Δημήτρης Βίτσας: 10.000 πρόσφυγες θα μετακινηθούν σε διαμερίσματα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών

Σε διαμερίσματα διαφόρων περιοχών της χώρας αναμένεται να μετακινηθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες που βρίσκονται κυρίως στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προαναγγέλλει στα «Νέα» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

«Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε σπίτια 26.000 άνθρωποι από τους 66.000 που βρίσκονται στην Ελλάδα. Περιμένουμε την έγκριση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ενός νέου προγράμματος για φιλοξενία σε ξενοδοχεία και καταλύματα 6.000 ανθρώπων για το επόμενο εξάμηνο. Μάλιστα, μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας» λέει και συνεχίζει:

«Αυτό το πρόγραμμα στόχο έχει να κερδίσουμε ένα χρόνο προκειμένου να εξελιχθεί περαιτέρω το πρόγραμμα των 5.000 θέσεων σε διαμερίσματα και των επιπλέον 5.000 θέσεων που θα αφορά ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο αλλά διαμένουν ως αιτούντες άσυλο και θα ξεκινήσει από το 2019».

Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά στα σχέδια της κυβέρνησης είναι «ένα transition camp, όπου οι πρόσφυγες θα μένουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά θα μεταφέρονται στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών και να μετατρέψουν το Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης σε ένα άλλο transition camp».

Όσο για το αν γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, ο κ. Βίτσας λέει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου έχουν γίνει 248 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και 800 εθελούσιες επιστροφές.

«Άποψή μου είναι ότι θα μπορούσαν να είναι περισσότερες αλλά δεν μπορώ να επέμβω στις διαδικασίες ασύλου και πολύ περισσότερο στις διαδικασίες των προσφύγων».

Τέλος, σε ερώτηση αν το Σκοπιανό μπορεί να φέρει κάλπες, απαντά, ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 καθώς προέχει, όπως υποστηρίζει, η σταθεροποίηση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης