Στη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία των Πρεσπών μετά την αναφορά για «Μακεδονικό στρατό»

Θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφιστεί ξανά από τους βουλευτές

Ο «Μακεδονικός Στρατός» για τον οποίο μίλησε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζάεφ βρίσκεται στο επίκεντρο στην Ελλάδα, καθώς έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

«Πρέπει να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών που αναφέρει ρητά τον επιθετικό προσδιορισμό Βόρεια», τονίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ζάεφ, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, παρέστη χθες σε τελετή για την υποδοχή 125 πολιτών της χώρας που εντάχθηκαν στον στρατό ως επαγγελματίες οπλίτες.

«Θα ακολουθήσουν μεταρρυθμίσεις στον στρατό που θα γίνουν αισθητές πολύ σύντομα. Είστε φορείς αυτών των αλλαγών, με το νεανικό πνεύμα και τον επαγγελματισμό και την υπερηφάνεια ως στρατιώτες του στρατού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και του ΝΑΤΟ», είπε μεταξύ άλλων στους στρατιώτες ο Ζάεφ.

Αναφορικά με τη δήλωση περί «μακεδονικού» στρατού, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμαναν ότι η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Και τούτο διότι, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».

Στο μεταξύ στο κοινοβούλιο των Σκοπίων επανέρχεται για επικύρωση σήμερα και αύριο η συμφωνία των Πρεσπών, μετά την άρνηση του προέδρου Γκιόρκι Ιβάνοφ να την υπογράψει. Θεωρείται βέβαιο ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί ξανά από τους βουλευτές της γείτονος.