Η πραγματική «Ιθάκη» της ελληνικής οικονομίας

του Γιώργου Μαυραγάνη πρώην Υφυπουργού Οικονομικών

Η πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετική από αυτή που προσπάθησε να μας εμφανίσει ο Πρωθυπουργός από την Ιθάκη. Η ανάπτυξή της δεν θα είναι δυναμική όσο η φορολογία θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και θα εφαρμόζεται περιοριστική οικονομική πολιτική.

Τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαίωσε πρόσφατα και η τακτική ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποτύπωσε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε χαμηλά επίπεδα το 2018, και συγκεκριμένα σε ποσοστό κάτω του 2% του Α.Ε.Π. (1,9%). Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό. Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να το αποκρύψει, η Ελλάδα δεσμεύθηκε στην εφαρμογή στενού δημοσιονομικού προγράμματος με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, προκειμένου να επιτύχει ελάφρυνση στην αποπληρωμή του χρέους. Επίσης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου καταγράφεται στο 4,3%, δηλαδή έχει  αυξηθεί κατά 43 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι χώρες αυτές καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανακτώντας την απώλεια πλούτου που υπέστησαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης χωρίς να έχουν τα βαρίδια της υπερφορολόγησης. Επιπλέον, δεν τους επιβλήθηκαν τα μέτρα και η περιοριστική φορολογική πολιτική που επέλεξε να υιοθετήσει η «πολυμήχανη» ελληνική κυβέρνηση της Ιθάκης. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας της Ελλάδας έχει βασισθεί στην υπερφορολόγηση η οποία πλήττει κυρίως τη μεσαία τάξη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Μια οικονομία όπως είναι η ελληνική, στην οποία παραμένουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δεν βρίσκεται σε κατάσταση κανονικότητας, όπως προσπαθεί ανεπιτυχώς να μας πείσει η κυβέρνηση. Πού είναι οι μεγάλες επενδύσεις που θα προσέλκυε η κυβέρνηση; Ποιες ήταν οι γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα εφάρμοζε; Δυστυχώς το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ανασφαλές και σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει στον όρο «κανονικότητα».

Για να μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχθεί δυναμικά και γρήγορα χρειάζεται να ακολουθήσει με συνέπεια ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής. Η κυβερνητική αντιπρόταση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνεται στην αναπτυξιακή ώθηση της επιχειρηματικότητας. Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με σύστημα τριών πυλώνων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των εμποδίων στις αδειοδοτήσεις επενδύσεων, η ηλεκτρονική διασύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών, η ταχύτατη εφαρμογή προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Η ΝΔ έχει θέσει ως στόχο να καταγραφούν ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης στο 4% του Α.Ε.Π., και να δημιουργηθούν τουλάχιστον 120 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο ώστε να μειωθεί η ανεργία σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας είναι εφικτή αν επικεντρωθούμε σε τομείς όπου μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα όπως ο πρωτογενής, η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι καινοτόμες τεχνολογίες, οι υπηρεσίες.

Η ενθάρρυνση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των αγροτών αποτελούν πρωταρχικό στόχο. Η επίτευξή του μπορεί να γίνει με συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα και με αποδέσμευση πόρων από το πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης που, δυστυχώς, λιμνάζουν λόγω της ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης.

Η ναυτιλία μαζί με την αξιοποίηση των εμπορικών λιμανιών, εφόσον υπάρξουν οι σωστές πρωτοβουλίες, μπορεί να ξανακάνει την Ελλάδα μεγάλο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και να δώσει εργασιακή διέξοδο σε χιλιάδες άνεργους σε λιμάνια και πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Στον τουρισμό είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα έσοδα. Το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος του 2018 φαίνεται να κλείνει χωρίς τα προσδοκώμενα οφέλη, έστω κι αν οι αριθμοί των αφίξεων των τουριστικών ροών δεν υπολείπονται αυτών των προηγούμενων ετών. Η επόμενη χρονιά θα είναι σαφώς δυσκολότερη, καθώς οι χώρες που ανταγωνίζονται την Ελλάδα στον τουρισμό, και κυρίως η γειτονική Τουρκία, ανασυντάσσονται και ετοιμάζουν την «αντεπίθεσή» τους για το 2019. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές όπως της στόχευσης σε μεγαλύτερη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και του θεματικού τουρισμού που θα φέρουν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Η ενίσχυση της έρευνας και των καινοτόμων τεχνολογιών, η αναμόρφωση της υγείας και της ανώτατης εκπαίδευσης θα προσφέρουν μεγάλη ευκαιρία για να γίνει η Ελλάδα κέντρο έρευνας και παροχής υπηρεσιών.

Αυτή είναι η πορεία που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στο τέλος της «Οδύσσειάς» της στην πολυπόθητη «Ιθάκη» της βιώσιμης, δυναμικής ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους τους Έλληνες. Αυτή την πορεία δεν μπορούν να ακολουθήσουν ο σημερινός Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Χρειάζεται καπετάνιος και πλήρωμα που να πιστεύουν και να ξέρουν πώς να φθάσουν στην «Ιθάκη».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Διαβάστε επίσης