Πάτρα: Χιλιάδες οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών - 27 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε μισθωμένα ιδιωτικά κτίρια - Στοιχεία από τον Κώστα Πελετίδη, μια ημέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς

συνέντευξη τύπου

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, με θέμα τη νέα σχολική χρονιά, μαζί του ήταν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέας Αθανασόπουλος και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής, Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:

«Για άλλη μια χρονιά θα ζωντανέψουν τα προαύλια και οι αίθουσες των σχολείων από τα παιδιά μας. Γνωρίζουμε καλά, όπως γνωρίζετε κι εσείς, πως η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με συσσωρευμένα  προβλήματα που αφορούν την μόρφωση των παιδιών μας αλλά και συνολικά τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά τις ανεπάρκειες των κτιριακών υποδομών (μόνο στο Δήμο Πατρέων 27 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε μισθωμένα ιδιωτικά κτίρια) τις χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών, που συνυπάρχουν με την ανεργία και την συνεχιζόμενη φορολεηλασία. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την ώρα που με αντίστοιχα σημειώματα, η ΔΕΗ ενημερώνει  εκατοντάδες οικογένειες ότι αν δεν καλύψουν το κόστος του ρεύματος θα μείνουν στο σκοτάδι.

Μέσα σε αυτή την γενικότερη κατάσταση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές για το Λύκειο που θα κάνουν το σχολείο πολύ πιο σκληρό και ανταγωνιστικό. Οι διπλές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στο τέλος της Γ’ Λυκείου θα αυξήσουν τα φροντιστήρια και το άγχος μαθητών και γονιών, ενώ ταυτόχρονα η αναγκαία γενική μόρφωση θα σταματάει ουσιαστικά στη Α’ Λυκείου.

Αυτά τα παραδείγματα της καθημερινότητάς μας αναδεικνύουν μια μεγάλη αντίφαση, από τη μία να υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και από την άλλη η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών να  αναγκάζει τις οικογένειες να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ζήσουν, να έχουν πρόσβαση σε βασικές υποδομές, να παρέχουν την αναγκαία μόρφωση στα παιδιά τους.

Ο πρόσφατος νόμος«Κλεισθένης Ι» που αφορά την Τοπική Διοίκηση διατηρεί και διευρύνει την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και προωθεί ακόμα περισσότερο τη λογική της  ανταπόδοσης, δηλαδή της επιπλέον φορολογίας από τους Δήμους για την κάλυψη των αναγκών.

Στο Δήμο μας υπάρχουν 257 σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν 30.000 μαθητές και μαθήτριες, χωρίς να παρέχονται οι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους. Συνεχίζεται η  απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στους Δήμους.

Σήμερα, μόνο στο Δήμο Πατρέων, λείπουν  ήδη 1.000 εργαζόμενοι, κυρίως εργατοτεχνίτες. Στην καθαριότητα των σχολείων κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με συμβάσεις «ανά σχολική περίοδο» (10 μήνες ετησίως) και μέσο όρο αμοιβής 300 ευρώ το μήνα. Οι Σχολικοί Τροχονόμοι θεωρούνται «εθελοντές» και αποζημιώνονται με 170 ευρώ το μήνα. Το προσωπικό σίτισης, φύλαξης κ.λπ. είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο.

Σε μια προσπάθεια να  καλυφθούν στο μέτρο του δυνατού τα κενά που προκαλεί η υποχρηματοδότηση, ο Δήμος μας διέθεσε από το ταμείο του, από χρήματα δηλαδή που συγκεντρώνονται μέσω της Δημοτικής φορολογίας, το ποσό των 876.000 ευρώ για τις ανάγκες των σχολείων την περίοδο 2017 - 2018.

Με την ακούραστη προσφορά του μόνιμου προσωπικού και με την συμβολή των εργαζομένων στα 8μηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός παρεμβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα.

Ανακαινίστηκαν 34 σχολικά συγκροτήματα και προγραμματίζονται ανάλογες εργασίες σε ακόμα 27 σχολεία.

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου κτιρίου του 3ου Γυμνασίου. Έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες για την ανέγερση του σεισμόπληκτου κτιρίου του 12ου Δημοτικού,  της ενεργειακής αναβάθμισης 10 σχολικών κτιρίων και διεκδικούμε τη χρηματοδότησή της υλοποίησής τους.

Εγκαθίσταται σύστημα αντικεραυνικής προστασίας στα σχολεία. Προχωρούν οι διαδικασίες για παρεμβάσεις στην κτιριακή υποδομή και στους αύλειους χώρους σε πολλές σχολικές μονάδες συνολικού ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Αξιοποιούμε το χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου για την ανέγερση σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου. Διεκδικούμε την χρηματοδότηση της κατασκευής νέων κτιρίων του Δημοτικού Αγ. Βασιλείου και του 10ου Λυκείου στις Ιτιές στα υπάρχοντα δημοτικά οικόπεδα.

Λειτουργεί ο θεσμός του “Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης” με τον οποίο δίνουμε αδάπανα βοήθεια σε παιδιά που οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να στηρίξουν οικονομικά τη μόρφωσή τους. Το εκπαιδευτικό έτος 2017 – 18 συμμετείχαν 683 μαθητές. Οι εθελοντές εκπαιδευτικοί, στους οποίου στηρίζεται αυτή η προσπάθεια είναι  στην πλειοψηφία τους άνεργοι. Οι νέοι αυτοί επιστήμονες θα μπορούσαν  να καλύψουν τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.

Κάνουμε όνειρα μαζί με τα παιδιά μας, σκεφτόμαστε το αύριο, θέλουμε να τους προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο, να τους δώσουμε εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να βάζουν υψηλούς στόχους, να κατακτήσουν τη γνώση.

Σ’ αυτόν τον δρόμο ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε τον αγώνα εκπαιδευτικών γονιών και μαθητών για να κατακτήσουν όλα όσα τους στερούν.

Διεκδικούμε:

Αμεση κάλυψη των κενών, καμία διδακτική ώρα χαμένη.  Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Άμεση έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ένταξης για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.
Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία υγείας. Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
Να μην περάσει το σχέδιο για το νέο ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο.
100% αύξηση της οικονομικής επιχορήγησης στους Δήμους για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων
Σταθερές-μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών των κατηγοριών στα σχολεία όπως: των συμβασιούχων καθαριστριών ΙΔΟΧ, φυλάκων, τραπεζοκόμων, επιστατών, Σχολικών Τροχονόμων.
Να δρομολογηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες χρηματοδότησης από το κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στη θέση των 27 μισθωμένων Νηπιαγωγείων». 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αύριο Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής περιόδου 2018 -2019, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή παρευρεθούν στις καθιερωμένες τελετές αγιασμού σε σχολεία και συγκεκριμένα:

Ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης  και ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Αθανασόπουλος θα επισκεφθούν το 47ο Δημοτικό Σχολείο, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη το 15ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς το 60ο Δημοτικό Σχολείο, ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας το Δημοτικό Σχολείο Αραχωβιτίκων, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς το 21ο Δημοτικό Σχολείο και το 17ο Γυμνάσιο, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Θωμόπουλος το ΕΠΑΛ Αγίας Σοφίας, ο Αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος το 50ο Δημοτικό Σχολείο, η Αντιδήμαρχος Ιουλία Γιαννιτσοπούλου το σχολικό συγκρότημα Βραχνεΐκων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Πελεκούδας το Δημοτικό σχολείο Σαραβαλίου, ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ Θόδωρος Τουλγαρίδης το Σχολικό Συγκρότημα Τεμπονέρα, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Τάκης Πετρόπουλος το Σχολικό Συγκρότημα Παπανδρέου και η δημοτική σύμβουλος Ελένη Λέκκα, το 7ο ΓΕΛ Ζαρουχλεΐκων.

 

Διαβάστε επίσης