Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ας δεχθώ ότι υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση

συνεντευξη του υπουργου ναυτιλιας για τις φονικες πυρκαγιες

"Ψάχνουν συνεχώς την ευρύτερη περιοχή, αυτό που κάναμε από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση, και με τους βατραχανθρώπους και με όλα τα μέσα μας" δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Δημήτρη Καμπουράκη και τον Μανώλη Παρδάλη.

"Χωρίς να θέλει να δικαιολογηθεί κανείς, το ανάγλυφο της περιοχής δεν επέτρεπε στα σκάφη να φτάσουν στην ακτή, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πολύ μικρά σκάφη, φουσκωτά, τα οποία αν τα δει κανείς σήμερα, έχουν πάθει όλα ζημιά. Είναι δύσκολη περιοχή" ανέφερε.

"Επιτάξαμε δύο παντόφλες και δεν μπορούσαν να επιβιβάσουν τα σκάση που έσωζαν τους ανθρώπους στις παντόφλες και τότε αλλάξαμε σχέδιο και αποφασίσαμε να τους πηγαίνουν στη Ραφήνα. Σημασία έχει ότι σε ότι αφορά στους ανθρώπους που βρέθηκαν στην παραλία, δεν κινδύνευσε κανένας, όσοι άνθρωποι ζήτησαν βοήθεια την πήραν και μεταφέρθηκαν σώοι και αβλαβείς" τόνισε.

"Επτά παρά δέκα ειδοποιήθηκε το Λιμενικό και αμέσως έσπευσαν εκεί σκάφη από το Λιμενικό. Δεν έχει στόλο, δεν είναι πολεμικό ναυτικό. Το Λιμενικό έχει ένα σκάφος στη Ραφήνα, ένα σκάφος στο Λαύριο, ένα σκάφος στην Εύβοια. Σε κάθε λιμεναρχείο έχει ένα σκάφος, μικρό, μεγάλο, παλιό κλπ. Όλα αυτά τα σκάφη πήγαν εκεί, οι βατραχάνθρωποι από τη μονάδα τους να πάνε εκεί, δεν πετάνε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα σκάφη έφτασαν μετά από μία ώρα και ξεκίνησε η επιχείρηση. Ήρθαν οι παντόφλες και θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε κόσμο και διαπιστώθηκε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών οι καπετάνιοι δεν αναλάμβαναν την ευθύνη και άλλαξε το σχέδιο. Έπρεπε οι άνθρωποι να μεταφέρονται στο λιμάνι της Ραφήνας. Ας δεχθώ ότι υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση, γιατί σας εξηγώ πως είναι το πράγμα, δεν είχαμε σκάφη εκεί που περίμεναν και δεν πήγαιναν. Δόθηκε εντολή στα σκάφη να πάνε αμέσως. Γυρίσαμε από τη Μονεμβασιά και πήγα κατευθείαν στον θάλαμο επιχειρήσεων. Έστειλα τον υφυπουργό στη Ραφήνα, έστειλα ένα υπαρχηγό να μπει σε ένα σκάφος και να διευθύνει μέσα από τη θάλασσα όλη την επιχείρηση, ήμουν σε συνεχή επαφή με τους βατράχους, έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν με βάση τις συνθήκες που υπήρχαν" είπε ο κ. Κουρουμπλής.

"Όσοι άνθρωποι βρέθηκαν μέσα στο νερό τους μάζεψε το λιμενικό και τα καΐκια που είχαμε επιτάξει είχαν κάνει δουλειά καλή. Συνεχίζουμε τις έρευνες, δεν μπορείς να σταματήσεις τις έρευνες, ήταν τέτοιες οι καιρικές συνθήκες, που μπορεί να είχαν παρασυρθεί άνθρωποι. Όσοι άνθρωποι βρέθηκαν στην παραλία, διασώθηκαν, δεν κάηκε άνθρωπος, δεν πέθανε" συμπλήρωσε.

"Σε ένα τόσο μεγάλο κακό και κάτω από αυτές τις συνθήκες εξαντλείς ότι δυνατότητες έχεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν και λάθη, στην πορεία και αφού ηρεμήσει η κατάσταση, θα διαπιστωθούν και λάθη. Εγώ αυτό που νομίζω είναι ότι 20-30 χρόνια γίνεται το ίδιο πράγμα στην Ελλάδα όταν υπάρχει μια συμφορά. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση πρέπει να δούμε ένα καινούργιο μοντέλο, μπαίνουμε σε περίοδο νέων φαινομένων, που θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση" υπογράμμισε.

"Λάθη μπορεί να βρεθούν, εγώ γι'αυτό δεν θέλω να είμαι απόλυτος. Προσπάθεια έγινε μεγάλη, τα σχέδια που έχουμε σαν χώρα για τέτοιες κρίσεις χρειάζονται επικαιροποίηση" δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης