Αθήνα, Βαρκελώνη, Σαν Χοσέ: Η ιστορία της Μαρίας Σάκκαρη

Πως έφτασε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα, μετά τη Λένα Δανιηλίδου το 2008, που αγωνίζεται σε τελικό WTA;

Είναι μάλλον δύσκολο να έχεις να συναγωνιστείς την ίδια την οικογενειακή σου ιστορία... Κι η Μαρία Σάκκαρη που με τη νίκη της κόντρα στη Ντάνιελ Κόλινς στον 2ο ημιτελικό του Σαν Χοσέ,κατάφερε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα, μετά τη Λένα Δανιηλίδου το 2008, που αγωνίζεται σε τελικό WTA, είχε, αν μη τι άλλο ... γερό τενιστικό DNA.

Έχει ύψος 1.72 εκατοστά, είναι δεξιόχειρας και κάνει ρεβέρ και με τα δύο χέρια. Η Μαρία Σάκκαρη ενσαρκώνει αυτό που η σοφή λαϊκή ρήση αναφέρει ως «το μήλιο κάτω απ' τη μηλιά». Εγγονή του παλαίμαχου τενίστα και προπονητή Δημήτρη Κανελλόπουλου και κόρη της Αγγελικής Κανελλοπούλου, η οποία διέπρεψε φτάνοντας μέχρι το Νο43 στη διεθνή κατάταξη - με σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα της τον 3ο γύρο του Roland Garros, το 1985, απέναντι στη θρυλική Κρις Έβερτ - η 23χρονη Μαρία ποτέ δεν έπαιξε τένις επειδή της επιβλήθηκε, αλλά λόγω ... γονιδίου. Μπορεί πλέον να καυχιέται ότι ξεπέρασε την μητέρα της, εξασφαλίζοντας μια θέση στις πρώτες 40 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά έχει δηλώσει πως «...ποτέ δεν είδα ανταγωνιστικά τη μητέρα μου και ποτέ δεν ήταν ο στόχος που θα ήθελα να καταρρίψω. Για εμένα είναι "η μανούλα μου" που με αγκαλιάζει με χαϊδεύει και με παρηγορεί. Με ακολουθεί όσο πρέπει και όσο χρειάζεται να βρίσκεται κοντά μου και σύγχρονως από πίσω μου».

Γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1995. Φυσικός της χώρος, ο Ομιλος Αντισφαίρισης Αθηνών «σπίτι» του παππού και της μαμάς της, όπου παντρεύτηκε τον πατέρα της, επιχειρηματία, Κώστα Σάκκαρη, κι έκανε μαζί του τρια παιδιά. Ένα «στραβοπάτημα» της μικρής στον υπαίθριο χώρο του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών, την έκανε να σκοντάψει, να κλάψει και να οδηγήσει τον παππού Κανελλόπουλο να τη βάλει σε ένα γήπεδο τένις, για να ηρεμήσει. Το κλάμα σταμάτησε, άρχισαν όμως τα γονίδια να ξυπνούν μέσα της...

«Δεν είδα ποτέ την προσπάθεια της Μαρίας σαν συνέχειά μου. Η εποχή μου δεν έχει σχέση με τη σημερινή», έχει δηλώσει με τη σειρά της η Αγγελική Καννελοπούλου για την κόρη της που δεν άργησε να ξεκινήσει την τενιστική της περιπέτεια.

Στα έντεκα της, η Μαρία ταξιδεύει στη Λαμία, όπου τότε γινόταν ένα μεγάλο τουρνουά junior. Μη γνωρίζοντας το επίπεδο του ελληνικού τένις, ξεκινούν οικογενειακώς, με ένα σακίδιο για ένα... Σαββατοκύριακο τένις στην Λαμία. Η μικρή κέρδιζε όμως διαρκώς και από τα προκριματικά έφτασε στον τελικό! Εκεί έχασε, αλλά το τένις ήταν πια η ζωή της...!

Το έμπειρο μάτι της μητέρας της. ωστόσο, μετά από τόσα τουρνουά τένις που η ίδια έπαιξε ανά τον κόσμο, έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να προπονείται ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τένις. Εκμεταλλευόμενη η μαμά τις πολλές γνωριμίες της από το διεθνές τένις, φέρνει στη χώρα μας προπονητικό team που θα αναλάμβανε τη κόρη, όχι για τα ελληνικά πρωταθλήματα, αλλά για να μπουν οι βάσεις για τους δύσκολους αγώνες του εξωτερικού.

Στα 18 της, όμως, η Μαρία φεύγει από το σπίτι της για να ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό και το όνειρό της. Μετακόμισε στη Βαρκελώνη όπου προπονείται και διαμένει μέχρι σήμερα. Ο προπονητής της είναι ο Σουηδός πρώην νούμερο 7 στην παγκόσμια κατάταξη τενίστας, Τόμας Γιόχανσον. Η ίδια έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 2012 με την εθνική ομάδα της Ελλάδα στο Fed Cup. Έχει κορυφαία κατάταξη τα νούμερα 33 και 293 στα μονά και τα διπλά αντίστοιχα και θεωρείται η δεύτερη καλύτερη Ελληνίδα τενίστρια όλων των εποχών.

Το 2015 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση σε διοργάνωση grand slam καθώς αγωνίστηκε στο Αμερικανικό Open φτάνοντας μέχρι τον πρώτο γύρο. Από τότε δίνει δυναμικά το παρόν σε κάθε μία από τις τέσσερις διοργανώσεις grand slam, με αποκορύφωμα το 2017 όπου έφτασε μέχρι τον τρίτο γύρο του Αυστραλιανού Open, του Wimbleton, του Roland Garros αλλά και του Αμερικανικού Open επίσης. Έχει παίξει με τις κορυφαίες τενίστριες παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή πορεία της Σάκκαρη στο τουρνουά του Σαν Χοσέ συμπεριλάμβανε την επιτυχία της επί της Βένους Ουίλιαμς, κάνοντας πολλούς να μιλούν πολύ για το καλύτερο τένις της καριέρας της. Η Μαρία Σάκκαρη υποχρέωσε την Βίνους Γουίλιαμς στην ήττα με 2-0 σετ τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μία αναμετρηση που διήρκησε 1 ώρα και 44 λεπτά, παίρνοντας την πρόκριση για την ημιτελική φάση του τουρνουά Σαν Χοσέ. Να θυμίσουμε ότι η Κόλινς πέρασε έχοντας απέναντί της την Βικτόρια Αζαρένκα η οποία όμως αποχώρησε τραυματίας με αποτέλεσμα να χάσει και το εισιτήριο για την πρόκριση.

«Ο στόχος μου είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται στην παγκόσμια κατάταξη του WTA Tour», έχει πει. Στόχος ο οποίος φαίνεται να πραγματοποιείται. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, διότι «το τένις σε κάνει ανεξάρτητο και πιο επαγγελματία σε όλους τους τομείς, πριν την ώρα σου...»

Πηγή: thetoc.gr με πληροφορίες από: tenniwnews.gr, ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ