Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Καζάνι που βράζει η Μόρια

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας»

Να επιταχύνουν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα καλεί τις ελληνικές αρχές η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τονίζοντας πως η κατάσταση στο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής της Λέσβου είναι πλέον «καζάνι που βράζει».

Η Λέσβος ήταν το σημείο εισόδου στην ΕΕ που, το 2015, για περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, σημειώνει το Reuters. Οι εθνικότητες αυτές εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 70% των νέων αφίξεων, που έχουν πάντως πολύ μικρότερο ρυθμό.

Περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες -το ένα τέταρτο των οποίων είναι παιδιά- συνωστίζονται στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, που έχει χωρητικότητα 2.000 ανθρώπων, τόνισε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Τσάρλι Γιάξλεϊ της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, η ανταπόκριση και η θεραπεία είναι θλιβερά ανεπαρκείς» είπε χαρακτηριστικά.

Η προειδοποίηση του ΟΗΕ έρχεται λίγες ημέρες μετά το ρεπορτάζ του BBC στο ίδιο κέντρο υποδοχής, σύμφωνα με το οποίο έχουν καταγραφεί ακόμα και 10χρονα παιδιά να επιχειρούην να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

 

Διαβάστε επίσης