Κυριάκος Μητσοτάκης: Προκλητική φιέστα της γραβάτας από τον Τσίπρα – Τα μέτρα θα συνεχιστούν - ΒΙΝΤΕΟ

«Γιατί συνέπεσε η συμφωνία για τα Σκόπια με τη συμφωνία για το 4ο μνημόνιο;»

Τη θέση της ΝΔ ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι εκχώρησε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες.

« θα κυρώσουμε τη συμφωνία είτε τώρα είτε αν τη βρούμε και γίνουμε κυβέρνηση. Αυτή τη συμφωνία η ΝΔ δεν θα την κυρώσει. Δεν θα την ψηφίσει, κατέστησα όλους υπέυθυνους για την πράξη τους, παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κατέθεσα πρόταση μομφής. Αν η συμφωνία κυρωθεί από ελληνική Βουλή τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά» ανέφερε για τη συμφωνία και συνέχισε:

«Η βασική μας ένσταση ήταν για την εθνότητα και την γλώσσα, μια τέτοια συμφωνία δεν θα την δεχόταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αποτελεί επιβεβαίωση αλυτρωτισμού που καμία κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει. Η ίδια η γλώσσα και η εθνότητα είναι το πρόβλημα, όχι ο σφετερισμός του Μ. Αλεξάνδρου, το πρόβλημα είναι ο μακεδονικός αλυτρωτισμός του 19ουαιώνα, μια μεγάλη Μακεδονία»


Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η συμφωνία των Πρεσπών, «παραχωρεί εθνότητα και γλώσσα πλήρως στους “Μακεδόνες” όπως αυτοαποκαλούνται πλέον οι Βόρειοι γείτονες και ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει όποιον διαφοροποιείται ως ακροδεξιό, αλλά δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις, είναι και οι εμπορικές χρήσεις. Η συμφωνία έχει και άλλα προβλήματα.

Διερωτήθηκε επίσης «γιατί υπήρξε τέτοια βιασύνη», από την κυβέρνηση. «Γιατί συνέπεσε με τη συμφωνία για το τέταρτο μνημόνιο;» τόνισε και συνέχισε: «Έχω αφήσει ξεκάθαρα υπονοούμενο και δεν πήρα απάντηση».

Κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε εκλογές και υπογράμμισε πως προσωπικά αισθάνεται δικαιωμένος. «Εγώ δεν θα δεχόμουν αυτή τη συμφωνία και αν έπρεπε να μην συμφωνήσω δεν θα συμφωνούσα», είπε και απαντώντας εκ νέου στη FAZ αναφορικά με τα όσα ανέφερε στις επαφές του με γερμανούς αξιωματούχους, υποστήριξε:

«Αυτό είπα και στο Βερολίνο, δεν ψηφίσω αυτή τη συμφωνία. Τα ίδια είπα και θα το πω σε δυο μέρες».

Σε ότι αφορά την στάση που κράτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο ΠτΔ δεν είχε την αρμοδιότητα να κάνει κάτι παραπάνω.  «Έθιξα στον ΠτΔ το παράδοξο ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει μια συμφωνία που δεν έχει την έγκριση του κυβερνητικού του εταίρου» είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ως προς τη συμφωνία του Eurogroup, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ίδιο, μπορεί να απαλύνει τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα.

Επιμένοντας στη συμφωνία του Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «γιορτή της γραβάτας» και για «προκλητική φιέστα μιας κυβέρνησης που σφιχταγκαλιασμένη θα επιφέρει νέα μέτρα στους έλληνες πολίτες και τα οποία αποκρύπτει από τους έλληνες πολίτες».

«Στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τυπικό πρόγραμμα, δεν τελειώνει η αυστηρή επιτήρηση και τα μέτρα. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών δεν θα βελτιωθεί» εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ενοχλεί, τόνισε για το Ζάππειο, όταν πανηγυρίζεις για κάτι το οποίο θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις αν μη τι άλλο με μεγαλύτερη σεμνότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 έρχονται μειώσεις στις συντάξεις και από 1ης Ιανουαρίου 2020 μειώσεις στο αφορολόγητο.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και καιρό, ότι έχουμε 4ο μνημόνιο που συνεπάγεται προσθετά προνομοθετημένα μέτρα για τους πολίτες και αυστηρό μηχανισμό εποπτείας».

«Καμία χώρα που βγήκε από μνημόνιο δεν πήρε μέτρα αντίστοιχου ύψους 5 δισεκ. ευρώ. Η κατάσταση στο χρέος ξέφυγε τελείως τα τελευταία τρία χρόνια, γι’ αυτό κάποιοι αναγκάστηκαν να το ρυθμίσουν. Δείτε τους στόχους της απόφασης του Νοέμβριου του 2012, είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τότε».

Όπως αποσαφήνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η ρύθμιση του χρέους είναι ευπρόσδεκτη, αλλά μόνη της δεν είναι αρκετή για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί με ευθύνες του κ. Τσίπρα».

Είπε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική με επενδύσεις και δουλειές, κάτι που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει. «Αν ήμουν πρωθυπουργός το Ελληνικό θα είχε προχωρήσει, θα είχαμε μικρότερο και πιο λειτουργικό κράτος και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και θα πετυχαίναμε πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Με 2% δεν πάμε πουθενά η χώρα χρειάζεται 3% με 4%. Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεσμεύουν την χώρα και αυτό είναι αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου του 2015». Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι δεσμεύεται από την συμφωνία για τις συντάξεις και το αφορολόγητο ωστόσο πρόσθεσε ότι «Εμείς θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% και θα καθιερώσουμε 1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί... Το ζήτημα είναι πως θα μετριάσουμε τις συνέπειες από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα γίνει μετά τον πρώτο χρόνο».

Για τις εκλογές στη Τουρκία ανέφερε ότι «έστειλα συγχαρητήρια επιστολή στον Ερντογάν όπου του έθεσα το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών». Υπογράμμισε παράλληλα πως «αν θέλει ο κ. Ερντογάν να κάνει ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Πιστεύω ότι υπάρχει έντιμο περιθώριο βελτίωσης υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και τους κανόνες καλής γειτονίας».

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε επίσης