί από πιθανή στέρηση τροφής και θάνατο.

Πέστε μας και δυο λόγια για την διατροφή στα νοσήματα που αναφέρατε προηγουμένως. Που διαφέρουν με την καθημερινή διατροφή;

Όταν ένας άνθρωπος έχει π.χ νεφρική ανεπάρκεια δηλαδή στις εξετάσεις του η ουρία και η κρεατινίνη είναι υψηλότερες των φυσιολογικών τιμών, περιορίζουμε αρκετά τα ζωικά τρόφιμα, μειώνουμε τα γαλακτοκομικά λόγω φωσφόρου και τα φρούτα - λαχανικά που έχουν υψηλό κάλιο. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε σε μια κυρία που θέλει να χάσει τοπικό πάχος από τους γλουτούς ή την κοιλιά. Σε μια κολίτιδα αφαιρούμε ότι έχει ίνες, σπόρια ,φλούδες, φύλλα για να μην διογκώνεται και υπερσυσπάται το έντερο. Καταλαβαίνετε ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να πάσχει και από 2-3 νόσους ταυτόχρονα δηλ. σιδηροπενία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή διαβήτης και υπέρταση ή γαστρίτιδα και αυξημένο ουρικό οξύ εκεί θέλει ειδικό συνδυασμό τροφών ώστε να διατραφεί κατάλληλα ο άνθρωπος.

Γνωρίζω ότι έχετε μεγάλη εμπειρία με τους καρκινοπαθείς και στην Αθήνα έχετε Ιδρύσει έναν Επιστημονικό Οργανισμό τον Φοίνικα. Είναι τόσο σημαντική η διατροφή στον Καρκίνο;

Η διατροφή στον ογκολογικό ασθενή είναι μέρος της θεραπείας και πρέπει να ξεκινάει αμέσως με την διάγνωση της νόσου. Σκοπός είναι να προφυλαχθεί η μυική μάζα για να αντέξει ο ασθενής τις θεραπείες η το χειρουργείο. Πάντα λαμβάνεται υπόψη η εντόπιση του όγκου, το στάδιο της νόσου, η κατάσταση του ασθενούς, άλλα προϋπάρχοντα νοσήματα και φυσικά η θεραπεία που λαμβάνει. Αλλιώς διατρέφεται μια γυναίκα με καρκίνο μαστού και αλλιώς ασθενής με καρκίνο παχέως εντέρου με διάρροιες και εμέτους. Χρησιμοποιούνται συχνά και ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα διατροφής κατάλληλα ανά περίπτωση. Η διατροφή στον καρκινοπαθή περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την Παθολογία και πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και να αλλάζει αναλόγως την κατάσταση του ασθενούς.

Όσον αφορά τον ΦΟΙΝΙΚΑ;

Ο Φοίνικας είναι Επιστημονικός Οργανισμός με Κοινωφελή Χαρακτήρα, ο οποίος δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό που υπήρχε και υπάρχει στη χώρα γύρω από την διατροφή του καρκίνου. Κάνουμε σημαντικό έργο με ενημερωτικές διαλέξεις, ομιλίες σε συλλόγους, Δήμους, Φορείς. Έχουμε διοργανώσει Ημερίδα στις 06/06/2018, για την Καρκινική Καχεξία και διοργανώνουμε κι άλλη Διημερίδα στις 7-8 Δεκ 2018, για την Ανακουφιστική Φροντίδα & Διατροφή με Καθηγητές Πανεπιστημίου στο Μαρούσι υπό την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αμαρουσίου. Υποστηρίζουμε στην έδρα μας >500 ασθενείς και κατ’ οίκον. Έχουμε γράψει τον πρώτο Οδηγό Διατροφής για Ογκολογικούς Ασθενείς που κυκλοφορεί και διανέμεται δωρεάν από τον όμιλο ΑγκαλιάΖω. Διαθέτουμε ομάδα ειδικών επιστημόνων που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας www.phoenixcancercare.gr

Ο Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής προσφορά στον ασθενή και στάση ζωής για εμένα.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Dr.Ευθύμιος Γκότσης είναι εν ενεργεία Αξιωματικός Υγειονομικού Σώματος (Ταγματάρχης) απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), επί σειρά ετών Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Φοιτά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Α΄Παθολογική Κλινική/Β Χειρουργική Κλινική).

Διαθέτει Πτυχίο Διαιτολογίας- Διατροφής από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Βαθμός 8.0),

Μάστερ Ειδίκευσης στην Κλινική Διατροφή Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,(Αριστούχος), Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νικης, με Πανεπιστημιακή Ειδίκευση στην Υγιεινή & Τεχνολογία Τροφίμων (Αποφοίτησε 2ος /80).

Έχει υπηρετήσει σε Διοικητικές –Επιτελικές θέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Επιστημονικού Οργανισμού Φοίνικας- Φροντίδα Καρκινοπαθών, Συγγραφέας επιστημονικών άρθρων με Ερευνητική παρουσία , τακτικός ομιλητής σε Συνέδρια – Ημερίδες, Επιστημονικός Συνεργάτης Κλινικών, Κλινικός Εκπαιδευτής Φοιτητών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

 

Ευθύμιος Β. Γκότσης

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος,V.MD,BSc,MSc

Πλατεία Γεωργίου Ά, 40ΤΚ:26221, 1ος όροφος

Τηλ. 2610 000580

Κιν.6974861596

URL:
www.drgotsisdiet.gr
www.phoenixcancercare.gr

MAIL: [email protected]

[email protected]

 

 

 

Διαβάστε επίσης