Αποδεκτή η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 26 Μαΐου

Το σκεπτικό της κυβέρνησης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αποδεκτή θα κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης την τροπολογία που κατέθεσαν χτες βράδυ 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών τον Μάιο του 2019 (στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές καθώς και, κατά πάσα πιθανότητα, τις βουλευτικές εκλογές).

Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη του «Κλεισθένη» είναι οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο.

Το σκεπτικό

Η τροπολογία για τη νέα ημερομηνία των εκλογών κατατέθηκε αργά χτες το βράδυ. Υπογράφεται από 16 «προεδρικούς» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα την κατέθεσαν οι: Στέφος Ιωάννης, Αντωνίου Χρήστος, Αραχωβίτης Σταύρος, Βέττας Δημήτριος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Ριζούλης Ανδρέας, Τσίρκας Βασίλειος, Τσόγκας Γεώργιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προτίθεται να κάνει αποδεκτή την τροπολογία των 16 για να διενεργηθούν κατ΄ εξαίρεση αυτές οι εκλογές τον Μάιο. Οι μεθεπόμενες θα γίνουν κανονικά τον Οκτώβριο του 2024.

Στο σκεπτικό της κυβέρνησης βάρυνε ο κίνδυνος της προσφυγής στο ΣτΕ για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο. Οι δημοτικοί άρχοντες εκλέγονται για πενταετή θητεία. Εκλογές τον Οκτώβριο θα σήμαιναν μια εκ των υστέρων αποφασισμένη πεντάμηνη παράταση της θητείας τους η οποία πιθανόν να κρινόταν αντισυνταγματική. Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να μην πάρει το ρίσκο μια δεύτερης πολιτικής ήττας από το ΣτΕ, μετά από εκείνη τω τηλεοπτικών αδειών.

Επιπλέον, μέσω της αποδοχής της τροπολογίας το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να στείλει στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης το μήνυμα ότι είναι ανοιχτό στις προτάσεις τους –η αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών έχει τεθεί στη δημόσια διαβούλευση για τον Κλεισθένη. Κατά αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να φανεί απομονωμένος ο «αδιάλλακτος και ακραίος», όπως χαρακτηρίζεται από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Πάντως ανεξάρτητα από το σκεπτικό που προβάλλεται, ο ορισμός του Μαΐου ως χρόνου των δημοτικών εκλογών επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει τη θητεία της. Ο απώτατος χρόνος της ζωής της κυβερνητικής συμμαχίας είναι ο Μάιος, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν τριπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, βουλευτικές). Πρέπει επίσης να ληφθεί επίσης υπόψη η άποψη που είχε κατατεθεί προ μηνών στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών «αποδιαρθρώνει τον πελατειακό μηχανισμό της Δεξιάς».

Η Β' Αθήνας

Είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία για το ζήτημα της κατάτμησης της Β Αθήνας. Φαίνεται ότι η τελική απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διατυπωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη οποίος θα πάρει τον λόγο στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται να σφυροκοπήσει την απλή αναλογική και να εμφανιστεί ως πολιτικός εκπρόσωπος του κόσμους της Αυτοδιοίκησης. Αν αποδεχτεί η ΝΔ το συγκεκριμένο άρθρο, τότε συγκεντρώνεται η αναγκαία πλειοψηφία των 200+ για να ισχύσει η κατάτμηση από τις επόμενες εκλογές.

Παρά την αρνητική στάση των ΑΝΕΛ, η απλή αναλογική θα περάσει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Σημαίνον στέλεχος του Περισσού έλεγε χτες σε πολιτικοδημοσιογραφικό πηγαδάκι ότι «εμείς κάνουμε πολιτική αρχών, δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε οπορτουνισμούς».

Τέλος, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει τη ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Έχει σημασία η χτεσινή συμπληρωματική παρέμβαση του κ. Σκουρλέτη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Εσωτερικώ διαχώρισε τους «Έλληνες του εξωτερικού» από τον «απόδημο Ελληνισμό». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το η υπό επεξεργασία ρύθμιση αφορά αποκλειστικά αυτούς που έφυγαν από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης.

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε επίσης