Βουλή: Σύγκρουση αρχηγών σήμερα για την οικονομία και το Σκοπιανό

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση

Στις 12.00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με θέμα την οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Τη διεξαγωγή της συζήτησης είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε στην επιστολή του ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες» αλλά να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες διότι «η περίφημη "καθαρή έξοδος" δεν είναι τίποτα περισσότερο από την "καθαρή είσοδο" σε τέταρτο μνημόνιο», να ενημερώσει για τις περικοπές που έρχονται και να απολογηθεί για τα δεινά που έφεραν οι πολιτικές του επιλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής η συζήτηση αρχίζει με την αγόρευση τoυ Πρωθυπουργού, μετά την oπoία ακολουθούν oι αγορεύσεις των Προέδρων των Koινoβoυλευτικών Ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπoυργών, και ολοκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.

Η διάρκεια της αγόρευσης του Πρωθυπουργού είναι είκοσι πέντε (25) λεπτά της ώρας, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των Προέδρων των άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων είκοσι (20) λεπτά της ώρας και των Υπουργών δέκα (10) λεπτά της ώρας. Ο χρόνος αγόρευσης εκείνου που προκαλεί τη συζήτηση προσαυξάνεται κατά πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Δικαίωμα δευτερολογίας έχουν για δεκαπέντε (15) λεπτά της ώρας ο Πρωθυπουργός και για δέκα (10) λεπτά της ώρας οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι Υπουργοί. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να τριτολογήσει για πέντε (5) λεπτά της ώρας. Ο χρόνος ομιλίας Υπουργού που παρεμβαίνει στο στάδιο των κύριων αγορεύσεων ή των δευτερολογιών, πριν ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις ή οι δευτερολογίες των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, περιορίζεται στο ήμισυ του χρόνου που δικαιούται.

Κόντρα και για το Σκοπιανό

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης, αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο, να ασπαστεί τη γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης, στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που τον κρατάει όμηρο. Με αφορμή το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα τη μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού.

Με τον λόγο και τις πρακτικές που πριμοδοτεί, στην πραγματικότητα καταφέρνει ένα και μόνο πράγμα: Να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο, που φλερτάρει, πλέον, ανοιχτά με τον φασισμό. Και αυτό δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, που πλέον χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσεται πυρηνικά. Αυτό είναι δική τους δουλειά.

Το σημαντικό είναι ότι με αυτήν την πολιτική επιλογή εκτρέφει τη φανατική ρητορική, τον διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Αυτή η γραμμή που ακολουθεί είναι και η γραμμή που τον διαχωρίζει, πλέον, από την παραδοσιακή κεντροδεξιά αλλά και το μέτωπο της ανθρωπιστικής και δικαιοκρατικής διαχείρισης του προσφυγικού στην Ευρώπη και τον οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά του Όρμπαν και του Κουρτς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και φοβάται».

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στα όσα είπε ο Αλέξη Τσίπρας: «Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Προσποιείται ότι δεν άκουσε τον κ. Καμμένο ο οποίος δημοσίως υποστήριξε ότι θα αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση όταν φέρει την κύρωση της επιζήμιας συμφωνίας με τα Σκόπια στη Βουλή. Ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ενώ έχει ήδη υπογράψει νέες περικοπές και νέους φόρους. Παριστάνει ότι μάχεται την ακροδεξιά, ενώ συγκυβερνά μαζί της εδώ και τριάμισι χρόνια. Ο τραγέλαφος αυτός πρέπει επιτέλους να τελειώνει.

Κανείς πια δεν τους πιστεύει, ό,τι και να υποσχεθούν. Το πρόβλημα των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα δεν αντέχει μία ακόμη περίοδο παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι πολίτες ζητούν ένα αξιόπιστο κυβερνητικό σχέδιο για να γίνει καλύτερη η ζωή τους. Οι εκλογές είναι η μοναδική διέξοδος για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά. Όσο νωρίτερα γίνουν τόσο καλύτερο για την πατρίδα μας».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ