ΟΙΚΙΠΑ: Το πλατανοδάσος δεν χρειάζεται επιδεικτικές δενδροφυτεύσεις αλλά νόμιμο σχεδιασμό

ΑΦΟΡΜΗ ΟΙ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ο Δήμος Πατρέων ανακοίνωσε την διενέργεια δενδροφύτευσης στο Πλατανοδάσος, δίπλα στην παραλία «Δάφνες» Προαστείου, την Κυριακή 3 Ιουνίου, στο πλαίσιο μάλιστα, της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Υπό κανονικές συνθήκες θα επαινούσαμε και θα στηρίζαμε την ενέργεια αυτή.

Δυστυχώς όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε δημόσια ότι και αυτή η  πρωτοβουλία, η εκ πρώτης όψεως θετική, συνοδεύει ή επιχειρεί να επικαλύψει ένα σύνολο αυθαίρετων ενεργειών της Δημοτικής Αρχής Πατρέων, στο πλατανοδάσος.

Έχουμε τονίσει και με την προ δύο εβδομάδων ανακοίνωσή μας (https://www.oikipa.gr/?p=2979) ότι χωρίς τον απαιτούμενο, όχι μόνο από μας αλλά προπαντός από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης (νόμο του κράτους), ΣΥΝΟΛΙΚΟ, ειδικό και σαφή σχεδιασμό κάθε επέμβαση στο πλατανοδάσος είναι παράνομη.

Ήδη η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας μας γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία επιβολής προστίμου στο Δήμο για τις ενέργειές του στο πλατανοδάσος (ευρεία εκχέρσωση του 20% της έκτασης, επιστρώσεις με χαλίκι και άλλα αδρανή), πράγμα που επιβεβαιώνει επίσημα  ότι γίνονται κατά παράβαση του Γ.Π.Σ.

Πρέπει να προστεθεί ότι η ανησυχία για το τι είδους και εύρους επέμβασης χρήση έχει στο μυαλό της η Δημοτική Αρχή για το πλατανοδάσος, επιτείνεται και από μια ακόμη εκτός σχεδιασμού και με προφορικές εντολές ενέργεια: με αφαίρεση της περίφραξης σε πλάτος 4-5 μέτρων αποτέθηκε σωρός από αμμοχάλικο στην επαφή πλατανοδάσους και της μεγάλης κυκλοφορίας οδού Αχιλλέως.

Σημαίνει αυτό ότι επιδιώκουν να επιτρέψουν ντε φάκτο άμεση πρόσβαση -κάτι βαριά επιβαρυντικό για την πανίδα του πλατανοδάσους – από την οδό αυτή; Μπορεί όχι, αλλά μπορεί να είναι κι έτσι. Μέχρι να υπάρξει ο απαιτούμενος από το νόμο τεχνικά μελετημένος και πολιτικά υπογεγραμμένος σχεδιασμός, να γίνει διαβούλευση και να εγκριθεί, εύλογα φοβόμαστε τα χειρότερα και εύλογα μιλάμε για παράνομη επέμβαση.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τη Δημοτική Αρχή σεβαστεί την νομιμότητα και να εκπονήσει και να θέσει υπόψη των συναρμόδιων αρχών και του κοινού τον προβλεπόμενο από το Γ.Π.Σ σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τη σπάνια αξία του χώρου αυτού ως αστικού βιοτόπου, ώστε να καθοριστούν οι όροι και τα όρια των επεμβάσεων που θα διευκολύνουν χρήσεις αναψυχής στο πλατανοδάσος, αντί να προβαίνει σε κινήσεις εντυπώσεων όπως η εν λόγω δεντροφύτευση.

Διαβάστε επίσης