Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Δυναμική έναρξη για JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2018- Δείτε το φετινό πρόγραμμα

Μια ξεχωριστή σύμπραξη θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 21.30 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου το τριήμερο «Jazz+Πράξεις 2018» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και φέτος επιφυλάσσει στους πολυάριθμους φίλους του μεγάλα ονόματα από τη διεθνή μουσική σκηνή και σημαντικούς μουσικούς της χώρας μας.

Το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 7 Ιουνίου, ώρα 21.30

Petros Klampanis Group - Αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα- Παραγωγή Jazz+Πράξεις

-Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο)

-Shai Maestro (πιάνο)

-Κουαρτέτο Εγχόρδων (Γιάννης Μαυρίδης – βιολί, Νίκος Μαυρίδης -   βιολί, Ρόμπερτ Σμαγκούλοφ – βιόλα, Αλέξανδρος Μποτίνης - τσέλο)

-Ελευθερία Δαουλτζή (κανονάκι)

Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώρα 21.30

Michael Wollny (πιάνο) – Vincent Peirani (ακορντεόν) - Αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα

Mε την υποστήριξη του GoetheZentrumPatras

Σάββατο 9 Ιουνίου, ώρα 21.00

-The HusBand (Μιχάλης Σιγανίδης – Χάρης Λαμπράκης

-Nat Birchall Quartet - Αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα

Η εναρκτήρια συναυλία την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 9.30μμ είναι μια παραγωγή του «Jazz+Πράξεις» που θα φέρει στη σκηνή επτά σπουδαίους μουσικούς με επίκεντρο τον κοντραμπασίστα και συνθέτη Πέτρο Κλαμπάνη που δραστηριοποιείται με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ξεχωριστός προσκεκλημένος ο σπουδαίος Ισραηλίτης πιανίστας και συνθέτης Shy Maestro, o oποίος επίσης με έδρα τη Νέα Υόρκη αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες μορφές της διεθνούς τζαζ σκηνής.

Στην ξεχωριστή αυτή και ιδιαίτερων αξιώσεων παραγωγή ο Πέτρος Κλαμπάνης και ο Shai Maestro συμπράττουν με πέντε μουσικούς (κουαρτέτο εγχόρδων και κανονάκι), που συνδέονται με την Πάτρα σχηματίζοντας για τις ανάγκες του Jazz+Πράξεις το Petros Klampanis Group.  Το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούν οι Γιάννης Μαυρίδης (βιολί), Νίκος Μαυρίδης (βιολί), Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ (βιόλα) και ο Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο), που σχετίστηκε για αρκετά χρόνια με το Δημοτικό Ωδείο Πατρών ακολουθώντας σήμερα σημαντική πορεία πανελληνίως, ενώ η Ελευθερία Δαουλτζή με έδρα την Πάτρα δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής). Εγγυώνται έναν ξεχωριστό μουσικό διάλογο υπό το πρίσμα της τζαζ, που θα αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Στην εναρκτήρια συναυλία του Jazz+Πράξεις 2018 (αποκλειστική εμφάνιση του σχήματος στην Πάτρα) θα παρουσιαστούν έργα των Πέτρου Κλαμπάνη και Shai Maestro.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης, τον οποίο το περιοδικό Jazz Times περιέγραψε σαν έναν “τρομερό μπασίστα και συνθέτη”, μεγάλωσε στην Ελλάδα περιστοιχισμένος από την επιρροή της μεσογειακής και βαλκανικής μουσικής. Συνέχισε τις σπουδές του στην κλασική και jazz μουσική στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη πριν αναδυθεί στην jazz σκηνή της Νέας Υόρκης. Εκεί έχει παίξει δίπλα σε μερικούς από τους πιο φημισμένους μουσικούς της πόλης (Greg Osby, Jean- Michel Pilc, Ari Joenig). Όλες αυτές οι επιρροές συνδυάζονται με αναπάντεχους τρόπους στη μουσική του. Ο Κλαμπάνης εμπλουτίζει τις τολμηρές του συνθέσεις για την jazz με τις μελωδικές του ενορχηστρώσεις για κουαρτέτο εγχόρδων και ως αποτέλεσμα έρχεται η δημιουργία μιας πολύ προσωπικής φωνής. Το 2015 ψηφίστηκε "Καλύτερος Καλλιτέχνης" από το jazzonline.gr, ενώ ο τελευταίος του δίσκος “Minor Dispute” επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα Jazz albums του 2015 στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ (NPR).

Ο Shai Maestro ξεκίνησε να παίζει πιάνο από τα πέντε του μόλις χρόνια. Oι μουσικές του σπουδές – τόσο στην κλασική όσο και στην τζαζ - έγιναν μέρος των ευρύτερων σπουδών του -, ενώ κερδίζοντας τον διαγωνισμό “Jazz Signs” έλαβε υποτροφία για το Berklee των ΗΠΑ. Σήμερα ο Shai Maestro ζει στη Νέα Υόρκη όπου έχει την ευχέρεια να παίζει και να ηχογραφεί με τους σημαντικότερους μουσικούς της πόλης ενώ από το 2006 ήταν μόνιμο μέλος του γκρουπ του μπασίστα Avishai Cohen. Το 2011 ο Shai άφησε το γκρουπ του Cohen για να αναπτύξει τη δική του μουσική. Το πρώτο του άλμπουμ, με τον τίτλο "Shai Maestro Trio", κυκλοφόρησε από την γαλλική εταιρία Laborie, ενώ το Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε ήδη ο τέταρτος δίσκος του. Kλαμπάνης, Maestro, Ζiv Ravitz  και Oded Tzur ηχογράφησαν το 2017 στον εξαιρετικό δίσκο “Translator΄s Note” του Oded Tzur στην εκλεκτή γερμανική δισκογραφική εταιρεία Yellowbird. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς και σχήματα όπως τον κοντραμπασίστα John Patitucci, τον τρομπετίστα Avishai Cohen, τον ντράμερ Mark Gulliana και πολλούς άλλους και έχει εμφανιστεί στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους του κόσμου.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ

Ο Πέτρος Κλαμπάνης μεγάλωσε στο ελληνικό νησί της Ζακύνθου, περιτριγυρισμένος  από τη συμβολή της μεσογειακής και βαλκανικής λαϊκής μουσικής. Για να ασχοληθεί με τη μουσική, αποχώρησε από την Πολυτεχνική Σχολή στην Αθήνα και το 2005 ξεκίνησε τις σπουδές κοντραμπάσου  στο Ωδείο του Άμστερνταμ. Το 2008, ολοκλήρωσε τις επίσημες σπουδές του στη Σχολή Μουσικής του Aaron Copland στη Νέα Υόρκη.

Με την μετεγκατάστασή του στην πόλη της Νέας Υόρκης, ο Κλαμπάνης παρέδωσε συνεργάστηκε  με μερικούς από τους πιο γνωστούς τζαζ μουσικούς της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του σαξοφωνίστα Greg Osby, του πιανίστα Jean-Michel  Pilc και του ντράμερ Ari Hoenig. Εκτός από τις πολλές εμφανίσεις  του στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών χώρων του Carnegie Hall και του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη και του Kennedy Center στην Ουάσιγκτον , έχει εμφανιστεί στο διεθνώς αναγνωρισμένο North Sea Jazz Festival, στο Palatia Jazz Festival της Γερμανίας και φέτος στο Jazzahead της Βρέμης.

Η σχέση του με τον Greg Osby οδήγησε στην κυκλοφορία του ντεμπούτου του άλμπουμ «Contextual», στην ετικέτα  Inner Circle Music του σαξοφωνίστα. Το άλμπουμ επαινέθηκε από τον βραβευμένο μπασίστα Arild Andersen ως «ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα που έχω ακούσει από έναν μπάσο εδώ και χρόνια». Ο Κλαμπάνης έτυχε ανάλογων επαίνων  για το έργο του και τη σύνθεση του. Ο συνάδελφός του, κοντραμπασίστας Drew Gress σημειώνει τον «επιθετικό μελωδικό του χαρακτήρα, τον όμορφο ήχο και τον προσωπικό χαρακτήρα του Πέτρου Κλαμπάνη». Το 2012 ο Κλαμπάνης προσκλήθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Liepaja για μια σειρά συναυλιών σε όλη τη Λετονία. Η διασκευή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού "Θαλασσάκι" πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Δημόσια Συμφωνική Ορχήστρα στην Αθήνα, με την οποία ο Κλαμπάνης έπαιξε το 2013. Πρόσφατα ψηφίστηκε ως ο "Καλύτερος Καλλιτέχνης του 2015" στο  jazzonline.gr.

Έγραψαν για αυτόν:

«Ένας τρομερός παίκτης και συνθέτης». Jazz times

«Ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι μουσικός που πάντα μιλούσε από την καρδιά». Down Beat Magazine

«Ο Κλαμπάνης είναι ένας άσσος του κοντραμπάσου».  Bass Player Magazine

«Παραδέχομαι ότι είμαι πάντα εντυπωσιασμένος όταν ακούω έναν μουσικό όπως ο Κλαμπάνης να μας δίνει  το δώρο της δημιουργικότητάς του που εκτελείται σε ένα τόσο διαχρονικό σκάφος».  Bass Musician Magazine

«Ο Κλαμπάνης παίζει σόλο μπάσο με ένα πεντάλ βρόχου για να δημιουργήσει μια ορχήστρα διπλού μπάσου, τα οποία γίνεται τόσο αριστοτεχνικά, ώστε να νομίζετε ότι ήταν μια πλήρη συμφωνία». No Treble Magazine

«Είναι αυτός ο άνθρωπος το καλύτερα κρυμμένο μυστικό στην τζαζ;» iBass Magazine

«Ο Κλαμπάνης, στο στοχαστικό νέο άλμπουμ του «Minor Dispute» ενσωματώνει στις ενορχηστρώσεις των εγχόρδων  έναν κοσμικό, εξορθολογισμένο ρυθμικό παλμό» New York Times

«Αυτή είναι μια πολύ συναισθηματική μουσική, όπου οι μουσικοί με τις ερμηνευτικές τους ικανότητες οριοθετούν τα βουνά, παλεύουν στις θάλασσες και βρίσκουν μια θέση κεντρικής ηρεμίας ανάμεσα». The New York City Record

 

SHAI MAESTRO

Ο πιανίστας Shai Maestro γεννήθηκε στο Ισραήλ στις 5 Φεβρουαρίου 1987. Ξεκίνησε να παίζει κλασικό πιάνο σε ηλικία 5 ετών υπό την καθοδήγηση της Irena Krivatz. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική Jazz ήταν στην ηλικία των 8 ετών ενώ άκουγε τους δίσκους του Oscar Peterson και ιδιαίτερα το "The Gershwin Songbook".

Ο Maestro εγγράφηκε στο Thelma – Yellin High School of Performing Arts in Givataim του  Ισραήλ και αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Παράλληλα με τα μαθήματα λογοτεχνίας, ο Shai ήταν ένας από τους λίγους σπουδαστές που συνδύαζε έναν σπουδαστή τόσο στην τζαζ όσο και στην κλασική μαζί με τις κανονικές του σπουδές. Στη συνέχεια, ο Maestro συνέχισε τις κλασικές σπουδές πιάνου με τον καθηγητή Benjamin Oren της Μουσικής Ακαδημίας στην Ιερουσαλήμ.

Ο Maestro εντάχθηκε στο Trio του Avishai Cohen μαζί με τον ντράμερ Mark Guiliana όπου έπαιξε για 5 χρόνια σε όλο τον κόσμο.

"Από τότε που ήμουν παιδί, είχα τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Απορροφώ τα πάντα γύρω μου ... Το να είσαι μέλος της ομάδας του Avishai ήταν το καλύτερο σχολείο που θα μπορούσα να ελπίζω".

Παίζοντας με τον Cohen από το 2006 έως το 2011, ηχογράφησαν  τέσσερα άλμπουμ μαζί (δύο από τα οποία είναι στην Blue Note): «Gently Disturbed», «Aurora», «Sensitive Hours» και «Seven Seas». Ταξίδευαν πολύ  στον κόσμο παίζοντας σε μερικούς από τους πιο γνωστούς χώρους και φεστιβάλ του κόσμου: The Olympia Hall, Salle Pleyel, the Bataclan Theater, Jazz á Vienne, Marciac Jazz festival, Cork Jazz Festival, Yoshi’s, Madrid Jazz Festival, Blue Note στη Νέα Υόρκη, Ronnie Scott’s και σε χώρους της Βιέννης και του Βερολίνου.

Το 2009, ενώ συνεργαζόταν με τον Cohen, ο Maestro εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. "Η αφθονία των εξαιρετικά μεγάλων και αφοσιωμένων μουσικών που ζουν και δημιουργούν στη Νέα Υόρκη είναι συντριπτική. Υπάρχουν πολλά να μάθω. Το γεγονός ότι μπορείτε να μοιραστείτε τη σκηνή με αυτούς τους μουσικούς είναι το καλύτερο σχολείο που μπορεί κανείς να ελπίζει και αυτό κάνει τη διαφορά για μένα ».

Από τη μετακίνησή του στη Νέα Υόρκη, ο Maestro κρατά ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, μπορεί να βρεθεί να παίζει και να γράφει με διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι John Patitucci,  Theo Bleckmann, Jorge Rossy, Mark Guiliana, Donny McCaslin, Ben Wendel, Anat Cohen, ο τρομπετίστας Avishai Cohen, o κοντραμπασίστας Avishai Cohen, οι Scott Colley, Ari Hoenig, Gerald Clayton, Justin Brown, Keith Carlock, Gilad Hekselman, Johnathan Blake, Camila Meza, Clarence Penn, Antonio Hart, Matt Penman, Harish Raghavan, Julian Lage, Jorge Roeder, Matisyahu, Kenrick Scott, Nate Smith, Nir Felder, Nate Wood, Jo Lawry, Will Vinson, Linda Oh, Joe Sanders

Έχει πρόσφατα ηχογραφήσει στο επερχόμενο άλμπουμ του Theo Bleckmann για τη γερμανική ετικέτα ECM σε  συνεργασία με το θρυλικό παραγωγό Manfred Eicher καθώς επίσης και στο άλμπουμ "Family First" του Mark Guiliana "Family First" (Beat Music). Είναι τακτικό μέλος στα συγκροτήματα των Bleckmann, Guiliana και Ari Hoenig. Το 2011 ο Maestro έφυγε από την ομάδα του Avishai Cohen για να συνεχίσει τη δική του καριέρα ως ηγέτης της μπάντας. "Ήταν η κατάλληλη στιγμή. Ένιωσα αυτήν την ενέργεια μέσα σε αυτό που με οδήγησε να συνεχίσω το δρόμο μου και να κάνω αυτό το δύσκολο άλμα προς το να γίνω ηγέτης ενός συγκροτήματος".

Το Shai Maestro Trio δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2010 στο Μπρούκλιν. Τα μέλη του trio είναι ο περουβιανός μπασίστας Jorge Roeder και ο Ισραηλινός ντράμερ Ziv Ravitz. Όλοι κατοικούν στο Μπρούκλιν.

Λίγους μήνες αργότερα το τρίο μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο τους άλμπουμ με το όνομα "Shai Maestro Trio" για τη γαλλική ετικέτα LaborieJazz. Το άλμπουμ δέχθηκαν θερμά το κοινό και ο τύπος. Εντατικές περιοδείες ακολούθησαν αμέσως και το τρίο άρχισε να ταξιδεύει στον κόσμο, παίζοντας 60-80 συναυλίες το χρόνο στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους όπου μοιράστηκε τη σκηνή με το γκρουπ του Chick Corea, το κουιντέτο του Tigran Hamasyan, το γκρουπ της Esperanza Spalding και το γκρουπ της Diana Krall. Όπου έπαιζε άφηνε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το 2012 το τρίο κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του "The Road to Ithaca" λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

"Το τρίο εξελίσσεται συνεχώς. Η μουσική που παίζουμε είναι μια αντανάκλαση του ποιοι είμαστε ως ανθρώπινα όντα. Η αποστολή μας είναι να θολώνουμε τις διαφορές ανάμεσα στη ζωή και τη μουσική και να προσπαθούμε να εκφράσουμε την πιο οξεία μορφή της ύπαρξής μας. Συνεχίζω να μαθαίνω ότι η μουσική μπορεί να περιέχει τα πάντα: την ομορφιά της ύπαρξής μας, αλλά και την "άσχημη" πλευρά μας. Για μένα, πρόκειται για την παρουσίαση μιας πλήρους εικόνας του μουσικού, μη φιλτραρισμένου. Δεν θέλω να αναπτύξω μια καριέρα να παρουσιάσω μόνο στο κοινό την όμορφη προ-διαλογισμένη μουσική στο δρόμο προς την επιτυχία. Οι τρεις από εμάς, ο Ziv, ο Jorge και εγώ ενδιαφερόμαστε περισσότερο να διερευνήσουμε την ουσία της ύπαρξής μας και να την παρουσιάσουμε. Μη επεξεργασμένα, ακατέργαστα", λέει ο Maestro.

Το τρίο κυκλοφόρησε το τρίτο και πιο πρόσφατο άλμπουμ "Untold Stories" τον Οκτώβριο του 2014, που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς (Down Βeat Magazine, NPR και WBGO's - The Checkout μεταξύ άλλων). Είναι ένας συνδυασμός ζωντανών ηχογραφήσεων παράλληλα με το στούντιο, η πιο ώριμη στιγμή του τρίο μέχρι στιγμής.

To Shai Maestro Trio έχει στο ενεργητικό του τέσσερις δίσκους: «The Stone Skipper», «Untold Stories», «The Road to Ithaca» και «Shai Maestro Trio»

 

Έγραψαν για τον Shai Maestro

«Η ακρόαση του Shai Maestro Trio είναι σαν να ξυπνάς σε έναν νέο κόσμο: έναν κόσμο από θαύματα, ενθουσιασμό, ομορφιά και αβεβαιότητα. Οι ήχοι της ίντριγκας, οι εκφράσεις χαράς, οι ενδοσκοπικές σκέψεις και η αυξημένη ένταση φτάνουν στο προσκήνιο κάποια στιγμή, όταν ο Maestro, ο μπασίστας Jorge Roeder και ο τυμπανιστής Ziv Ravitz ανοίγουν και μοιράζονται τον εαυτό τους μέσα από τη μουσική. . . αυτές οι ιστορίες είναι όλες συγκλονιστικές, ενθουσιώδεις και πανέμορφες με τον δικό τους τρόπο». Dan Bilawsky, All About Jazz.com

«... Για να αποδείξει ότι το πιάνο παραμένει ένα από τα πιο ευέλικτα και συναρπαστικά σχήματα για την τζαζ σήμερα, ο ισραηλινός πιανίστας Shai Maestro φωτίζει τη σκηνή Halle δείχνοντας πόσο εξελίχτηκε ως σόλο καλλιτέχνης από τις εποχές της συνεργασίας του μαζί με τον Avishai Cohen. Ενώ η ρυθμική πολυπλοκότητα της μουσικής του πρώην συνεργάτη του παραμένει, οι λαμπερές χορδές του Maestro και οι δυναμικές συσσωρεύσεις  υπογράμμισαν τις συναισθηματικά πλούσιες συνθέσεις του πιανίστα ...» Mike Flynn, Jazzwise Magazine)

«... Ο Shai Maestro μας προσφέρει δυναμική μουσική. Οι νότες μετακινούνται με συνεχή έκρηξη, ο διάλογος με τον ντράμερ του είναι εκρηκτικός γλιστρώντας από μια μπαλάντα σε ένα έντονο πανκ» (Louis Michaud, LesInrockuptibles)

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Ο Γιάννης Μαυρίδης έχει γεννηθεί το 1957 στην πόλη Αλμα Ατά του Καζακστάν από οικογένεια μουσικών ελληνικής καταγωγής. Η ενασχόλησή του με το βιολί άρχισε σε ηλικία πέντε ετών υπό την καθοδήγηση του πατέρα του. Φοίτησε στο Ειδικό Κρατικό Μουσικό Σχολείο και ακολούθως στο State Conservatoire του Καζακστάν υπό τον καθηγητή Prof. V.Hess. Έπειτα από διαγωνισμό απέκτησε το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του στο Moscow State Conservatoire “Tchaikovsky”. Καθηγητής του υπήρξε ο μέγας δάσκαλος του βιολιού Prof. Boris Belenky.

Μετά το τέλος των μεταπτυχιακών σπουδών του στο “Tchaikovsky” Conservatoire έγινε ο εξάρχων της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Καζακστάν και παρέμεινε από το 1983 και για έξι χρόνια σ’ αυτή τη θέση. Το 1989 δημιούργησε κουαρτέτο εγχόρδων, στο οποίο έπαιζε το πρώτο βιολί. Μετά από ένα χρόνο αυτό το κουαρτέτο ανακηρύχθηκε σε Κρατικό Κουαρτέτο Εγχόρδων του Καζακστάν. Εμφανίστηκαν σε πολλές πόλεις της πρώην ΕΣΣΔ και στο εξωτερικό – Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία.

Ως σολίστ ο Γιάννης Μαυρίδης έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες της πρώην ΕΣΣΔ: την Κρατική Συμφωνική ορχήστρα του Γόρκι (τώρα Νίζνι Νόβγκοροντ) υπό την διεύθυνση του Israel Gousman, την Κρατική ορχήστρα του Καζαχστάν, την Κρατική ορχήστρα της Αμπχαζίας και άλλες. Το 1990 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα , εμφανίστηκε με την Κρατική ορχήστρα Κινηματογραφίας της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Ελληνικής καταγωγής μεγάλου Μαέστρου Οδυσσέα Δημητριάδη.

Έκανε πολλές ηχογραφήσεις για το Σοβιετικό Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση και έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους LP: το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα της Καζακστανής συνθέτριας S. Kibirova (με την Κρατική ορχήστρα του Καζαχστάν) και το Κουαρτέτο αρ.3 του V.Novikov (με το Κρατικό Κουαρτέτο του Καζακστάν). Από το 1991 ζει στην Ελλάδα στην πόλη της Πάτρας και είναι εξάρχων της «Ορχήστρας Πατρών» και υπεύθυνος τμήματος εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική ορχήστρα Αθηνών (με τους μαέστρους Α. Πυλαρινό και Λ. Καρυτινό), με την «Καμεράτα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Α.Μυράτ (πρώτη εκτέλεση του έργου του Κ. Σφέτσα «Η Μουσική του μεσονυχτίου» και με το έργο του Θ. Αντωνίου «Cadenza for Leonidas»), με την Φιλαρμονική του Ιασίου (Ρουμανία) υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου A. Lascae. Στην Ελλάδα έχει ηχογραφήσει δύο CD: «Τέσσερις Εποχές» του Α.Βιβάλντι (με την Ορχήστρα Πατρών) και «Έργα για βιολί και κιθάρα» (με τον Δ. Δημακόπουλο).

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ επίσης με τους μαέστρους: S. Sondeckis, A. Stajic, E. Townell, A. Bouribayev, G. Mais, V. Schmidt-Gertenbach, R. Salavatov, R. Canetti, Γ. Πέτρου, και έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ βιολιού και μουσικής δωματίου. Συνεργάστηκε  με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με όργανα εποχής υπό την διεύθυνση του Γ. Πέτρου.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με διδασκαλία, διευθύνει την Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου Πατρών, συνεχίζει τις σόλο εμφανίσεις.

 

ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Ο Νικόλαος Μαυρίδης έχει γεννηθεί στην Αλμά-Ατά του Καζακστάν.

Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στο Κρατικό Μουσικό Σχολείο της Αλμά-Ατά.

Το 1991 συνέχισε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας με καθηγητή τον πατέρα του, Γιάννη Μαυρίδη, από το οποίο αποφοίτησε το 2001 με Δίπλωμα και Άριστα Παμψηφεί.

Συνέχισε τις σπουδές του στην Καρλσρούη της Γερμανίας, υπό τον Καθηγητή A. Breuninger και αποφοίτησε το 2008 με Δίπλωμα και βαθμό Άριστα.

Από το 2010 ζει και εργάζεται ως Καθηγητής Βιολιού στην Πάτρα.

 

ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΜΑΓΚΟΥΛΟΒ

Γεννήθηκε στην Άλμα-Άτα του Καζαχστάν. Σπούδασε στο Special School of Music και στο State Conservatoire της Άλμα-Άτα , με καθηγητή τον V. Hess. Εργάστηκε στην Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Άλμα-Άτα. Από το 1988 ήταν μέλος στο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Καζακστάν. Έχει συνεργαστεί με διάφορες Ορχήστρες Δωματίου και έχει κάνει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.  Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα. Από το 1991 ήταν μέλος της Ορχήστρας Πατρών.                                       

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στη Μόσχα σε οικογένεια μουσικών και μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου σπούδασε βιολοντσέλο με τον Askar Bouribaev στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών (Δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί) και κλασική κιθάρα με τον Θανάση Κουμεντέρη (Πτυχίο με Άριστα παμψηφεί). Στη συνέχεια φοίτησε στο Conservatoire National de Region des Versailles, στην τάξη της Barbara Marcinkowska (Δίπλωμα βιολοντσέλου με Premier Prix Medaille d’Or a l’Unanimite και μεταπτυχιακό με Premier Prix de Perfectionnement). Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα με τον Xavier Gagnepain και συμμετείχε σε πλήθος συναυλιών στο Παρίσι και στις Βερσαλλίες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρωσική Ακαδημία Μουσικής “Gnessins” της Μόσχας, στην τάξη του Vladimir Tonkha (Δίπλωμα Βιολοντσέλου με βαθμό Άριστα).

Από  το 2010 εργάζεται στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Το Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στο SCORPIONS MTV Unplugged στο Λυκαβηττό.  Από  το 2015 ξεκίνησε μια σειρά δημιουργικών μουσικών βίντεο στο YouTube υπό την ονομασία CrazyCello.

Toν Μάιο του 2018 εμφανίστηκε στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης στη συναυλία  «Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη» με την Μαρία Φαραντούρη, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Πατρών και την Ορχήστρα Academica Αθηνών. Συνεργάζεται τακτικά με τους Πέτρο Κλαμπάνη, Μαρία Φαραντούρη, Ελένη Καραϊνδρου, Ηλία Ανδριόπουλο, Σταύρο Λάντσια, Ergon Ensemble, Artefacts Ensemble κ.α. Με έντονη παρουσία σε σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι δραστηριότητές του καλύπτουν ένα ευρύ ρεπερτόριο κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΑΟΥΛΤΖΗ

Η Ελευθερία Δαουλτζή, γεννημένη στην Αθήνα, ξεκίνησε σπουδές κλασικής μουσική και πιάνου σε ηλικία 6 ετών, και σε ηλικία 19 ετών πήρε πτυχίο πιάνου και αρμονίας. Έχει συμμετάσχει στον κύκλο συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας για νέους σολίστ, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Saulius Sondesckis.

 Το 2006, άρχισε μαθήματα στο κανονάκι με τον Ευγένιο Βούλγαρη, κι έχει δώσει συναυλίες με σπουδαίους δασκάλους της Τροπικής Μουσικής, όπως ο Ross Daly, Kelly Thoma, Ευγένιος Βούλγαρης, ο Daud Khan Sadozai, ο Efren Lopez, ο Hushang Farahani, Ahmet Misirli. Αποτελεί ενεργό μέλος του μουσικού σχήματος “Orient Occident” που πειραματίζεται πάνω σε παραδοσιακές μελωδίες της Μεσογείου, παντρεύοντάς τις με πολυρυθμικά μοτίβα και σύγχρονες μουσικές επιρροές, που δημιουργούν έναν ιδιόμορφο μουσικό καμβά.

 Ζει και εργάζεται στην Πάτρα και κάνει μουσικές συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ακροβατώντας και μουσικά ανάμεσα σε ανατολή και δύση.

 

Τιμές εισιτηρίων

10 ευρώ ανά βραδιά

22 ευρώ (ενιαίο και για τις τρεις βραδιές)

Προπώληση εισιτηρίων:

-ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ DISCOVER  Στον πεζόδρομο Βούρβαχη 3 (μεταξύ Μαιζώνος και Κορίνθου, πίσω από την πλατεία Γεωργίου), Τηλ.  2610 624918

-MUSIC STATION – ΣΤΟΛΛΑΣ Ρήγα Φεραίου 34, ΤΗΛ 2610 222411

-ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΟΠΤΙΚΑ Μαιζώνος 92, ΤΗΛ 2610 274728

-ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ  Κορίνθου 274, ΤΗΛ. 2610 273287.

-ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΠΟΛΛΩΝ»  Πλατεία Γεωργίου, ΤΗΛ. 2610 273613.

*Για κρατήσεις εισιτηρίων μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2610-361529 (γραφεία Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων) τις εργάσιμες μέρες και ώρες 9πμ-2μμ.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ