Ενας μίνι νέος κόσμος άνοιξε σήμερα για την Πάτρα και την άνω της πλευρά.
Ένας κόσμος οδικός, ο οποίος, όπως άλλωστε όλοι οι δρόμοι, ενώνει τις δυο πλευρές της, μικραίνει της αποστάσεις και τροφοδοτεί την καθημερινότητά της με νέες εικόνες ανάμεσα στις οποίες φιγουράρει το εντυπωσιακό τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου, «γέννημα» των ανασκαφών της.
Η μίνι περιμετρική για την οποία ακούμε χρόνια, αποτελεί πλέον πραγματικότητα και το ερχόμενο Σάββατο ανάβει τα φώτα των εγκαινίων της αφήνοντας να περάσουν τα πρώτα αυτοκίνητα που θα βρεθούν από τα Ταμπάχανα στον κόμβο Κουρτέση μέσα σε λίγα λεπτά, αποφορτίζοντας την κυκλοφορία της πόλης, αλλά και την περιοχή του Δασυλλίου η οποία «σήκωνε» ένα μεγάλο κομμάτι του φόρτου της κυκλοφορίας όσων επιθυμούσαν να παρακάμψουν το κέντρο. Επί της ουσίας, ενώνεται η Πατρών - Κλάους και η Καλαβρύτων απευθείας με την Πατρών – Κορίνθου, με ό,τι σημαντικό μπορεί αυτό να συνεπάγεται για το ιστορικό κέντρο σε συνδυασμό και με άλλα μεγάλα έργα όπως η διάνοιξη της Κανακάρη και η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος από Γούναρη έως Κολοκοτρώνη.
Η παράμετρος «συνήθεια»
Το δεύτερο στοίχημα, μετά από αυτό της παράδοσης του έργου που έκλεινε σε όλους τους χρόνους το ρήμα «καρκινοβατώ», είναι η ένταξή του στο ημερήσιο πρόγραμμα των χρηστών του, το να καταστεί δηλαδή συνήθεια, να γίνει «κτήμα» των οδηγών.
Εκτιμάται ότι δεν θα έχουμε σαφή εικόνα της κίνησης στο δρόμο και της απαλλαγής του κέντρου της πόλης από τον όγκο των οχημάτων αν δεν παρέλθουν κάποιοι μήνες.
Αυτό το στάδιο της προσαρμογής, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλα τα οδικά έργα και είναι το πιο σημαντικό από όλα, καθώς στη διάρκεια της… προπόνησης φαίνονται και τα προβλήματα της πίστας.
Στην προκειμένη περίπτωση αυτά εντοπίζονται στον κόμβο των Ταμπαχάνων, όπου απειλείται ένα μικρό κομφούζιο. Για αυτό και τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του δρόμου, μελετητές της περιφέρειας θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε αυτό ακριβώς το σημείο.
Ο δρόμος περνάει δίπλα από τα κατάλοιπα του ρωμαϊκού υδραγωγείου.
Η ταυτότητα του έργου
Πρόκειται για έναν δρόμο μόλις 3,2 χλμ. που υπόσχεται ταξίδι από τη μια του άκρη στην άλλη με ταχύτητα…. αστραπής.
Υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανέρχεται στο ύψος των 25,8 εκατ ευρώ.
Συνδυάζει την οδική κυκλοφορία με την ιστορία της πόλης, αλλά και την αστική ανάπλαση με τη λειτουργικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών. Με αυτό το έργο, αλλά και με το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων, η Άνω Πόλη αναμένεται να αλλάξει πλήρως εικόνα εκτεταμένα δίκτυα πεζοδρομήσεων, χώρους αναψυχής και πρασίνου, γήπεδο για αθλοπαιδιές, νέο φωτισμό, αναπλάσεις κλιμάκων κλπ.
Δίπλα από το μικρό αρχαιολογικό πάρκο.
Το νέο αξιοθέατο
Σε αυτή τη χώρα όταν σκάβεις, βρίσκεις συνήθως θησαυρούς. Δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτή τη νομοτέλεια η μικρή περιμετρική της πόλης.
Τα έργα έφεραν στο φως το αρχαίο υδραγωγείο, τμήμα της υδατογέφυρας. Το έχει 3 καμάρες και είναι κατασκευή των μεσαιωνικών χρόνων. Βρισκόταν αρχικά περίπου 50 μέτρα βορειοανατολικότερα από την σημερινή του θέση, αλλά μεταφέρθηκε για να διασωθεί και να αναδειχθεί.
Στο σημείο δημιουργήθηκε ένα μικρό αρχαιολογικό πάρκο, με φωτισμό, ενημερωτικές πινακίδες, αίθουσα προβολών με την ιστορία της ύδρευσης στην Πάτρα και χώρους υγιεινής.
Πριν από τις εργασίες για την κατασκευή της μίνι περιμετρικής το τμήμα αυτο είχε επικαλυφθεί. Πάνω του περνούσε η οδός Παυλοπούλου στη συμβολή της με την Αρτέμιδος και τη θέση του πήρε μια γέφυρα.
Γ. Κοντογεωργοπούλου