Δημοψήφισμα - Σκόπια: Ο Ζάεφ δεν πάει σε εκλογές - Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση - Υπερίσχυσε το "ΝΑΙ" αλλά και η αποχή

Κάτω από το 40% η συμμετοχή

Νεότερη Ενημέρωση: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, "διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα", είπε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 20% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,03% και υπέρ του ΟΧΙ το 6%.

Πηγή: enikos.gr

Νεότερη Ενημέρωση: Για σοβαρές παραβιάσεις στην εκλογική διαδικασία κάνει λόγο η αντιπολίτευση των Σκοπίων.

Το VMRO με ανακοίνωση του διεθνούς γραφείου του, καταγγέλλει παράνομη ρίψη ψηφοδελτίων στις κάλπες και αναφέρει συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές ενότητες, όπου τα ποσοστά συμμετοχής ανέβηκαν ξαφνικά από το 27% στο 60% μεταξύ 3 μμ και 18.00.

Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς του VMRO τα νούμερα δείχνουν ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις κάλπες προσετίθεντο περίπου 500 ψήφοι κάθε 2 ώρες. 

Πάντως με ανακοίνωσή της στις 6.30 το απόγευμα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανωμαλίες στην εκλογική διαδικασία,.

Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή παρακολούθησαν 11.097 εγχώριοι παρατηρητές και άλλοι 493 διεθνείς.

Πηγή: kathimerini.gr

Νεότερη Ενημέρωση: Πανηγυρισμοί εκδηλώνονται αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες έξω από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ για το μεγάλο ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών

panigurizoun-tin-apoxi-sto-dimopsifisma-sta-skopia.w_l_0.jpg

Πηγή: thetoc.gr

Φωτό: intime

Νεότερη Ενημέρωση: «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε.

«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν». Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής. Παράλληλα τόνισε πως «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ, προκειμένου για την έγκρισή της και αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Nεότερη Ενημέρωση: Η στάση του αλβανικού στοιχείου

Ακόμα και εάν η κυβέρνηση είχε αμφιβολίες για την στάση της σλαβικής πλειοψηφίας, είχε εναποθέσει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες της στην αλβανική μειονότητα, η οποία αναμενόταν να υποστηρίξει το δημοψήφισμα.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η προσδοκία εκπληρώθηκε σποραδικά και ανεπαρκώς.

Το Σάραϊ, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά, όντως κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από αλβανικό πληθυσμό. Όμως, σε άλλα σημεία της χώρας, όπως το Τέτοβο (33%) και το Γκόστιβαρ (27%), που κατοικούνται επί το πλείστον από Αλβανούς, τα ποσοστά είναι χαμηλά.

Βέβαια, αν και οι Αλβανοί μπορεί να μην συνέβαλαν αρκετά στο να σπάσει το “φράγμα” νομιμοποίησης του 50%, κατά πάσα πιθανότητα έχουν δώσει θετική απάντηση στο ερώτημα.

Νεότερη Ενημέρωση: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σε λίγη ώρα.

Τα υψηλότερα ποσοστά έχουν καταγραφεί στα Σκόπια, όπου η συμμετοχή στους περισσότερους δήμους έχει ξεπεράσει το 25% ενώ σε ορισμένους το 35%. Την υψηλότερη προσέλευση στη χώρα έχει το εκλογικό κέντρο του Σάραϊ (67%).

Επίσης, υψηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στα Βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στην Κρίβα Πάλανκα το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 34%.

Στην πατρίδα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Στρούμιτσα, η συμμετοχή άγγιξε ως τώρα 29%.

Στα σύνορα με την Ελλάδα, στην Γευγελή, την Αχρίδα και τα Μπίτολα τα ποσοστά ακολουθούν τον μέσο όρο.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε μικρότερα και πιο επαρχιακά σημεία της χώρας.

Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα “Είστε υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων (Δημοκρατία της Μακεδονίας) και της Ελλάδας;”.

Η κοινωνία είναι σίγουρα διχασμένη. Άλλοι βλέπουν στην συμφωνία των Πρεσπών την απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας και άλλοι την λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα

Πηγή: newpost.gr

Νεότερη Ενημέρωση: Νωρίτερα το κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, VMRO, υποστηρίζει ότι το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ ασκεί πιέσεις τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του VMRO παρουσίασε και ηχητικό (η αυθεντικότητα του οποίου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί) σύμφωνα με το οποίο μια γυναίκα καλεί πολίτες και… θυμίζει στον συνομιλητή της ότι πρέπει να πάει να ψηφίσει. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει και την αποστολή sms στους πολίτες, πριν τελειώσει η προεκλογική εκστρατεία.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις καταγγελίες της σκοπιανής αντιπολίτευσης ψέματα και τόνισε πως όλα γίνονται γιατί στελέχη του VMRO δεν ακολούθησαν το παράδειγμα του ηγέτη τους Χρίστιαν Μίτσκοσκι και πήγαν να ψηφίσουν.

Πρώτη Ενημέρωση: Έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδος οι κάλπες στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών. 

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση μέχρι και μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που είχε προσέλθει για να ψηφίσει, ανερχόταν σε 589.637, δηλαδή το 34,59% του εκλογικού σώματος.

ΕΚΤΑΚΤΟ - Σκόπια: "Σύννεφα" από την μικρή συμμετοχή στις κάλπες - Ο Ζάεφ διέγραψε tweet για το δημοψήφισμα

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ