Κυριακή 8 Ιουνίου 2008. Ώρα 15:35. Οι δείκτες στο μεγάλο ρολόι του Αη Γιάννη, κόλλησαν! Η γη «τρέμει» και η δυτική Αχαΐα πληγώνεται. Χάνει έναν άνθρωπο από τον καταστροφικό σεισμό.
Εκατοντάδες σπίτια με ζημιές. Μερικά… «άνοιξαν» στα δύο! Μεγάλες οι καταστροφές στις υποδομές. Το δημαρχείο της πόλης… γέρνει! Καπνός, πανικός και φωνές. Κανείς δεν θα ξεχάσει εκείνο το μεσημέρι του Ιούνη, ακριβώς σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των γεωλόγων, τότε, ενεργοποιήθηκε παλαιό ρήγμα το οποίο είχε να δώσει τέτοιο σεισμό από το 1752! Στην Κάτω Αχαΐα, που ήταν το επίκεντρο και τα γύρω χωριά, πληγές παντού… Ποιες έχουν κλείσει και ποιες παραμένουν ανοιχτές;
Ο καταστροφικός σεισμός, είχε μέγεθος 6,5 Ρίχτερ. Μετά το πρώτο σοκ και το βαθύ πλήγμα, ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, αλλά και οι επισκέψεις κλιμακίων, εκπροσώπων της Κυβέρνησης, φορέων και βουλευτών. Δήμαρχος τότε ο Διονύσης Γκοτσούλιας. Νομάρχης, επικεφαλής του ΣΝΟ Δημήτρης Κατσικόπουλος.
Στην Κάτω Αχαΐα φτάνει ο ο υφυπουργός Παιδείας τότε, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γ.Γ. Περιφέρειας Σπύρος Σπυρίδων, οι βουλευτές Μιχάλης Μπεκίρης και Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Ν.Σ. Γιώργος Αθανασόπουλος, Ο Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μουζάς Ιωάννης, υπαρχηγός του Π.Σ., ο Αστυνομικός Διευθυντής Χρονόπουλος Σπυρίδων και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αναλύθηκε η κατάσταση και αποφασίστηκαν μέτρα για την εγκατάσταση καταυλισμών στο δημοτικό στάδιο της Κάτω Αχαΐας καθώς και τη σίτισή όλων όσων εγκατασταθούν στις σκηνές, ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία του δήμου, μεταφορά του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής στο δημοτικό σχολείο Αλισσού, τη σίτιση του υπόλοιπου πληθυσμού και τη διανομή νερού. Μέσα σε δύο ώρες από την εκδήλωση του σεισμού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ΕΜΑΚ, Π.Υ. Ομάδα διάσωσης, Αστυνομία ένωσαν τις δυνάμεις τους και με χειρουργικό συντονισμό πρόσφεραν τους σεισμοπαθείς.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους των μικτών συνεργείων του ΤΑΣ, όπως αναφέρει ο Νίκος Δημόπουλος στα «Αχαγιώτικα Νέα» ήταν: για το δήμο Δύμης 650 κτήρια μη κατοικήσιμα και 45 κτίρια ετοιμόρροπα προς κατεδάφιση.
Το Δημαρχείο κρίθηκε κατεδαφιστέο καθώς και το ενοικιασμένο κτήριο όπου στεγαζόντουσαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου (Φλέμινγκ και Αποστόλου Ανδρέου).
Κατεδαφίστηκε το Θεοδώριο αλλά επρόκειτο να κατεδαφισθεί και το κτήριο «Οικονομόπουλου». Πέντε υδραγωγεία, Άνω Αχαΐας, Κάτω Αχαΐας, Αγιοβλασιτίκων, Νιφορεϊκων και Καρυάς κρίθηκαν κατεδαφιστέα.
Η γέφυρα του Πείρου, στην παλαιά εθνική Πατρών – Πύργου, θυμόμαστε όλοι τη μεγάλη ρωγμή και την καθίζηση που είχε υποστεί.
Στο επόμενο διάστημα, ποιους είδαμε στην Κάτω Αχαΐα: Εκτός από τους τοπικούς φορείς, τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό Υγείας Κωνσταντόπουλο Γ., με τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ Δημήτρη Κατσιγιάννη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γεώργιο Παπανδρέου, με τον Γενικό Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Ραγκούση, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Α. Σκιλάκο, αλλά και τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον σημερινό Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με την υπεύθυνη για θέματα τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου.
Οι συναντήσεις και οι συσκέψεις, συνεχίστηκαν και στην Αθήνα. Μετά από 10 χρόνια «Αυτό που πρέπει να πούμε, είναι ότι μετά από 10 χρόνια, ακόμη περιμένουμε το Σχέδιο Ανασυγκρότησης όπως μας είχαν τότε υποσχεθεί. Δυστυχώς, εφαρμόστηκε σε όλες τις άλλες περιοχές, που είχαν και λιγότερες καταστροφές και σε εμάς όχι…», τονίζει μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Γκοτσόπουλος.
Δέκα χρόνια, μετά σε ένα οδοιπορικό μαζί με τον κ. Γκοτσόπουλο, οι πληγές που παραμένουν ανοιχτές είναι: Ο Άγιος Ιωάννης στην Κάτω Αχαΐα, που βρίσκεται βέβαια σε στάδιο κατασκευής, η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στη Φώσταινα που κρίθηκε κατεδαφιστέα, αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακατασκευής. Επίσης, σοβαρές ζημιές, αλλά έχουν αποκατασταθεί υπέστησαν οι Ιεροί Ναοί, Νιφορείκων Απιδεώνας, Λιμνοχωρίου, Μπούκουρα, Σαγείκων, Καγκαδίου, Άνω Αχαΐας.
Επίσης, το δημαρχείο της Κάτω Αχαΐας στην πλατεία Δημοκρατίας, κατεδαφίστηκε. Ο δήμος προβλέπει την κατασκευή νέου μεγάρου στις πρώην εγκαταστάσεις του 1ο δημοτικού σχολείου Κάτω Αχαΐας. Το έργο έχει αδειοδοτηθεί και έχουν εξασφαλιστεί μέρος των πιστώσεων. Προβλήματα είχαν υποστεί και το Γυμνάσιο Λουσικών. Τώρα πλέον λειτουργεί το νέο υπερσύγχρονο κτίριο, το ίδιο έγινε και στο Λάππα με το δημοτικό που πρόσφατα εγκαινιάστηκε. Ενώ το παλιό στο Λάππα (πρώην Παλάτι Βασιλια), προορίζεται για μουσείο. Σοβαρές ζημιές είχαν υποστεί οι υδατόπυργοι της Αχαγιάς. Ένας από τους δύο κρίθηκε ακατάλληλος ενώ πέρσι εξασφαλίστηκαν 150.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο υδατόπυργος της Άνω Αχαΐας, γκρεμίστηκε από τον σεισμό και δεν επισκευάστηκε. «Όποιος κινήθηκε γρήγορα, μπόρεσε να πάρει χρήματα για να φτιάξει το σπίτι του. Οι υπόλοιποι και είναι πολλοί, ακόμη περιμένουν τις πιστώσεις…», συνεχίζει ο κ. Γκοτσόπουλος. Φαινόμενα από περιγραφές που παρατηρήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό, μας μεταφέρει ο Νίκος Δημόπουλος.
1. Στη θέση «Μπούκα» αυτόπτες μάρτυρες είδαν το ποτάμι να ανοίγει στη μέση και κλείνοντας να πετάει λάσπη σε ύψος 15 περίπου μέτρων.
2. Αυτόπτης μάρτυρας παρατήρησε το όρος «Σκόλις» να ορθώνεται και να μετατοπίζεται.
3. Οι ράγιες στην σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο Σ.Σ. στράβωσαν. 4. Ο δρόμος προς την Αλυκή παρουσιάζει εξωγγόσεις οι οποίες με τους μετασεισμούς μεγαλώνουν.
5. Παρατηρήθηκε από ψαροντουφεκά μετατόπιση του βυθού της παραλίας.
6. Μετά από παύση 10 και 15 χρόνων, άρχισε να τρέχει και πάλι νερό από αρτεσιανά.
«Θυμάμαι όταν έφτασα στο σημείο που ο συμπολίτης μας Ανδρέας Μπακούλιας τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Θυμάμαι, τις φωνές, το δράμα και τις τραγικές φιγούρες της συζύγου και των παιδιών. Μια πόλη σε πανικό…», περιγράφει ο κ. Δημόπουλος, τις πρώτες ώρες του καταστροφικού εγκέλαδου που κατέγραφε με τρεμάμενα χέρια στη φωτογραφική του μηχανή τις φρικτές εικόνες καταστροφής.
Πηγή εφημερίδα: ΓΝΩΜΗ