«Οι πολιτικές της διαρκούς λιτότητας αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, διευρύνουν τη φτώχεια, προκαλούν ανασφάλεια σε πλατιά λαϊκά στρώματα.
Η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά και στον λαϊκισμό» τόνισε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στους Ευρωπαίου σοσιαλδημοκράτες.
«Η τρομοκρατία, οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, η αστάθεια στον Ευρωπαϊκό περίγυρο, η υπονόμευση του πολυμερούς διεθνούς συστήματος, ανοίγουν τον δρόμο σε απόψεις που αμφισβητούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Οφείλουμε να ανοίξουμε μέτωπο στις πολιτικές τύπου Όρμπαν, αλλά και σε όλες τις ακροδεξιές πολιτικές στην Ευρώπη» προσέθεσε.
Για την οικονομία:
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με τον τερματισμό του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που ο ίδιος και η κυβέρνησή του με τη σύμπραξη του ακροδεξιού κόμματος ΑΝΕΛ επέβαλαν το 2015 στη χώρα. Αλλά ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται. Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλίνει περισσότερο από την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Πιστεύουμε μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να μειώσουμε τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και να βελτιώσουμε σημαντικά τις ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους. Με τόσο υψηλά πλεονάσματα η Ελλάδα καταδικάζεται σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για το Σκοπιανό:
«Η Συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα δεν προσφέρει τη λύση. Δεν κλείνει ιστορικά τραύματα. Ανοίγει νέα. Γι' αυτό και φοβάμαι ότι δεν θα έχει προοπτική. Και γι' αυτό μας βρίσκει αντίθετους όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη Συμφωνία, δεν είμαστε αντίθετοι στην έντιμη, ευρωπαϊκή και σταθερή λύση. Καθαρές κουβέντες».
Ολόκληρη η ομιλία της κυρίας Γεννηματά:
Αποτελεί μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη χαρά για μένα να συζητώ μαζί με τους Ευρωπαίους συντρόφους μας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για το μέλλον της Ευρώπης.
Το Κίνημα Αλλαγής είναι η παράταξη που εκφράζει στην Ελλάδα τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας (με κορμό το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του PES), της ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.
Είναι η παράταξη που διαχρονικά απέδειξε με πράξεις ότι πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, την προοδευτική-δημοκρατική-κοινωνική Ευρώπη, η παράταξη που έφερε, κράτησε και θέλει την Ελλάδα στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Που δεν λέει άλλα στις Βρυξέλλες και άλλα στην Αθήνα….
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Τον ερχόμενο Μάιο οδεύουμε στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εκλογές κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης.
Εκλογές πρόκληση, για τον πολιτικό μας χώρο.
Ας μιλήσουμε ανοιχτά! Τα προβλήματα είναι μεγάλα, η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση.
Οι πολιτικές της διαρκούς λιτότητας αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, διευρύνουν τη φτώχεια, προκαλούν ανασφάλεια σε πλατιά λαϊκά στρώματα.
Η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά και στον λαϊκισμό.
Η τρομοκρατία, οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, η αστάθεια στον Ευρωπαϊκό περίγυρο, η υπονόμευση του πολυμερούς διεθνούς συστήματος, ανοίγουν τον δρόμο σε απόψεις που αμφισβητούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Οφείλουμε να ανοίξουμε μέτωπο στις πολιτικές τύπου Όρμπαν, αλλά και σε όλες τις ακροδεξιές πολιτικές στην Ευρώπη.
Τώρα και όχι αύριο, πριν είναι αργά!
Είναι η ώρα και η ευκαιρία της Σοσιαλδημοκρατίας. Αρκετά με την παρακμή.
Η μετατόπιση της άσκησης οικονομικής πολιτικής προς την ελεύθερη αγορά που υιοθετήθηκε εύκολα από ηγεσίες και κόμματα , συρρίκνωσε το ιδεολογικό υπόβαθρο της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ το κράτος πρόνοιας δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους εργαζόμενους που ‘εκτέθηκαν’ στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης.
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στον ακραίο εθνικισμό, ούτε ο λαϊκισμός, η αμφισβήτηση των Δημοκρατικών θεσμών και των ανοιχτών κοινωνιών.
Αυτοί που δήθεν εμφανίζονται ως προστάτες των λαϊκών τάξεων, απειλούν τις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, και την προοπτική της προόδου.
Υψώνουν τείχη και αποκλεισμούς.
Θέλουν να μας γυρίζουν στους «δαίμονες του παρελθόντος» , που προκάλεσαν τόσα δεινά στην Ευρώπη!
Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ποτέ μια «Σκοτεινή Ήπειρος». Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ο χώρος της δημοκρατίας, της ανοιχτής κοινωνίας και του ανθρωπισμού.
Εμείς οι προοδευτικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις έχουμε την μέγιστη ευθύνη να κινητοποιηθούμε.
Να προστατεύσουμε την δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις, τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.
Η ακροδεξιά είναι η απειλή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι οι πολιτικές που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή δεξιά, που της επέτρεψαν να βγει στο προσκήνιο.
Γι’ αυτό και οι ιδεολογικές μας διαφορές με την ευρωπαϊκή δεξιά και τις συντηρητικές πολιτικές πρέπει να γίνουν και πάλι ισχυρές και διακριτές.
Θόλωσαν επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια.
Αυτό πληρώνουμε οι σοσιαλδημοκράτες σήμερα. Ο λογαριασμός από τους πολίτες έρχεται σε μας.
Είναι η ώρα επομένως για μια αποφασιστική αλλαγή «ρότας».
Για ένα νέο ξεκίνημα.
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Το δικό μας όραμα είναι μια κοινωνική Ευρώπη ανάπτυξης και δικαιοσύνης.
Το δικό μας πρόγραμμα , ένα νέο ευρωπαϊκό συμβόλαιο στηρίζεται σε πέντε πυλώνες.
1. Περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη.
Να δώσουμε τέλος στις πολιτικές της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας.
Διαμορφώνουμε ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την αντιμετώπιση των Κοινωνικών Ανισοτήτων. Μία νέα πολιτική για το κράτος πρόνοιας πρέπει να συμπεριλάβει την αγορά εργασίας, και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που απαιτείται σε κάθε χώρα.
Χρηματοδότηση από ένα ισχυρό προϋπολογισμό, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Ε.Ε.
Στοχεύουμε στην περιφερειακή, κοινωνική, εδαφική σύγκλιση και συνοχή.
2. Κοινή πολιτική για την Μετανάστευση.
Να διαμορφώσουμε με βάση τις αξίες μας ολοκληρωμένη κοινή πολιτική για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.
Στην βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της «δίκαιης κατανομής των βαρών». Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει ως προτεραιότητα να στηρίξουμε τους εργαζόμενους με το χαμηλότερο εισόδημα στην Ευρώπη, αυτούς δηλαδή που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και την ταυτότητά τους. Αυτό θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε ως χώρος
Επιβάλλεται ριζική αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, η υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος ασύλου καθώς και η υλοποίηση των μέτρων επανεγκατάστασης προσφύγων.
Είναι απαραίτητη η ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας, της Ιταλίας, των κρατών μελών που σηκώνουν ως χώρες πρώτης εισόδου το κύριο βάρος.
Οι χώρες που δε δέχονται να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, θα πρέπει να αποκόπτονται από σημαντικά οικονομικά κονδύλια
3. Ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Η Ευρώπη μπορεί να γίνει πραγματικά Οικονομική Ένωση, Δημοκρατική και κυρίως «Ένωση για την Ανάπτυξη».
Η Ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με τους αναγκαίους πόρους και να συστήσουμε Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ανεργία, Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, να ολοκληρώσουμε την Τραπεζική Ένωση.
Και βεβαίως δεν μπορεί να υπάρχουν «φορολογικοί παράδεισοι».
Με τόλμη να προχωρήσουμε σε εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς και ιδίως στον τομέα της φορολογίας με κοινές πολιτικές που αντιμετωπίζουν την κερδοσκοπία και την ασυδοσία.
Είναι ώρα να διαμορφώσουμε δημοκρατικά νομιμοποιημένη οικονομική διακυβέρνηση, να θεσμοθετήσουμε θέση Υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη και να ενισχύσουμε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΟΝΕ.
Ένας ενάρετος κύκλος είναι εφικτός όπου αξιοπρεπείς μισθοί, συντάξεις, και κοινωνική ασφάλιση συνάδουν με υψηλή ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Τα κίνητρα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά: επιδοτήσεις ανάπτυξης, εκπτώσεις φόρου, και χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
4. Συνεκτική Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική
Για την προστασία των πολιτών από κάθε απειλή , εσωτερική η εξωτερική, απαιτείται η διαμόρφωση συνεκτικής αμυντικής πολιτικής. Να οικοδομήσουμε την «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση». Έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε τα εξωτερικά σύνορα, και να ενισχύσουμε τον ρόλο της ένωσης στο παγκόσμιο και περιφερειακό σύστημα.
5. Δημιουργία της Ευρώπης των Πολιτών.
Είναι ώρα για την ενίσχυση και τον εκδημοκρατισμό των κεντρικών υπερεθνικών θεσμών και διαδικασιών της Ένωσης.
Θέλουμε να συμμετέχουν και να εκφράζονται οι πολίτες στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις που τους αφορούν.
Όλα τα υψηλά πολιτικά αξιώματα της Ε.Ε. θα πρέπει να καταλαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους (γι’ αυτό στηρίζουμε το θεσμό του spitzenkandidaten).
Με λίγα λόγια ως προς το πρόγραμμα η αύξηση του πλούτου και η ακριβοδίκαιη και αναλογική κατανομή της ευημερίας, με προσήλωση στη δημοκρατία και τον απόλυτο σεβασμό στη θεσμική συγκρότηση της Ένωσης, είναι ο στόχος μας και οδηγός μας.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Όπως γνωρίζετε, η χώρα μου και ο Ελληνικός λαός δοκιμάζονται σκληρά εδώ και χρόνια από τις επώδυνες πολιτικές λιτότητας. Αλλά ταυτόχρονα όμως ο Ελληνικός λαός επέδειξε ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά στην αντιμετώπιση της δεύτερης μεγάλης κρίσης που πλήττει τη χώρα- την προσφυγική μεταναστευτική.
Μια κρίση που η Κυβέρνηση μετέτρεψε σε ανθρωπιστική.
Η Ευρώπη που ομολογουμένως συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές διέπραξε όμως και σημαντικά λάθη που επιδείνωσαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με τον τερματισμό του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που ο ίδιος και η κυβέρνησή του με τη σύμπραξη του ακροδεξιού κόμματος ΑΝΕΛ επέβαλαν το 2015 στη χώρα. Αλλά ούτε καθαρή έξοδο έχουμε, ούτε επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Τα προβλήματα συνεχίζονται. Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκλίνει περισσότερο από την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οι Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή πολιτικού και οικονομικού υποδείγματος.
Δεν χρειάζεται άλλο τις de facto συντηρητικές πολιτικές, τον λαικισμό και την δημαγωγία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ούτε τη συντηρητική επιστροφή της ΝΔ. Οι πολιτικές και των δύο είναι εξίσου επικίνδυνες για την Ελληνική Κοινωνία.
Χρειάζονται προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που το κόμμα μου, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, έχει επεξεργασθεί και παρουσιάσει.
Και θα επιδιώξει την εφαρμογή του μετά τις εθνικές εκλογές μέσα από την προώθηση μιας στρατηγικής εθνικής ενότητας και εθνικής συνεννόησης.
Πιστεύουμε μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να μειώσουμε τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα και να βελτιώσουμε σημαντικά τις ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους. Με τόσο υψηλά πλεονάσματα η Ελλάδα καταδικάζεται σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ως πρώτο μέτρο έχουμε προτείνει να μην εφαρμοσθεί το αχρείαστο μέτρο της νέας μείωσης των συντάξεων την 1/01/2019, το οποίο συμφώνησε και νομοθέτησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Κυρίες και Κύριοι Ευρωβουλευτές,
Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε σχέσης καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας ιδιαίτερα με τις χώρες της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων.
Θέλουμε όλες οι χώρες των Βαλκανίων που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τη γειτονική μας χώρα, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θέλουμε βιώσιμη και οριστική λύση στο επίμαχο ζήτημα και την ένταξή της χώρας στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς. Λυπάμαι όμως αλλά η Συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα δεν προσφέρει τη λύση αυτή. Δεν κλείνει ιστορικά τραύματα. Ανοίγει νέα. Γι' αυτό και φοβάμαι ότι δεν θα έχει προοπτική. Και γι' αυτό μας βρίσκει αντίθετους όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη Συμφωνία, δεν είμαστε αντίθετοι στην έντιμη, ευρωπαϊκή και σταθερή λύση. Καθαρές κουβέντες.
Με την Τουρκία στοχεύουμε επίσης σε φιλικές, συνεργατικές σχέσεις και τη βαθύτερη προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η χώρα αυτή οφείλει να εγκαταλείψει την επιθετική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, την περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Όπως επίσης οφείλει να σεβασθεί τη δημοκρατία, ατομικά δικαιώματα, κράτος δικαίου στο εσωτερικό της για να έχει Ευρωπαϊκή προοπτική.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,
Ναι είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο συνεργασίας, ένα ισχυρό Προοδευτικό Μέτωπο Αλλαγής, στην Ευρώπη. Χρειάζονται συνεργασίες. Αλλά με αρχές και αξίες.
Συνεργασίες με βάση το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις.
Όχι με σκοπιμότητες και λογικές «αριθμών». Οι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να εφαρμόζουν αυτά που πιστεύουμε στην πράξη.
Να έχουν πραγματικά προοδευτική agenda και όχι ένα δήθεν αριστερό προσωπείο.
Δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό, και στην χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα.
Να εφαρμόζεις «πιστά» συντηρητικές πολιτικές, να επιχειρείς να επιβάλλεις καθεστωτικές λογικές στους θεσμούς και στα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα οι τελευταίες συλλήψεις δημοσιογράφων, να στηρίζεσαι στο πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι.
Όχι λοιπόν σε ευκαιριακές συμμαχίες με τη σκέψη μόνο στους αριθμούς.
Ναι στις ειλικρινείς σοσιαλδημοκρατικές, προοδευτικές συνεργασίες της προόδου και της δημοκρατίας.
Για μια αυθεντικά προοδευτική Ευρωπαϊκή agenda.
Γεννηματά: Η συμφωνία με τα Σκόπια δεν αποτελεί λύση
Μήνυμα στους εταίρους ενόψει του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα
26|09|2018 | 16:05
Πολιτική