Πατρινοί κινδυνεύουν να χάσουν ιδιοκτησίες τους δια παντός - Τελεσίγραφο έως τα τέλη του Ιουνίου για την οριστικοποίηση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο Αχαΐας

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥς ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Να χάσουν σπίτια και λοιπά ακίνητα άπαξ δια παντός κινδυνεύουν δεκάδες Πατρινοί, καθώς η κυβέρνηση έδωσε τελεσίγραφο έως τα τέλη του Ιουνίου για την οριστικοποίηση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο Αχαΐας, αρνούμενη κάθετα να προχωρήσει σε νέα παράταση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικές και ανυπολόγιστων επιπτώσεων… εκπλήξεις. Όπως λέει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να βρεθούν χωρίς αυτά, τα οποία θα έχουν …πετάξει είτε προς άλλον «ιδιοκτήτη», ο οποίος λανθασμένα έχει εγγραφεί ως τέτοιος στους καταλόγους, είτε προς το ελληνικό δημόσιο.
ΚΑΤΟΧΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ή ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΙΔΟΚΤΗΤΗ!
«Αν π.χ. ένα δικό σας ακίνητο έχει εγγραφεί κατά λάθος ως δικό μου, αυτό κατοχυρώνεται πλέον σαν δικό μου. Εσείς το χάνετε. Αν μάλιστα υπάρχουν κάποια ακίνητα που δεν τα έχει δηλώσει κάποιος και εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη, αυτά περιέρχονται στην κυριότητα του δημοσίου. Αυτό που θα μπορεί να κάνει κανείς μετά, θα είναι να ζητά τα χρήματα, δηλαδή την αξία του ακινήτου του. Την ιδιοκτησία του θα την έχει χάσει. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να τρέχει στα δικαστήρια για να προσπαθήσει να αποδείξει ότι ήταν δικό του το ακίνητο. Για να αποδείξει μάλιστα κάποιος κυριότητα έναντι του δημοσίου, είναι και πολύ δύσκολο και πολύ χρονοβόρο. Θα μπει δηλαδή σε φοβερές περιπέτειες» λέει ο κ. Ζούπας και συμπληρώνει: «Όλα αυτά τα χρόνια δίνονται παρατάσεις ακριβώς λόγω των πολλών εμπλοκών. Δεν παθαίνει τίποτα το κράτος από τη μη οριστικοποίηση των εγγραφών και τη σταδιακή διόρθωση του κτηματολογίου. Αντίθετα με την οριστικοποίηση ζημιώνεται ο πολίτης ο οποίος χάνει το δικαίωμα να κάνει αγωγή η να διορθώσει τις κτηματολογικές εγγραφές όπως γινόταν μέχρι τώρα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Αυτό όπως καταλαβαίνετε θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη αναστάτωση. Λάβετε υπόψιν ότι πέρα από την όποια αμέλεια των ιδιοκτητών υπάρχουν και λάθη του συστήματος του κτηματολογίου, όπου οι περιουσίες δεν είναι σωστά καταγεγραμμένες και θα κληθεί τώρα ο ιδιοκτήτης να πληρώσει τη νύφη και να αποδείξει τα αυτονόητα».

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ
Πρόβλημα όμως υπάρχει και με τις υποθέσεις που εκκρεμούν.
«Μετά τη συγχώνευση των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων δημιουργήθηκε ένας νέος οργανισμός και δεν υπάρχει τώρα νομική υπηρεσία στο κτηματολόγιο της Πάτρας προκειμένου να γίνεται άμεσα ο έλεγχος νομιμότητας» λέει ο κ.Ζούπας. «Κάνετε π.χ. εσείς μια πράξη, ένα συμβόλαιο, πάτε να το καταχωρήσετε στο κτηματολογικό γραφείο της Πάτρας και ο έλεγχος νομιμότητας αργεί δύο με τρεις μήνες. Αν λοιπόν κάνετε εσείς ένα συμβόλαιο και σας πουν π.χ. στις 2 Ιουλίου σας που ότι έχουν πρόβλημα οι αρχικές εγγραφές, δεν θα μπορείτε να το διορθώσετε».

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στην περιοχή της Πάτρας έχουμε μεγάλο ποσοστό ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη. Αλλά υπάρχουν και πολλά προβλήματα με τη διεκδίκηση εκτάσεων από το δημόσιο.
«Πολλές ιδιοκτησίες είναι στο όνομα του ελληνικού δημοσίου λόγω του δασικού χαρακτήρα τους. Ας πούμε ότι ένας ιδιοκτήτης έχει κάνει ένσταση κατά των δασικών χαρτών. Αν η ένστασή του εκδικαστεί μετά το τέλος Ιουνίου και την κερδίσει, το ακίνητό του δεν θα μπορεί να το πάρει, καθώς στην πραγματικότητα θα έχει ήδη περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου. Θα μπορεί μόνο να διεκδικήσει και να λάβει χρηματική αποζημίωση.
Αυτά καταλαβαίνετε ότι είναι παράλογα πράγματα. Έχουμε ζητήσει παράταση και συνάντηση με τον Υπουργό, αλλά δεν μας απαντά. Ζητάμε τουλάχιστον μια εξάμηνη παράταση και βλέπουμε. Δεν μπορεί ο κόσμος να αιφνιδιαστεί κατ΄αυτό τον τρόπο» λέει ο κ. Ζούπας.
Το Κτηματολόγιο δεν οριστικοποιείαι πανελλαδικά, αλλά κατά τόπους. Η Αχαΐα είναι από τις πρώτες περιοχές που θα υποστούν το πλήγμα καθώς ήταν από τα πρώτα κτηματολογικά γραφεία που είχαν ξεκινήσει στη χώρα. Φέτος συμπληρώνει 14 χρόνια λειτουργίας.
Γ. Κοντογεωργοπούλου

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ