Νίκος Κοτζιάς: Η Τουρκία έφθασε κοντά στις «κόκκινες γραμμές»

τι δηλωσε για τη σύλληψη των δυο ελλήνων στρατιωτικών

Η ψυχραιμία της ελληνικής πλευράς ήταν που απεσόβησε πιθανώς χειρότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στην εκπομπή «Ιστορίες» που θα μεταδοθεί σήμερα από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ. 

Ερωτηθείς από τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά εάν οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» ή ήρθαν πιο κοντά σε αυτήν σε σύγκριση με το παρελθόν, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Σε μία - δύο περιπτώσεις έφθασαν οι Τούρκοι πιο κοντά (στην κόκκινη γραμμή). Δεν την παραβιάσανε. Όπως π.χ. με την πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους. Αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, ουδείς ξέρει που θα οδηγούσε», ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης και στην υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ερωτηθείς σχετικά με το επεισόδιο και ειδικότερα εάν εκτιμά ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατεύματος έπεσαν σε παγίδα, απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν έπεσαν σε παγίδα ή ήταν σχεδιασμένο αυτό. Ο τρόπος όμως της (τουρκικής) συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης.

Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσαμε -εγώ έχω ένα ολόκληρο αρχείο πάνω στο γραφείο μου- τους φαντάρους που μπαίναν και συλλαμβάνονταν. Τους χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο. Εγώ απέφυγα να μιλήσω όλο τον πρώτο καιρό για το ζήτημα, διότι η δικιά μου μελέτη ήταν ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι Τούρκοι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους και αυτή ήταν αυτή η περίπτωση».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κοτζιά θα μεταδοθεί σήμερα στην εκπομπή «Ιστορίες» από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Διαβάστε επίσης