Καμπανάκι κινδύνου για το ύψος των κόκκινων δανείων και την αναγκαιότητα δραστικής όπως την χαρακτήρισε μείωσής τους, έκρουσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης.
Μιλώντας στη βουλή κατά τη διάρκεια επερώτησης της ΝΔ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Δραγασάκης είπε πως το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς για να έχουμε τραπεζικό σύστημα πρέπει να μειώσουμε δραστικά τον αριθμό τους. «Πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας διαφορετικά θα υποχρεωθούμε να υλοποιήσουμε εντολές», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε τραπεζική ένωση γεγονός που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να έχουν το ίδιο ύψος γιατί εμπεριέχουν ρίσκο. «Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη αλλά και οι τράπεζες πρέπει να τρέξουν τολμηρότερα και γρηγορότερα σε συνεργασία με τα υπουργεία. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε.
Αναφερόμενος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είπε πως τα στοιχεία δείχνουν πως ένα ποσοστό κοντά στο 40% των υποθέσεων διακανονίζονται πριν την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού. Ακόμα, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημιουργήσει και άλλα εργαλεία όπως τα ταμεία κεφαλαίων συμμετοχών έτσι ώστε όταν μια επιχείρηση ρυθμίσει τα δάνειά της, να μπορεί να παίρνει κεφάλαια για τη λειτουργία της.
Από κει και πέρα ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία που επετεύχθη λέγοντας πως όλοι στην ΕΕ συμφωνούν πως πλέον επιτρέπεται στη χώρα μας να σταθεί στα πόδια της και να φύγει από τον κύκλο των μνημονίων. « Έχουμε 15 χρόνια μπροστά μας που αν τα αξιοποιήσουμε σωστά τότε ίσως να μη χρειαστεί ξανά να συζητάμε για αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν», πρόσθεσε και εξήγησε πως η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεονάσματα ως το 2060 στο πλαίσιο του συμφώνου Σταθερότητας που υποχρεώνει τις χώρες με χρέος άνω του 60% να το μειώνουν κατά 1/20 κάθε χρόνο.
Πηγή: newpost.gr