Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της, με τον εικαστικό Βασίλη Καρακατσάνη, φιλοξενώντας την ατομική του έκθεση, με τίτλο “Carpets 2”. Πρόκειται για έργα που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο 2016 – 2017 και αποτελούν μέρος και συνέχεια της ενότητας με τον γενικό τίτλο “Carpets”. Τα πρώτα έργα, “Carpets 1”, παρουσιάστηκαν το 1991 και από τότε εμπλουτίζονται, προσαρμόζονται και παρουσιάζονται σε γκαλερί και χώρους τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα έργα αφορούν την εικαστική προσέγγιση του εικαστικού Βασίλη Καρακατσάνη, στην “ιδιόρρυθμη” οικογένεια Abd Al Aziz, που με έδρα τη Βηρυτό και με δραστηριότητα σε διάφορες πόλεις, ειδικά της Μεσογείου, εμπορεύεται “μαγικά” χαλιά, σε ανθρώπους που έχουν το κουράγιο να ταξιδέψουν μαζί τους, ζώντας τη ψευδαίσθηση ή την πραγματικότητα. Τα μέλη της οικογένειας είναι διασκορπισμένα σε διαφορετικές πόλεις, κρατώντας έτσι την αυτοτέλεια της προσωπικής τους ζωής, επηρεάζοντας τους αγοραστές ο καθένας, με τη δυναμική του ή χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους, σαγήνης ή μαγείας.
Στην κατοχή τους υπάρχουν χαλιά με προφητικές παρακαταθήκες και μαγικές ιδιότητες. “Ιπτάμενοι μεταφορείς”, που σε υποχρεώνουν στην αποκρυπτογράφηση τους, μιας & ο ρόλος τους είναι η μεταφορά μας σε ένα κόσμο, γαλήνης & ασφάλειας από το κακό.
Σήμερα, για τον Βασίλη Καρακατσάνη, τα “Carpets 2”, δεν είναι τίποτε άλλο, από την “οριζόντια διατομή”, των περισσότερων προσεγγίσεων του, όλα τα χρόνια της δουλειάς του, με “κλειδί” τελικά το ύφασμα, υλικό που κυριάρχησε στη ζωγραφική του προσπάθεια, τόσο σαν στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και με σαφέστατη βιωματική σχέση.
Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 14.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Σύντομo Βιογραφικό Σημείωμα
Βασίλης Καρακατσάνης
Ο Βασίλης Καρακατσάνης (γ.1957, Αθήνα) ζει & εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκθέσει (ατομικές εκθέσεις) στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Ινδονησία, Ισημερινό, Τουρκία, Δανία & Γερμανία παρουσιάζοντας το προσωπικό του εικαστικό λεξιλόγιο, αντλώντας θεματικές ενότητες κυρίως από βιωματικές εμπειρίες και από την παρατήρηση του οικείου κόσμου που τον περιβάλλει. Οργανώνει συχνά τις συνθέσεις του με θεατρική αντίληψη και ανάγει το καθημερινό αντικείμενο σε δομικό στοιχείο των έργων του. Χρησιμοποιεί καθαρή και πλούσια χρωματική κλίμακα με ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις, μεταπλάθοντας με εικαστικές παρεμβάσεις αυτούσια στοιχεία του υπαρκτού και βιωματικού του χώρου και διερευνώντας με ευαισθησία τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης.