Τα «φώτα» της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα στραφούν για άλλη μια φορά στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η σύγκρουση, αλλά η ανάδειξη των διακριτών ρόλων με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την ιστορική της θέση.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν στο newpost.gr πως παρά τις αντίθετες φωνές που υπάρχουν ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα διατηρηθεί το προοίμιο του Συντάγματος που αναφέρει «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος», ενώ δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στη μισθοδοσία των κληρικών, που θα συνεχίζει να καταβάλλεται από την πολιτεία.
Αυτό που επιχειρείται μέσα από την αναθεώρηση είναι η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας, αλλά και η κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.
Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μια επιλογή που θα ικανοποιήσει εν μέρει το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, που απαιτεί προοδευτικές παρεμβάσεις, από την άλλη αναμένεται να προκαλέσει νέες τριβές με τον κυβερνητικό εταίρο. Δεν είναι λίγοι βέβαια όσοι υποστηρίζουν πως στον δρόμο προς τις εκλογές και με τη συμφωνία των Πρεσπών να είναι «προ των θυρών», λίγη σημασία θα έχει μια ακόμα σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο, από τη στιγμή που το «διαζύγιο» είναι αποφασισμένο.
Σε πολιτικό επίπεδο, θα μπορούσε να θεωρηθεί πως στο πλαίσιο των αλλαγών στο Σύνταγμα οι προσεκτικές παρεμβάσεις στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας θα δώσουν ακόμα μια πάσα στους ΑΝΕΛ να απευθυνθούν στο πατριωτικό τους κοινό συγκρατώντας ψηφοφόρους που θα κατευθύνονταν στη γαλάζια παράταξη. Παράλληλα, οι κυβερνητικοί δεν ανησυχούν πως ο ΣΥΡΙΖΑθα έρθει σε ρήξη με την επίσημη εκκλησία πέρα από κάποιες ακραίες φωνές στις τάξεις της Ιεραρχίας. Αν και πρόκειται για ζητήματα με διαφορετικό συμβολισμό, η λογική των χαμηλών τόνων που έχει υιοθετήσει ο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος φάνηκε και από τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Το θερμόμετρο, πάντως αναμένεται να ανέβει στο «κόκκινο» με την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει ταχθεί κατά των όποιων αλλαγών σε σχέση με την εκκλησία, ενώ με αυτή την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία για ακόμα μια φορά να πιέσει τη Φώφη Γεννηματά. Η διαδικασία δίνει πολλά περιθώρια πολιτικών ελιγμών στους δυο βασικούς διεκδικητές της εξουσίας, αφού και η ΝΔ μπορεί να διαμορφώσει τη στρατηγική της στα άρθρα που ενδεχομένως θέλει να βάλει τη δική της σφραγίδα, όταν έρθει στην εξουσία και κληθεί να επικυρώσει είτε με πλειοψηφία 180 είτε με 151 βουλευτές.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει ακόμα αν θα επαναλάβουν την εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου του 2016, όταν ο Αλέξης Τσίπρας στον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής είχε παρουσιάσει τον κορμό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Το newpost.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως μέλη του υπουργικού συμβουλίου προτιμούν την παρούσα στιγμή να μην σηκωθούν ψηλά οι τόνοι.
Η αναθεώρηση
Η Επιτροπή του Διαλόγου για το νέο Σύνταγμα υπό τον καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη έχει ολοκληρώσει τη δημόσια διαβούλευση και τα αποτελέσματα αναμένεται να τα παραδώσει στον πρωθυπουργό πριν τον Οκτώβριο, που η Βουλή θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, επίσημα τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πέρα από τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Ανδρέας Δημητρόπουλος, ο Κώστας Ζώρας, ο Ηλίας Νικολόπουλος και ο Κώστας Χρυσόγονος έχουν επεξεργαστεί μια σειρά από ζητήματα, για τα οποία αναμένεται να χυθεί πολύ μελάνι και να καταγραφούν πολλές διαφορετικές απόψεις από το φθινόπωρο:
- Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής.
- Δυνατότητα άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, προτείνεται εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο, αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
- Λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο την ενίσχυση του ρυθμιστικού, σταθεροποιητικού και εγγυητικού του ρόλου.
- Όχι σε εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, εκτός από τους υπηρεσιακούς.
- Λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατομμύριο υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 100.000. υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.
- Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
- Τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
- Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας.
- Κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Πηγή: newpost.gr