Το «δράμα» ενός ιδιοκτήτη καφέ: Εδώ και δυο μήνες ψάχνει ντελιβερά και δεν βρίσκει!

Ο ιδιοκτήτης ενός καφέ στο Νέο Ηράκλειο αναγκάζεται να κάνει και τον διανομέα καθώς διαπιστώνει ότι οι Έλληνες προτιμούν την ανεργία από το να μοιράζουν καφέδες...

Η αγγελία για πρόσληψη διανομέα ήταν αναρτημένη στην πρόσοψη του καταστήματος του εδώ και περίπου δυο μήνες. Και γράφουμε ότι «ήταν», διότι από τον εκνευρισμό του μια μέρα επειδή σχεδόν κανείς δεν ανταποκρινόταν, ο ιδιοκτήτης του καφέ την έσκισε σε χίλια κομμάτια. 

Ο Δημήτρης Λαγοπάτης είναι ο ιδιοκτήτης του καφέ- εστιατορίου Food Box επί της οδού Μαρίνου Αντύπα στο Νέο Ηράκλειο. Τους τελευταίους δυο μήνες εκτελεί και χρέη διανομέα, αναγκαστικά, αφού, όπως λέει, κανείς σχεδόν δεν δέχεται να δουλέψει ως ντελιβεράς, παρά το γεγονός ότι οι αποδοχές που προσφέρονται κρίνονται κατά την άποψη του ικανοποιητικές και δη για νέους οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν μια θέση στην αγορά εργασίας λόγω του ποσοστού της ανεργίας που παραμένει σε σημαντικά υψηλά επίπεδα. 

Ο ιδιοκτήτης του καφέ λοιπόν προσφέρει αμοιβή 4, 00 ευρώ την ώρα για οκτάωρη απασχόληση, ήτοι 32,00 ευρώ τη μέρα, συν τα φιλοδωρήματα που λαμβάνει ο διανομέας, περίπου 10 ευρώ τη μέρα. Συνολικά δηλαδή ο ντελιβεράς βγάζει μεροκάματο 40 με 42 ευρώ τη μέρα, αν κι αυτά τα χρήματα δεν φαίνεται να αποτελούν κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους. 

Πώς το εξηγεί ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης; 

«Έρχονται νέοι 19-22 χρονών και ζητάνε να εργαστούν μόνο 2-3 ώρες, ίσα, ίσα δηλαδή για να βγάλουν τα έξοδα για τα τσιγάρα και τον καφέ τους. Μόλις τους λες για οκτάωρη απασχόληση, όπου φύγει φύγει! Προφανώς τα υπόλοιπα έξοδα τους καλύπτονται απο τους γονείς τους και έτσι δεν δείχνουν διάθεση να εργαστούν για περισσότερες απο τρεις ώρες». 

Για να προσθέσει: «Μετά έρχονται ως ενδιαφερόμενοι, αλλοδαποί, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία και το Πακιστάν, οι οποίοι όμως, ούτε χαρτιά έχουν, αλλά ούτε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, οπότε δεν μπορείς να τους προσλάβεις, Οπότε τι μένει; Αναγκάζεσαι λοιπόν να φτιάχνεις και την παραγγελία αλλά και την παραδίδεις εσύ ο ίδιος αφού δεν υπάρχει άλλη λύση». 


Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και δη στους νέους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τον Απρίλιο το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε, έστω και οριακά, στο 20,2% από 20,1% που ήταν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την Eurostat, Ελλάδα και Ισπανία εμφάνισαν τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας, 20, 2% και 15,1% αντίστοιχα

Πιο συγκεκριμένα, βάση των στοιχείων της Eurostat αναφορικά με την ανεργία των νέων, τον Ιούνιο του 2018, 3.415 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι στην ΕΕ28, εκ των οποίων 2.412 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 386.000 στην ΕΕ28 και κατά 266.000 στη ζώνη του ευρώ. Τον Ιούνιο του 2018, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 15,2% στην ΕΕ28 και το 16,9% στην ΕΕ της ζώνης του ευρώ, έναντι 16,8% και 18,9% αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2017. Τον Ιούνιο του 2018, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (5,5%), στη Γερμανία (6,2%) και στις Κάτω Χώρες (7,2%), ενώ τα υψηλότερα στην Ελλάδα (42,3% τον Απρίλιο του 2018), στην Ισπανία (34,1%) και στην Ιταλία (32,6%).

protothema.gr

Διαβάστε επίσης