Για τις επαφές που είχε κατά το διήμερο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας. Βασικό αντικείμενο των επαφών που είχε, ήταν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, αλλά και το Σκοπιανό, στο οποίο η Αθήνα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Για το θέμα των δύο στρατιωτικών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας κατ' ιδίαν το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων.
Είχαμε μία δύσκολη Σύνοδο, καθώς αναδείχθηκαν οι πολλές και διαφορετικές θέσεις. Η Ελλάδα είναι μία σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή και μία χώρα που καλύπτει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ, παρά τα προβλήματα που είχαμε. Απόδειξη τς σταθερότητας που προβάλει η Ελλάδα, είναι η βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονές μας. Έθεσα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ως γενικότερο ζήτημα της Συμμαχίας, καθώς και το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτι απαράδεκτο για δύο μέλη της Συμμαχίας.
Αναφορικά με το θέμα που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, επεσήμανα ότι δεν πρέπε να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Είχα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ερντογάν. Δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Θίξαμε όλη την ατζέντα. Έθεσα επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, πουν κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες, δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο Τούρκος προεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη. Του ξεκαθάρισα ότι στην Ελλάδα υπάρχει δικαιοσύνη, Τόνισα παράλληλα, ότι κανένας πραξικοπηματίας δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα.
Θίξαμε την ανάγκη της συνεργασίας. Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, είχε ως στόχο να τεθούν νέες βάσεις στις μεταξύ μας σχέσεις. Του υπενθύμισα ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα. Του είπα ότι είναι εφικτό να γυρίσουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό, καθώς η προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και του έδωσα στοιχεία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στην προσπάθεια να μειώσουμε την ένταση στις μεταξύ μας σχέσεις.
Μιλήσαμε και για το Κυπριακό, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στο πλαίσιο της πρότασης Γκουτιέρες. Είπαμε να υπάρξει συνάντηση το επόμενο διάστημα.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους δημοσιογράφους να θέσουν τα ερωτήματά τους...
Δεν περίμενα η πρώτη ερώτηση να ήταν για το ονοματολογικό. Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Επιτέλους, μετά από 10 χρόνια, παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου. Σύμφωνα με διάταξη, καθίσταται σαφές ότι η γειτονική χώρα ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μόνο όταν υλόποιηθούν οι όροι της συμφωνίας. Ενημερώθηκα για τις αντιδράσεις. Πρόκειται για μία μεγάλη υποκρισία. Όλοι αναφέρονταν στη συνταγματική ονομασία. Αυτό αλλάζει με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η μοναδική Μακεδονία που θα υπάρχει, θα είναι η δική μας. Η γείτονές μας θα ονομάζονται Βόρεια Μακεδονία. Η βαθιά υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης, υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.
Πριν από λίγες ημέρες μας είπαν για τον κ. Μοσκοβισί. Χθες σχεδόν αναγκάσαμε σε επαναδιατύπωση, διότι αναδείξαμε ένα θέμα χωρίς βάση, ότι ο κ. Χαν έθεσε θέμα αλλαγής συνόρων στις συζητήσεις μας με την Αλβανία. Δεν μπορεί όλοι να είναι ψεύτες. Κυρίως ο κ. Μητσοτάκης και τον ακολουθεί κατά πόδας η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα θέμα. Αυτό είναι επώδυνο για τη χώρα και επικίνδυνο. Χρειαζόμαστε ψυχραιμία και όχι την εθνολαϊκιστική μετάλλαξη του κ. Μητσοτάκη και άλλων της αντιπολίτευσης.