Τη σαφή διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας πριν από λίγη ώρα την εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αυτοδιοίκηση.
Ενώπιον του Γιώργου Καμίνη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, βουλευτών, ηγετικών στελεχών κι εκατοντάδων στελεχών της Τ.Α., η κ. Γεννηματά πρότεινε διάλογο για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, ενώ διαφώνησε και με τη θέση της ΝΔ να παραμείνει το εκλογικό σύστημα για τις εκλογές στις Περιφέρειες και του δήμους ως έχει.
«Σήμερα η αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες που αφορούσαν την κοινωνική πολιτική, την πρόνοια, το περιβάλλον. Και αποδόθηκαν άλλες, χωρίς πόρους, μέσα και προσωπικό» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση λειτουργεί με την άκρως συντηρητική αντίληψη που θέλει την αυτοδιοίκηση, μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους. Τώρα φέρνει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Με κύριο στόχο την αλλαγή του συστήματος εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Επιχειρούν να παίξουν παιχνίδια με τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αισθάνονται την ήττα προ των πυλών» τόνισε και διαχώρισε τη θέση της από τη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν υπεραμυνόμαστε του σημερινού εκλογικού συστήματος, όπως κάνει η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι μάλιστα να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα. Όμως με ένα απαράβατο όρο: ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα με την μεγαλύτερη αναλογικότητα και η "κυβερνησιμότητα", η δυνατότητα άσκησης διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και στους δήμους».
Όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά «δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το εκλογικό σύστημα, ως μηχανισμός χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης, ως όργανο μικροκομματικών συναλλαγών, ως μέσο άντλησης κομματικής πελατείας. Γιατί δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε την παράλυση των ΟΤΑ με την αδυναμία λήψης αποφάσεων, με παζάρια και εκβιαστικές παρεμβάσεις. Αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των πολιτών, σε βάρος των αναγκαίων υποδομών, των κοινωνικών παρεμβάσεων, της συμβολής των θεσμών στην τοπική ανάπτυξη» επεσήμανε καλώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση τέτοιων διατάξεων και να συζητήσει με τα πολιτικά κόμματα και τους αυτοδιοικητικούς φορείς, για ένα σταθερό, δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα που θα αναβαθμίζει τους θεσμούς.
«Το ζητούμενο για μας δεν είναι να αρνηθούμε τα παιχνίδια για να κάνουμε τα δικά μας. Όπως θέλει η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης "δεσμεύεται" ότι αυτός ο νόμος θα καταργηθεί. Όχι όμως για να πάμε μπροστά, αλλά για να γυρίσουμε στο χθες. Δεν ξεχνάμε ότι η παράταξη της ΝΔ ιστορικά αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Δεν έβαλε ούτε ένα λιθαράκι για την αναβάθμιση της. Αντίθετα τις πολέμησε λυσσαλέα. Και το χειρότερο χρησιμοποίησε και αυτή τους θεσμούς στον βωμό εξυπηρέτησης των κομματικών της επιλογών» τόνισε.
Η Φώφη Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι «είμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική μας στηρίζεται στον διακριτό και αυτόνομο λόγο και ρόλο. Η πολιτική μας αναδεικνύει τον πατριωτικό χαρακτήρα, το κοινωνικό πρόσωπο και το αναπτυξιακό σχέδιο του κινήματος μας. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε αρχές και αξίες. Εμείς ενώνουμε, εκφράζουμε και πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου».
Η κ. Γεννηματά διατύπωσε επτά προτάσεις για διάλογο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και προσδιόρισε την τακτική του Κινήματος Αλλαγής στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε:
«Όσο μας αφορά, στις εκλογές οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής θα είναι παρούσες. Σε κάθε Περιφέρεια, σε όλους τους μεγάλους δήμους, τις πρωτεύουσες των νομών. Μέσα από ευρύτερους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, με τη συμμετοχή όλων όσων πιστεύουν στον νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης, που θέτουν ως πρώτο στόχο την τοπική ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την κοινωνική συνοχή. Με επικεφαλής τα καταξιωμένα στελέχη μας στον χώρο, τα οποία στηρίζουμε. Δεν ζητάμε κομματικές ταυτότητες από τα στελέχη που συγκροτούν τους συνδυασμούς. Όμως θα πρέπει να λειτουργούν στο ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό πλαίσιο. Με καθαρό όμως προοδευτικό αυτοδιοικητικό λόγο και πολιτική συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο που εγγυάται τη δυναμική και την πορεία του συνδυασμού στο πλαίσιο αρχών και θέσεων που επαγγελλόμαστε. Με αυτές τις λογικές το Κίνημα Αλλαγής θα καθορίσει τη στάση του, θα εκφράσει τη στήριξή του στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στις Περιφέρειες και στους δήμους» υπογράμμισε.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο κεντρικό κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπερασπίστηκε τα όσα έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα. Είπε συγκεκριμένα: «Για μας κεντρική δημόσια διοίκηση-Περιφέρειες- δήμοι, αποτελούν τους τρεις ισότιμους πυλώνες του ενιαίου διοικητικού συστήματος της χώρας μας. Στο πρόγραμμά μας, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ιδρυτικό Συνέδριό ξεκαθαρίσαμε ότι αποτελεί πρωταρχικό στόχο, η μετάβαση από το σημερινό συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος, σε ένα νέο σύγχρονο σύστημα πολυεπίπεδης και ψηφιακής διακυβέρνησης. Με το κεντρικό κράτος σε στρατηγικό και επιτελικό ρόλο. Χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, με πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις του. Με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στις Περιφέρειες και στους δήμους. Με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης. Αυτός είναι ο μεγάλος μεταρρυθμιστικός στόχος μας. Και θέλουμε ενίσχυση της επιρροής μας και των δυνάμεων μας στη Βουλή, στην αυτοδιοίκηση αλλά και στην Ευρωβουλή- γιατί εξαρτώνται πολλά από την Ευρώπη των Περιφερειών και των πόλεων- για να τον κάνουμε πράξη».