Ένας ακόμη νέος άνθρωπος που αγωνίζεται για την ανάπτυξη της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας στον αγροτικό κλάδο, έναν βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αποκαλύπτει τη "φαρέτρα" της περιφέρειας για την ανάπτυξη της περιοχής που έχει δεχθεί σοβαρές πληγές τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναφέρει ένα ελπιδοφόρο στοιχείο σε ότι αφορά τη συμμετοχή των νέων αγροτών στα προγράμματα της περιφέρειας και εκτιμά ότι η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να δώσει περισσότερη προσοχή στις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών.
Συνέντευξη στη Βίκυ Αθανασοπούλου
1.Να αρχίσουμε κύριε αντιπεριφερειάρχα από τις πρόσφατες κακοκαιρίες που έπληξαν κυρίως δυτική Αχαΐα και Ηλεία; Σε ποιο βαθμό έχει αντιμετωπιστεί η κατάσταση;
Δυστυχώς για ακόμα μία φορά πολλές περιοχές κυρίως της Ηλείας, αλλά και της Αχαΐας, έζησαν τον εφιάλτη της πλημμύρας και της κατολίσθησης, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές και σοβαρές ζημιές κυρίως σε αγροτικές περιουσίες. Είναι γεγονός, ότι μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, οι πολλές υποσχέσεις και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που θα βοηθούσαν την Ηλείας να ανακάμψει έμειναν στα λόγια. Χωρίς ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις έντονες βροχοπτώσεις που πλέον είναι πολύ συχνές, με αποτέλεσμα να βυθίζονται κάτω από την βροχή μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις και να χάνονται περιουσίες. Ως Περιφερειακή Αρχή καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά χωρίς τη συνδρομή του κεντρικού κράτους, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά και δυστυχώς πολλές φορές ακόμα θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πλήττονται από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Δεν ζητάμε χάρη, ζητάμε έστω και έντεκα χρόνια μετά να βοηθήσουν με σοβαρά τεχνικά έργα τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, για να μπορέσουν να διαφυλαχθούν οι περιουσίες του κόσμου.
Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις οι ζημιές είναι αρκετές και ήδη σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει αρχίσει η καταγραφή τους. Έχουμε απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, σε αγροτικές εγκαταστάσεις και σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Άφησα τελευταία το φυτικό κεφάλαιο, γιατί πολύ φοβάμαι ότι οι ζημιές που έχουν γίνει δεν είναι άμεσα ορατές και οι συνέπειες τους θα αργήσουν να εμφανιστούν. Σίγουρα θα είναι μία δύσκολη χρονιά, και ως Περιφερειακή Αρχή θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αφενός για να στηρίξουμε της πληγείσες περιοχές και αφετέρου να περιορίσουμε τις πιθανότητες να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές.
Επισημαίνω ξανά, ότι για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα, είναι επιτακτική ανάγκη, έστω και καθυστερημένα, η εφαρμογή από την Πολιτεία, ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
2. Σας βλέπουμε συνέχεια κοντά στους αγρότες και εκτός γραφείου. Θέλετε, καταλαβαίνουμε να έχετε άμεση επαφή με τους παραγωγούς μας. Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που σας μεταφέρουν;
Η επαφή μου με τον κόσμο ήταν, είναι και θα είναι καθημερινή μου προτεραιότητα είτε ως απλός περιφερειακός σύμβουλος, είτε από τη θέση που μου έχει ανατεθεί ως Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας είναι πολλά και σύνθετα και δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε.
Η κρίση δυστυχώς δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον πρωτογενή τομέα. Τα μεγάλα φορολογικά βάρη έχουν προκαλέσει δυσλειτουργίες σε όλους τους επιμέρους τομείς του αγροδιατροφικού χώρου από την παραγωγή, την μεταποίηση, την προώθηση, το εμπόριο έως και τις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά, τα κόστη παραγωγής είναι υπέρογκα και δυσανάλογα των τιμών πώλησης των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι συμπιεσμένες τιμές πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος δεν θα αντέξει άλλο βιώνοντας αυτή την κατάσταση, ενώ από την άλλη είμαστε υπερήφανοι για την εξαγώγιμη ελληνική φέτα.
3. Ποιο εκτιμάται, ότι είναι το μεγαλύτερο παραγωγικό πλεονέκτημα της περιφέρειας;
Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που έχουν γίνει για την εγκατάσταση θερμοκηπιακών καλλιεργειών, καθιστά την Περιφέρειά μας μια από τις πιο παραγωγικές Περιφέρειες της Ελλάδας ή και την πλέον παραγωγική Περιφέρεια. Το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι η καλλιεργητική περίοδος διαρκεί 11 μήνες τον χρόνο με την δυνατότητα παραγωγής ποικίλων προϊόντων, εξασφαλίζοντας τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα για την εγχώρια και διεθνή αγορά.
Επίσης η ύπαρξη μεγάλων Επιστημονικών και Ερευνητικών Κέντρων στην Περιφέρεια και η συνεχώς αυξανόμενη εφαρμογή της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή, μεταποίηση και η πορεία των αγροδιατροφικών προϊόντων, έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων μας και την ταχύτερη και ευκολότερη προώθηση τους στις αγορές.
4.Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε μια μεγάλη προσπάθεια από τους νέους να ασχοληθούν με τον αγροτικό κλάδο. Ποια είναι η άποψή σας γι αυτό;
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των νέων να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από νέους της Περιφέρειάς μας για ένταξή τους στο Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών (υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014-2020). Οι αιτήσεις έφτασαν τις 1821, ενώ οι νέοι γεωργοί που έχουν έως τώρα ενταχθεί είναι 1441 απορροφώντας 28.194.500 €.
Ίσως η κρίση να είναι η κύρια αιτία που έστρεψε τους νέους μας στον αγροτικό κλάδο, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας είναι ο πρωτογενείς τομέας και γι΄ αυτό τον λόγο θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την βιωσιμότητα και ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα αλλά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα συγκρατηθεί ο αγροτικός πληθυσμός στις περιοχές της υπαίθρου.
5. Ποια είναι η "φαρέτρα" της περιφέρειας που θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση;
Υπάρχουν όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας. Ένα από αυτά είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, όπου μέσα από τα μέτρα και δράσεις που αφορούν στον αγροτικό τομέα (νέοι γεωργοί, σχέδια βελτίωσης, ίδρυση και εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων κλπ) μας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ως Περιφέρεια να το διαχειριστούμε, ικανοποιώντας τις προτεραιότητες που έχουμε ορίσει προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί μιας μακροχρόνιας αγροτικής πολιτικής που έχουμε χαράξει και έχει στόχο την ανάπτυξη υγιών αγροτικών επιχειρήσεων με όραμα και μέλλον.
Ένα άλλο σημαντικό όπλο στη "φαρέτρα" μας είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Α.Σ. ΠΔΕ), η οποία έχει ως κύριο στόχο την προώθηση των τόσων πολλών ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγει η Περιφέρειά μας, μέσω της διάχυσης της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας προς την παραγωγή, τη μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων μας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι γενικότερα η χώρα μας δεν υπολείπεται στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που διαθέτει, αλλά στο αγροτικό μάρκετινγκ. Κρατάμε στα χέρια μας έναν "πολύτιμο λίθο" και δεν μπορούμε να τον προωθήσουμε εμπορικά με τον σωστό τρόπο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η Α.Σ. ΠΔΕ και ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
6.Πολλές καλλιέργειες, "παραδοσιακές" για τη δυτική Ελλάδα, μπορούν να επανέλθουν με δυναμική; Και που μπορεί να βοηθήσει η περιφέρεια σε αυτό;
Δυστυχώς στις μέρες μας δεν μπορούμε να μιλάμε με συναισθηματισμούς. Τα οικονομικά δεδομένα είναι αυτά που καθορίζουν πολλές φορές τις επιλογές μας. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει μία στροφή και έχουν επιλεγεί καλλιέργειες με το μέγιστο δυνατό προσδοκώμενο επιχειρηματικό κέρδος. Και τονίζω το προσδοκώμενο, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα έξοδα σε μία καλλιέργεια είναι συγκεκριμένα, αλλά τα έσοδα έχουν να κάνουν με πολλούς αστάθμητους παράγοντες που κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει.
Όμως σε περιπτώσεις που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη μίας «παραδοσιακής» καλλιέργειας, που θα εκμεταλλεύεται τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και θα στοχεύει στην παραγωγή άριστης ποιότητας προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας, πιστεύω ότι μπορεί να εδραιωθεί τόσο στην αγορά του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας είναι η προσπάθεια που γίνεται από την Παναιγιάλειο Ένωση με την σταφίδα. Όπως ανέφερα και πιο πάνω ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε αναπτύξει εργαλεία, όπως το καλάθι αγροτικών προϊόντων, η αγροδιατροφική σύμπραξη και το καλλιεργητικό πλάνο, προκειμένου να στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ανοικτοί σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ξεκινήσει μία τέτοια προσπάθεια, προκειμένου να τον ενημερώσουμε και να τον συμβουλεύσουμε.
- Σας ευχαριστούμε πολύ