Πάτρα: Στις 19 Σεπτεμβρίου η 3η Παραδοσιακή Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Στα Βήματα του Πρωτοκλήτου»

το προγραμμα

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και εν όψει της εορτής της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου, σε συνεργασία του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πολιούχου Πατρών με το Σύλλογο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιείται η 3η Παραδοσιακή Μουσικοχορευτική εκδήλωση «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ»,η οποία θα λάβει χώραστα προπύλαια του νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών, τηνΤετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 8:00 μ.μ.ακριβώς, με είσοδο ελεύθερη. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, με αφορμή τις επετειακές θρησκευτικές εκδηλώσειςτης εορτής της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου, αλλά και με την καθολική αποδοχή που σημείωσε τα προηγούμενα δύο χρόνια, καθιερώθηκε και θα πραγματοποιείται ετησίως, με τις πρεσβείες του πολιούχου μας Αγίου.

Σε αυτό το ιδιαίτερα σχεδιασμένο καλλιτεχνικό γεγονός, θα ακουστούν ύμνοι από πολυμελή Βυζαντινό ΧορόΙεροψαλτών, όπου την διεύθυνση αυτού έχει ο κ. Σπύρος Ν.Σκιαδαρέσης, ΘεολόγοςM.A.Th. -Λαμπαδάριοςτου νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσηςπαραδοσιακοί χοροί των Ελλήνων προσφύγων, από μέρη-σταθμούς όπου δίδαξε ο Απόστολος Ανδρέας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την δυναμική σχέση της Ορθοδοξίας με την Μουσική Παράδοση του Ελληνισμού.Θα παρουσιαστούν Χοροί και θα ακουστούν σκοποί και τραγούδια από τα παράλια της Μικράς Ασίας, την Κωνσταντινούπολη, την Θράκη, την Κύπρο, την Κρήτη, το Αιγαίο και φυσικά τον Μωριά και ιδιαίτερα την Πάτρα που είναι ο τόπος μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου Μαθητού του Κυρίου, Αποστόλου Ανδρέου. Στο Χορό συμμετέχουν εργαζόμενοι, φοιτητές και φοιτήτριες, παιδιά εργαζομένων και φίλοι του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην παραδοσιακή πολυμελή Ορχήστρα συμμετέχουν: Παναγιώτης Λάλεζας-Τραγούδι, Τασία Βέρρα- Τραγούδι, Ξένια Βέρρα- Τραγούδι,Πάνος Κοτρώτσος-Κλαρίνο, Ανδρέας Νιάρχος – Κρουστά,Φλογέρα, το Μουσικό σχήμα «Άρτυμα» με την Ελένη Παπαπροκοπίου στο Λαούτο και το Τραγούδι, τον Γιάννη Οικονόμου στο Βιολί και τον Βασίλη Αδαμόπουλο στα κρουστά. Επίσης την Ορχήστρα συμπληρώνουν ο Σπήλιος Πλώτας- Κλαρίνο, ο Σπύρος Σκιαδαρέσης- Τραγούδι, ο Στέφανος Μικρώνης- Τραγούδι, η Σοφία Δουκλιά- Τραγούδι, η ΠένηΓεωργοπούλου- Σαντούρι,ο Άγγελος Βέρρας- Βιολί, ο Γιάννης Κοτρώτσος- Κιθάρα, ο Νάσος Βαϊσίδης- Κρουστά, ο Παύλος Ταμιωλάκης- Κρητική Λύρα και τραγούδι καιο Αντώνης Νικολαράκης- Κρητικό λαούτο.Παραδοσιακά Τραγούδια ερμηνεύουν επίσης, μέλη του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στον Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Σπύρου Σκιαδαρέση συμμετέχουν: Αβραμόπουλος Γεώργιος, Αθανασίου Ευστάθιος, Αμπελλάς Δημήτριος, Αναστασόπουλος Γεράσιμος, Αναστασόπουλος Παναγιώτης, Αποστολίδης Παύλος, Αρνιακός Αναστάσιος, ΒλάχοςΝώντας, Γιαννακοπούλου Αθανασία, Γκλαβάς Γεώργιος, Γκοτσόπουλος Βασίλειος, Γκοτσόπουλος Παναγιώτης, Δημητριάδης Παντελής, Δημόπουλος Ελευθέριος, Κασπίρης Σπυρίδων, Καφφέζας Χρήστος, Κλαμπανιστής Κωνσταντίνος, Μαυρογιάννης Ιωάννης, Μητρόπουλος Γεώργιος, Παχής Γεώργιος, Πλώτας Βασίλειος, Πλώτας Θεόδωρος, Πλώτας Σπήλιος, Σκαρπέλλος Στέφανος, Σουλιώτης Αθανάσιος, Σπηλιόπουλος Σπυρίδων, Σπηλιώτης Απόστολος, ΣφαέλοςΑριστείδης, Τσεγρένης Θεόδωρος και ο Χριστόπουλος Δημήτριος.

Την ομάδα παραδοσιακού τραγουδιού του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών πλαισιώνουν: Βαλμάς Αλέξανδρος, Δουκλιά Σοφία, Ζαφειράκη Ευσταθία, Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα, Παπασταύρου Μαρία, Σκόνδρα Κατερίνα, Χριστοπούλου Κωνσταντίνα.

Τα Ισοκρατήματα των Βυζαντινών Μελών επιμελείται ο Φιλόλογος – Πρωτοψάλτης κ.Στέφανος Σκαρπέλλος, το συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποιεί η κ.Έφη Αναλυτή, ενώ αφηγήσεις ακούγονται από την κ. Έφη Αναλυτή και την κ. Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου.Την Καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο κ. Γρηγόρης Μικρώνης, Ειδικό ΕκπαιδευτικόΠροσωπικόΦυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν η εταιρεία σκαλωσιών «Αντώνης Χόρμπας» και το ξενοδοχείο «PatrasPalace», ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ», καθώς και τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος), ως Χορηγοί Επικοινωνίας.

ΟΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, οΠροϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σκιαδαρέσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Σύλλογος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών, οι Μουσικοί και οι ΕρμηνευτέςΎμνων και ΠαραδοσιακώνΤραγουδιών, σας προσκαλούν για μια ακόμη χρονιά, να παραβρεθείτε στην 3η Μουσικοχορευτική εκδήλωση «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ», την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, στις 8 μ.μ. ακριβώς, όπου μέσα από τη Μουσική μας Παράδοση, τον ποιητικό λόγο, την σύνθεση των ήχων, τον ρυθμό, και την έκφραση μέσω της κίνησης,θα αναδείξουν το μεγαλείο του Αποστολικού έργου του Αγίου Ανδρέου.