Την Τετάρτη 9/5/2018 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στα πλαίσια της διαβούλευσης το προτεινόμενο Νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι». Επίσης η εφαρμογή από τον Δήμο του Νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για οφειλές προς αυτόν. Αξίζει να παραθέσουμε συνοπτικά την άποψη και την τοποθέτηση της Ανυπότακτης Πολιτείας.
Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», είναι ένα Νομοσχέδιο με πάνω από 300 σελίδες και 230 άρθρα. Στο σύνολο του, πρόκειται για Νομοσχέδιο που εισάγει νέες αντιλαϊκές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, ολοκληρώνοντας μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην ίδια κατεύθυνση τα τελευταία 30 χρόνια. Προφανώς, ονομάζεται «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», επειδή θα ακολουθήσουν, με την ίδια φιλοσοφία και δεύτερο ίσως και τρίτο νομοθετικά στάδια.
Ορισμένες συγκεκριμένες παρατηρήσεις:
Πρώτη παρατήρηση:
Προτείνεται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με εξαιρέσεις τις Δημοτικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων για τις οποίες προτείνεται αμιγώς πλειοψηφικό σύστημα. Αντιλαμβανόμαστε και εκτιμούμε, ότι η Κυβέρνηση διατυπώνει την πρόταση της με την λογική του στενού κομματικού συμφέροντος και όχι με την ιδεολογική προσήλωση στους δημοκρατικούς κανόνες. Το εκλογικό σύστημα είναι «το καθρεφτάκι», για να γίνουν δεκτές οι συνολικές αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Για αυτό προβλέπουμε κινδύνους υπαναχωρήσεων στην τελική διατύπωση του Νομοσχεδίου.
Η θέση μας είναι εν προκειμένω απόλυτα σαφής. Θέλουμε την απόλυτα απλή αναλογική, αυτή που κατοχυρώνει την πλήρη ισοτιμία της ψήφου. Προτείναμε επίσης, η εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων να γίνεται σε ενιαία εκλογική Περιφέρεια με κατάργηση της πολυσταυρίας. Έχουμε την γνώμη, ότι η απλή αναλογική, εντάχθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες στις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, για την προστασία των κοινωνικών και πολιτικών μειοψηφιών και όχι το αντίστροφο. Όσα ακούστηκαν για συναλλαγές και εκβιασμούς, για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, για ακυβερνησία κτλ, όχι μόνο δεν αφορούν το προοδευτικό πολιτικό κίνημα, αλλά διαπιστώνουμε ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, πάντοτε συναινούν στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, πάντοτε έχουν στην ατζέντα τους και την συναλλαγή και την αδιαφάνεια.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και επί των δύο θεμάτων της τελευταίας συζήτησης, η «συνομοταξία των προθύμων», δηλαδή όλες οι παρατάξεις του μνημονιακού τόξου, μια χαρά και με μεγάλη ευκολία, συναίνεσαν και ψήφισαν κοινό ψήφισμα αποδοχής και του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» και των πλειστηριασμών. Ή αλλιώς, ο καθένας ότι έχει πουλάει!
Δεύτερη παρατήρηση:
Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», επιτείνει τα αντιλαϊκά, ανταποδοτικά, φοροεισπρακτικά χαρακτηριστικά των Δήμων. Εκτός από τον σχεδιασμό για συμμετοχή των Δήμων σε διάφορα «αναπτυξιακά» επιχειρηματικά σχήματα και πρωτοβουλίες, καθιερώνει άμεσα την ένταξη των υπηρεσιών πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό θα έχει σαν άμεση συνέπεια την αύξηση των δημοτικών τελών από 20 έως 25%. Ευθεία επίθεση στο οικογενειακό εισόδημα.
Τρίτη παρατήρηση:
Οι Δήμοι, θα τελούν υπό την εποπτεία Οικονομικού Παρατηρητηρίου για την συμμόρφωση τους για τους προϋπολογισμούς τους και την όλη οικονομική τους πολιτική στις οδηγίες του. Η γενική κατεύθυνση είναι, οι προϋπολογισμοί των Δήμων, να αποσυνδεθούν από την οποιαδήποτε χρηματοδότηση, να στηριχθούν στους «ίδιους πόρους», που θα είναι προϊόν τοπικών τελών και φόρων. Κανένας σχολιασμός για το ότι η μνημονιακή δημοσιονομική προσαρμογή, στηρίχθηκε πρωτίστως στην κατά 70% μείωση των κρατικών δαπανών για την Αυτοδιοίκηση.
Τέταρτη παρατήρηση:
Θεσπίζεται με τον νόμο αυτόν, ειδικό σώμα ελεγκτών -εποπτών των αποφάσεων των Δήμων. Αυστηρότερος και πιο οργανωμένος ο κρατικός έλεγχος σκοπιμότητας και νομιμότητας. Από ειδική, αυτοτελή κρατική υπηρεσία! Και το αυτοδιοίκητο;
Πέμπτη παρατήρηση:
Το Νομοσχέδιο, δεν εντοπίζει, δεν διορθώνει και δεν ασχολείται με καμία παθογένεια του Καλλικράτη και των προηγούμενων Νόμων. Προς τι άραγε η καθυστέρηση και η τόση δυστοκία στην παραγωγή του;
Έκτη παρατήρηση
Η Δημοτική περιουσία καταχωρείται και παρακολουθείται από κεντρική τράπεζα πληροφοριών στο Υπουργείο. Για «αξιοποίηση», δηλαδή για σκότωμα όπως και η λοιπή δημόσια περιουσία
Συνολική παρατήρηση:
Πρόκειται για ένα Νόμο με συνολικά αντιδημοκρατική, αντιδραστική, αντιλαϊκή, αντιαυτοδιοικητική κατεύθυνση. Που αφαιρεί πολλά, από τα ελάχιστα εναπομείναντα, λαϊκά χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης. Που έχει για «χάντρες και καθρεφτάκια» την απλή αναλογική. Αν την διατηρήσει μέχρι τέλους. Εννοείται, ότι προοδευτικό Αυτοδιοικητικό κίνημα για να τον αντιπαλέψει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και σκόρπιων δυνάμεων, απλά δεν υπάρχει. Έχει ενσωματωθεί στην ίδια κατεύθυνση εδώ και δεκαετίες.
Για τους πλειστηριασμούς
Με το πολυνομοσχέδιο 4472/19.5.2017 και την εγκύκλιο 1017/1/2/2018 της Τροικανής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ), οι Δήμοι εντάσσονται υποχρεωτικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για οφειλές άνω των 500 Ευρώ. Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι το μέτρο αφορά δεκάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες και 204 μόνο μεγαλοοφειλέτες. Οι τελευταίοι οφείλουν πάνω από το 50% των συνολικών οφειλών. Εναντίον αυτών, ο Δήμος και οι υπηρεσίες του έχουν ήδη κινηθεί με αναγκαστικά μέτρα με πενιχρότατα αποτελέσματα. Ο κίνδυνος λοιπόν, αφορά πιθανότατα ανήμπορους συμπολίτες μας και ο Νόμος δεν δίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την δυνατότητα ούτε να κρίνει, ούτε να ρυθμίσει, ούτε να διαγράψει χρέη. Η «Συνομοταξία των προθύμων» της Δημοτικής Αντιπολίτευσης, αρνήθηκε να αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη. Καταψήφισε τις προτάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία, ρυθμίσεων, μειώσεων και διαγραφής των οφειλών με αντικειμενικά κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Αλλά τι ψάχνουμε; Αντικυβερνητική τόλμη δεν είχαν και δεν επέδειξαν ποτέ και σε κανένα δημοτικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Προτάσεις που να συγκρούονται με τις επιλογές του συστήματος και έξω από τις κομματικές επιλογές τους δεν διατύπωσαν ποτέ!