Πάτρα: Κατά Πρυτάνεως οι Σύλλογοι Ανατολικού Διαμερίσματος για το Δημοτικό κυνοκομείο

ΣΤΟ ΡΙΓΑΝΟΚΑΜΠΟ

"Άρχισαν τα όργανα" για την πρόθεση της διάθεσης χώρου του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ριγανόκαμπο για τη δημιουργία Δημοτικού Κυνοκομείου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας χαρακτηρίζει "αδιάβαστη" την Πρύτανη του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της πόλης.

"Το Πανεπιστήμιο αντί να αξιοποιήσει το χώρο του Ρηγανόκαμπου για εκπαιδευτικούς σκοπούς (σύμφωνα και με την παραχώρηση που του έγινε από το Δημόσιο) και αντί να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία,  αντίθετα την προκαλεί   προσπαθώντας εδώ και χρόνια να εγκαταστήσει στην εκεί ιδιοκτησία του άσχετες με την εκπαίδευση δραστηριότητες  και κάθε δράση που είναι ανεπιθύμητη στις εγκαταστάσεις του στο Ρίο" αναφέρεται μεταξύ αλλών, επισημαίνοντας πως "Οι Σύλλογοι του Ανατολικού Διαμερίσματος διαμαρτυρόμαστε έντονα και δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματά μας στην ασφάλεια, την περιουσία, την υγεία και την ποιότητα ζωής".

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο και ακούσαμε από τα ΜΜΕ, ότι η κ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, διαθέτει τον χώρο του ιδρύματος στον Ρηγανόκαμπο για τη δημιουργία Δημοτικού Κυνοκομείου, με παράλληλη μεταφορά εκεί των αδέσποτων σκυλιών τα οποία έχει μαζέψει στο Πανεπιστήμιο!

Πριν όμως προβεί σε αυτή της την πρόταση όφειλε να έχει διαβάσει και να γνωρίζει το καθεστώς παραχώρησης της έκτασης από το Δημόσιο στο Πανεπιστήμιο, τις χρήσεις γης της περιοχής  και το ότι βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή.

Της θυμίζουμε λοιπόν ότι:

•Το έτος 1968 και το 1979 το Δημόσιο πήρε πίσω όλη την έκταση στο Ρηγανόκαμπο από το Πανεπιστήμιο αφού τελικά αυτό κτίστηκε στο Ρίο.

•Το 1981 το Πανεπιστήμιο με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας ζήτησε πίσω τμήμα της έκτασης 209 στρεμμάτων και του εδόθη «εν όψει στοιχείων μαρτυρούντων την εμμονήν του Πανεπιστημίου εις την χρησιμοποίηση της παραχωρηθήσεις εκτάσεως προς ανέγερσιν βοηθητικών πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων (απόφαση Συγκλήτου 15/1/1976 για δημιουργία πυρηνικών εργαστηρίων!) “ και με αυτό το σκεπτικό του δόθηκε.

•Με  Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 358/30-12-2011) ο χώρος  έχει δεσμευτεί για χρήσεις Πολιτισμού, Αθλητισμού, Δημόσιας Διοίκησης και αναψυχής.

•Είναι αναδασωτέα ή δασωτέα έκταση (ΑΝ)

Από τότε, και για 38 ολόκληρα χρόνια οι μόνες κινήσεις τις οποίες έχει κάνει μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο είναι:

•Το 2004, σε συνεδρίασή  της η Σύγκλητος, στις συζητήσεις με το Δήμο Πατρέων για το Ανοικτό Θέατρο αποφασίζει να φιλοξενήσει τους Ρομά στο Ρηγανόκαμπο «με την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί πρόνοια για την εγκατάσταση εκεί και των αθίγγανων, που έχουν εγκατασταθεί σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης». Το θέατρο δεν έγινε ποτέ αλλά οι Ρομά ήρθαν και συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο χώρο του!  και

•Σήμερα με την πρόταση της πρυτάνεως παραχωρείται ο χώρος για Δημοτικό κυνοκομείο με παράλληλη μεταφορά όλων των σκυλιών από το Πανεπιστήμιο στο Ρηγανόκαμπο!

Το Πανεπιστήμιο αντί να αξιοποιήσει το χώρο του Ρηγανόκαμπου για εκπαιδευτικούς σκοπούς (σύμφωνα και με την παραχώρηση που του έγινε από το Δημόσιο) και αντί να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία,  αντίθετα την προκαλεί   προσπαθώντας εδώ και χρόνια να εγκαταστήσει στην εκεί ιδιοκτησία του άσχετες με την εκπαίδευση δραστηριότητες  και κάθε δράση που είναι ανεπιθύμητη στις εγκαταστάσεις του στο Ρίο.

Οι Σύλλογοι του Ανατολικού Διαμερίσματος διαμαρτυρόμαστε έντονα και δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματά μας στην ασφάλεια, την περιουσία, την υγεία και την ποιότητα ζωής.

 

Με Τιμή

 

Οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι και Φορείς της περιοχής

 

1.            EΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ»

2.            ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΣΟΥΛΙΟΥ» ΠΑΤΡΩΝ

3.            ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ»

4.            ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΗΡΟΚΟΜΗΤΙΣΑ»

5.            ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

6.            ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 39ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ 70ου ΝΗΠΙΑΓ.

7.            ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΚΦΡΑΣΗ»

8.            ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ «41ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»

9.            ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΙΓΑΝΟΚΑΜΠΟΥ

10.          ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ» ΠΕΡΙΒΟΛΑ

11.          ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΡΩΜΑΝΟΥ»

12.          ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΟΗΣ

13.          ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

14.          ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΝΑΝΤΙ»

15.          ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΠΕΓΟΥΛΑΚΙΟΥ

16.          ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

17.          ΠΑΜΠΑΤΡΑΪΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

18.          «ΠΕΤΕΙΝΟΙ» ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

19.          ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΑΤΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

20.          ΑΕΤ ΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

21.          ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ «44ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» ΠΕΡΙΒΟΛΛΑΣ

22.          ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ